Έκοψε την πίτα της η «Ανάδοχη Αγκαλιά»

Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ανάδοχη Αγκαλιά» την Κυριακή 07/02/2016 στο ρακάδικο «Δροσουλίτες» με μεγάλη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την Ανάδοχη Αγκαλιά  ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αυτό δηλώνει πόσο η Ανάδοχη Αγκαλιά έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του ροδιακού πληθυσμού.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Ξενοφών Χαρτοφύλης  εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και παρεβρέθησαν: ο Δήμαρχος Ρόδου, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ανάδοχης Αγκαλιάς το έτος 2010, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θωμάς Σωτρίλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης  Φλεβάρης Ιωάννης, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  Ευστρατίου Χρήστος, Γιασιράνη Χαρούλα, ο κ. Αποστολίδης Αντώνιος εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στέφανος Δράκος υπ. Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ, το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Κωσταντίνος Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ.Νικολάου Φιλ., ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Χριστιανικού Συλλόγου Παναγία η Ελεημονήτρια κ. Μάτσης Ιωάννης, η Εκπρόσωπος Συλ. Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» κ .Τουλόγλου Τουλάι .

Η Ανάδοχη Αγκαλιά θέλοντας να ευχαριστήσει αυτούς που στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις της και τις οικογένειες που προστατεύει, τίμησε   για την προσφορά τους : τον Νταβιγλάκη Δημήτρη ιδιοκτήτη του ρακάδικου «Δροσουλίτες»,την Προϊστάμενη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ. Νοσοκομείου Ρόδου κ .Χατζηαντωνίου Μαίρη, την κ. Τσιμπιδάκη Ασημίνα Επίκουρη Καθηγήτρια του Παν/μίου Αιγαίου, την κ. Αρφαρά Βάσω ιδιοκτήτρια Πρότυπου Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιαννών

«Η Βρασιά»,τον Παιδικό Σταθμό «Παίζω και Μαθαίνω» την ακούραστη και δραστήρια  κ. Μανιά Σοφία, την δυναμική  κ. Σταματελοπούλου Κατερίνα, τον γνωστό κομμωτή  για την κοινωνική του δράση κ. Βασίλα Σωτήρη, την και δραστήρια και ευαισθητοποιημένη   Χίου Λίτσα (αισθητικό) και τις  υπέροχες Ηλιάνα και Ειρήνη.

Το έτος 2010 αναγνωρίζοντας, την αναγκαιότητα υποστήριξης του παιδιού και της οικογένειας  σε μία εποχή όπου οι αρχές και οι ανθρώπινες  αξίες περνούν κρίση ιδρύθηκε η  αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία  με την επωνυμία «ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» το έτος 2010 με  στόχο την προώθηση  του θεσμού της αναδοχής , την υπoστήριξη των ανάδοχων οικογενειών ,των παιδιών που οι οικογένειές τους είναι  σε κρίση καθώς και την  υποστήριξη των παιδιών που ζουν στους  ιδρυματικούς χώρους.

Με τον όρο «αναδοχή» ή  ανάδοχη φροντίδα  εννοούμε την ανάληψη της  φροντίδας ενός παιδιού από  μία οικογένεια η οποία δεν είναι  η φυσική του για όσο χρονικό διάστημα κριθεί κατάλληλο για το παιδί.  Η ανάδοχη φροντίδα δεν αποτελεί εκδήλωση φιλανθρωπίας, αλλά προσφορά εξατομικευμένης φροντίδας  στο παιδί, η οποία περιλαμβάνει ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη με ευκαιρίες  ανάπτυξης κοινωνικών και εκπαιδευτικών δεξιοτήτων.

Συντελεί  στην ανατροφή και στη διαμόρφωση μίας προσωπικότητας  από την οποία  εκλείπει το στίγμα του «ιδρύματος» και  η ταμπέλα  ότι  «αυτό  το παιδί  μεγάλωσε σε ίδρυμα». Οι δράσεις του Συλλόγου επικεντρώθηκαν στα κάτωθι :

 1.Διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών και ημερίδων με φορείς, σχολεία ,τον Συνήγορο του Παιδιού ,συλλόγους έτσι ώστε  ο θεσμός να γίνει γνωστός ιδιαίτερα στο μαθητικό πληθυσμό. Η συμβολή του μακαριστού Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνου Μπούτσικου σε αυτή την προσπάθεια ήταν καθοριστική και σημαντική όπως καθοριστική είναι και η συμβολή του ιδρυτικού μέλους της Ανάδοχης Αγκαλιάς Ιωάννη Στουραίτη.  Η ροδιακή κοινωνία  ευαίσθητη και ανθρώπινη ανταποκρίθηκε στην προσπάθειά  αυτή και έτσι ο θεσμός καθιερώθηκε.

2.Συμμετοχή  σε εκδηλώσεις  και δραστηριότητες με στόχο την υποστήριξη  των παιδιών που ζουν στους ιδρυματικούς χώρους  ενώ  εθελοντές –μέλη της Ανάδοχης Αγκαλιάς  προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα παιδιά που φιλοξενούνται.

3.Παράλληλα,  μέλη –εθελόντριες της Ανάδοχης Αγκαλιάς   προσφέρουν εθελοντικά στον προσφυγικό καταυλισμό.

4.Υποστήριξη στις υποψήφιες ανάδοχες οικογένειες σε κάθε επίπεδο που κρίνεται αναγκαίο, (νομική κοινωνική ψυχολογική στήριξη κλπ) αλλά και ,  κάθε παιδί που η οικογένειά του  είναι σε κρίση. Κρίση στην οικογένεια δεν έχουμε μόνο στην περίπτωση που η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Κρίση έχουμε όταν έχουμε  θάνατο, τροχαίο ατύχημα, διαζύγιο και  οτιδήποτε ανατρέπει την  δομή και τις ισορροπίες  της οικογένειας. Με αφορμή τα παραπάνω η Ανάδοχη Αγκαλιά  στηρίζει   τα τελευταία χρόνια   οικογένειες που βίωσαν και βιώνουν κρίση, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερε  να  αποφύγει  την έξωση και την έκθεση των παιδιών σε κίνδυνο που αυτή επιφέρει.  Βασική αρχή για το Σύλλογο   δεν είναι  μόνο η στήριξή των οικογενειών την περίοδο της κρίσης αλλά και η δημιουργία συνθηκών για να οργανώσουν τη ζωή τους  ξανά και να  αυτονομηθούν.

  1. 5. Υποστήριξη στις ανύπανδρες μητέρες οι οποίες επέλεξαν να φέρουν στη ζωή το παιδί τους παρόλο που είναι μόνες  αντί να προβούν σε διακοπή  κύησης. Η σημασία της ζωής κάθε παιδιού που έρχεται στη ζωή είναι ανεκτίμητη.
  2. Στα πλαίσια της οργάνωσης αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών που ζουν στο θερ/ριο Αγιος Ανδρέας και σε συνεργασία με το Δ.Σ. έβαψαν και στόλισαν  όλους τους χώρους του ιδρύματος δίνοντας μία άλλη διάσταση στο χώρο όπου ζουν τα παιδιά -μία προσπάθεια η οποία στηρίχθηκε από όλους συμμετείχαν στο bazzar αγάπης του Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ακταίον και τιμήθηκαν στην κοπή της βασιλόπιτας.
  3. 6. Κάθε Σάββατο στα γραφεία της Ανάδοχης Αγκαλιάς φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα πλαίσια της εθελοντικής προσφοράς και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Τσιμπιδάκη Ασημίνας (Επίκουρης Καθηγήτριας ΠΤΔΕ) παραδίδουν μαθήματα σε παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν μπορούν ν ανταποκριθούν οικονομικά.

 Κάθε δράση υποστηρίζεται βέβαια από τα μέλη του Δ.Σ. και τις εθελόντριες της Ανάδοχης Αγκαλιάς οι οποίες  είναι οι  «αφανείς ήρωες» κάθε δράσης ,η Φασόλη Δέσποινα, η Ευδοκία Πάττα – Αποστολίδη, η Γιούλη Κωσταντάκη , η Βάσω Παπακωσταντή , η Ελένη Ρούσου , η Αννα Καρύτσα , Χαλκιά Γεωργία κα.

Η δραστηριότητά της Ανάδοχης Αγκαλιάς  δεν σταματά εδώ.  Συνεχίζοντας τα παραπάνω αυτό το χρόνο θα επικεντρωθούν  στην προώθηση και υποστήριξη αναδοχής παιδιού με αναπηρία γιατί το δικαίωμα στην αγκαλιά της οικογένειας αποτελεί δικαίωμα για όλα τα παιδιά είτε έχουν αναπηρία είτε δεν έχουν.

…«Η εμπειρία μας ,μας ωθεί σε αυτό γιατί η εξέλιξη των παιδιών με αναπηρία στις οικογένειες είναι θεαματική και αποπνέει μέσα από μία σχέση αγάπης η οποία είναι πολύτιμη και αληθινή» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Βορεινάκη .

Γι’ αυτό και θα εκδοθεί  φυλλάδιο με την ιστορία του Μανώλη ο οποίος θα   πει πως βρέθηκε από την αγκαλιά της μανούλας σ ένα μεγάλο σπίτι (ίδρυμα) με πολλούς …μπαμπάδες ,πολλές… μαμάδες και πολλά αδέρφια όπου όμως λόγω της νοητικής στέρησης που  έχει  δεν μπορούσε να εκφραστεί γι αυτό και κτυπούσε και τσιμπούσε όποιον τον πλησίαζε…με συνέπεια να είναι ανεπιθύμητος απ όλους μέχρι που η σχέση του με τη « μαμά της καρδιάς» και κάποιους εργαζόμενους άλλαξαν τη συμπεριφορά και τις πράξεις του…. Ευελπιστούμε  στην ανταπόκριση της ροδιακής  κοινωνίας και στο να στηρίξουμε μαζί το μήνυμα  «αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα» έτσι ώστε η νέα γενιά να δρομολογήσει εξελίξεις στη ζωή αυτών παιδιών χωρίς το ίδρυμα ή το άσυλο. Εξάλλου «εμείς θα σπείρουμε τα παιδιά θα θερίσουν» ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά η κ .Βορεινάκη. Επίσης στα σχέδια τους  είναι η συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού στα πλαίσια υποστήριξης της οικογένειας ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα και το έργο του είναι τεράστιο Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι τα τελευταία χρόνια σώθηκαν πάνω από 1.000 παιδιά από εκτρώσεις.

«Η διαχείριση της αγάπης»

 … «Η αγάπη που αποδέχεται την ευθύνη και τις υποχρεώσεις της  είναι αγάπη που δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα προνόμιά της αν και είναι ευγνώμων  για όποια έχει απ΄ αυτά. Βλέπει τον εαυτό της κυρίως όχι ως ένα συναίσθημα ,αλλά ως να επιλεγμένο τρόπο ζωής και την απασχολεί περισσότερο η αφοσίωση παρά ο ενθουσιασμός…

(π. Φιλόθεος Φάρος)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.