Το πιο “χρωματιστό” χωριό της Δωδεκανησου – ΙΣΤΡΙΟΣ

Βρίσκεται κρυμμένο λίγα λεπτά από το χωριό Προφύλια και είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν το όνομά του. Και αυτή ακριβώς είναι η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης όταν φτάσει στο χωριό ΙΣΤΡΙΟΣ χτισμένο σε οροπέδιο με υψόμετρο 264 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ρόδου και απέχει περίπου 80 χλμ (μέσω νέου οδικού άξονα) ή 85,2 χλμ (μέσω παλαιού οδικού άξονα) από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού.

ΙΣΤΡΙΟΣ 1Το χωριό χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα και είναι γνωστό κυρίως για τον ιστορικό του χαρακτήρα αλλά και για την  περίφημη  ΣΟΥΜΑ  που παράγεται στους αμπελώνες του. Πρόκειται για ένα μικρό γραφικό χωριό με μια μεγάλη, ήσυχη πλατεία, που καλωσορίζει φιλικά και φιλόξενα τον επισκέπτη.

Στην Ίστριο ο επισκέπτης γίνεται ένα με τη φύση, μιας και περιβάλλεται από πευκοδάση, ελαιώνες και αμπέλια. Το χωριό διαθέτει αρκετές εκκλησίες και ξωκλήσια, όπως αυτό του Αγίου Μερκουρίου που γιορτάζει το 15 Αύγουστο. Η περιοχή γύρω από την Ίστριο, το φράγμα της Απολακκιάς και την Προφύλια είναι ιδιαίτερου φυσικού καλλους, καταφύγιο της άγριας πανίδας που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000».

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, οι επιλογές σε μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους είναι πολλές. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να ανακαλύψει τους καταρράκτες του Κηπολίστη, ένα πευκόδασος και πλούσια άγρια χλωρίδα και πανίδα.

ΙΣΤΡΙΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.