Ένα γεμάτο πρόγραμμα, διάρκειας τουλάχιστον πέντε ωρών, με ιστορικά ντοκιμαντέρ έχει ετοιμάσει το OTE History για την ημέρα της Εθνικής Επετείου

Ένα γεμάτο πρόγραμμα με έξι ντοκιμαντέρ –παλαιότερης και νεότερης παραγωγής- για την 25η Μαρτίου έχει ετοιμάσει και θα προσφέρει το OTE History. Πρόκειται για ένα πεντάωρο τουλάχιστον πρόγραμμα με ελληνικής παραγωγής ντοκιμαντέρ, η θεματολογία των οποίων εκτείνεται από το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο που γέννησε την Επανάσταση του 1821 και διαμόρφωσε τους πρωταγωνιστές της μέχρι τις εικαστικές αποτυπώσεις του Αγώνα (από τον Παναγιώτη Ζωγράφο και άλλους λαϊκούς ζωγράφους).

Το αφιέρωμα ξεκινά στις 18:20 το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου με το ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου: Μία θρυλική ηρωίδα. Πρόκειται για ένα πορτρέτο της αρχόντισσας του Ναυπλίου, Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου (1809-1898), μιας δυναμικής αλλά συνάμα στοργικής γυναίκας, που ξεχώρισε για το πνεύμα της και προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας της στους φτωχούς και τους πρόσφυγες. Ακολουθεί στις 18:50 το ντοκιμαντέρ Τα κάδρα του πολέμου (1982). Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί ένα οδοιπορικό στο τελάρο του αγωνιστή κι αυτοδίδαχτου ζωγράφου Παναγιώτη Ζωγράφου, που εικονογράφησε με λιτά μέσα τις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 ύστερα από προτροπή του στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη δίνεται στο ντοκιμαντέρ Από την Άλωση στον ξεσηκωμό: Η Άλωση (1990) – ένα ντοκιμαντέρ για το πώς αφηγήθηκαν οι Έλληνες λαϊκοί ζωγράφοι την Άλωση της Πόλης, την τούρκικη κατοχή και την Επανάσταση του ’21. Έργα του Παναγιώτη Ζωγράφου, του Σωτήρη Ζήση, του Σταμάτη Λαζάρου, του Θεμιστοκλή Τσιρώνη, του Χρήστου Καγκαρά δίνουν την απάντηση. Στις 20:10 το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο Από την Άλωση στον ξεσηκωμό: Ο Ξεσηκωμός (1990). Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ -γυρισμένο σε 10 περιοχές της Ελλάδας- που παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο Ναΐφ ζωγράφοι, όπως ο Ευγένιος και Σωτήρης Σπαθάρης, ο Σαββάκης, ο Τσιρώνης κι ο Λαζάρου, απέδωσαν τους ήρωες και τις μάχες της Επανάστασης του 1821.

Στις 21:00 ακριβώς το βράδυ προβάλλεται το ωριαίο ντοκιμαντέρ Ελλάδα 1821: Ο ξεσηκωμός του γένους (2009) σχετικά με την προετοιμασία του Αγώνα, το έργο της Φιλικής Εταιρείας, την έναρξη της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία και στην Πελοπόννησο, την Ανεξαρτησία και την ίδρυση του Κράτους. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το ντοκιμαντέρ Από την Άλωση της Πόλης στην Επανάσταση του 1821, όπου μέσα από πλήθος εμπεριστατωμένων στοιχείων παρουσιάζονται τα ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας και υπήρξαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της ιδέας που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821.

Την ίδια μέρα στο πρόγραμμα των ταινιών που έχει προγραμματίσει να προβάλλει το OTE CINEMA 3 ξεχωρίζει μια ταινία του 1974 -Η δίκη των δικαστών, σε σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη- που δεν προβάλλεται συχνά. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες μεγάλες παραγωγές της Φίνος Φίλμ με πολύ γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Νίκος Κούρκουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Μυράτ κ.α.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.