«Θέλουμε συνεργασία στο προσφυγικό» είπε επίσης, κατά τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, έπειτα απ’ όσα έγιναν στην Ειδομένη μετά την απόφαση των Σκοπιανών να κλείσουν τα σύνορα – Για τεράστιες διαφορές στο ζήτημα του ονόματος μίλησε ο Νίκολα Πόποσκι

Η καλή συνεργασία είναι το ζητούμενο στις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Η συνάντηση των δύο πλευρών είχε… ιστορικές διαστάσεις, καθώς είναι πρώτη επίσημη επίσκεψη Σκοπιανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, έπειτα από 15 χρόνια.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αξιοποιήσουν τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, σημειώνοντας την ανάγκη για έναν… έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος θα ξεπερνά, όπως τόνισε, τον αλυτρωτισμό.

Από την πλευρά του και στο σημείο αυτό, ο Σκοπιανός ομόλογός του αναγνώρισε μεν ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια τέτοια λύση, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τόνισε όμως ότι οι διαφορές των δύο πλευρών επί του θέματος είναι τεράστιες.

«Θέλουμε συνεργασία στο προσφυγικό. Μιλήσαμε για αστυνομική συνεργασία, οικονομία, τουρισμό» είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς.

Σημείωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και ενεργειακά ζητήματα.

Η επίσκεψη Πόποσκι γίνεται σε ανταπόδοση εκείνης, την οποία πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην ΠΓΔΜ, στις 24 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης ανακοινώθηκαν τα 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, που αφορούν στη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης και της επαναφοράς των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.