Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, για την απόκρυψη 1,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της υπόθεσης του ανακριβούς «πόθεν έσχες» για το οικονομικό έτος 2009.

Το δικαστήριο επέβαλε σε έναν έκαστο φυλάκιση 4 ετών (μετατρέψιμη προς 10 ευρω ημερησίως), χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, αλλά και αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη του Δημοσίου.

Το δικαστήριο εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός καταχώρησε «εν γνώσει του» ανακριβή στοιχεία στην οικεία δήλωση περιουσιακής κατάστασης, και «με πρόθεση» παρέλειψε τις επίμαχες καταθέσεις. Η σύζυγός του, δε, συνυπέγραψε «γνωρίζοντας».

«Για τους δικούς τους λόγους, προσπάθησαν να συγκαλυφθεί το ποσό και να μη δηλωθεί» τόνισε ο πρόεδρος κατά την ανάγνωση της απόφασης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «μακρά, συντονισμένη, και μεθοδευμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού».

Παρά το γεγονός ότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, εντούτοις το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης.

Η εισαγγελική πρόταση
Την ενοχή των κατηγορουμένων είχε ζητήσει ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Πούλιος, εκτιμώντας ότι είναι σαφής η προσπάθεια απόκρυψης ποσών, συνειδητά και με συντονισμένο τρόπο.

Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τόσο τον πρώην υπουργό, όσο και τη σύζυγό του, επιδικάζοντας πρόστιμο 100.000 ευρώ σε έναν έκαστο, καθώς και 50.000 ευρώ (επίσης σε έναν έκαστο) αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου.

Ελευθερία Κόλλια

Newsroom ΔΟΛ

http://news.in.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.