«ΑΙ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΜΝΗΜΑΙ»

Γιάννης Λαγωνικός,

ένας σύγχρονος «μνήμων» προερχόμενος από τον περιπετειώδη «νόστον» της Καρπαθιακής διασποράς

Ο όρος «μνήμων» στην περίπτωση μας είναι κυριολεκτικός. Μικρό παιδί ο Γιάννης έρχεται στην Κάρπαθο από την «μυθική» Αβησσυνία του Χαιλέ Σελασιέ, αφού η φιλόξενη τότε χώρα της Αφρικής μετά την ανατροπή του φιλέλληνα βασιλιά, έγινε άξενη για τους συμπατριώτες μας. Ο Γιάννης βρίσκεται στην Κάρπαθο, στη γενέθλια γη των γονέων του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεται και ενσωματώνεται, δεδομένων των νέων συνθηκών. Γρήγορα γίνεται πρωτομερακλής, μύστης της τοπικής κουλτούρας, των ηθών και εθίμων, πρωταγωνιστής των Καρπάθικων γλεντιών και πρωτομάστορας της μαντινάδας. ….

Ήρθες από την Αφρική σαν Άστρο σαν κομήτης και έγινες μέσα στο χωριό ο πιο καλός Οθείτης… του τραγουδά ο αλησμόνητος «πρύτανης» της Οθείτικης παράδοσης και όχι μόνο, Βάσος Κρητσιώτης [καπετάνιος]

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης μπορεί να αναπαραστήσει τα άπαντα από εμπειρίες, διηγήσεις, αυτήκοα επεισόδια… μνήμες. Αποτελεί ενσάρκωση της σύμπραξης ταλέντου, ευστοχίας του στίχου, υποκριτικής ικανότητας και θεατρικότητας στην «αναστατική» παρουσία των δρωμένων….

Η τελευταία έμμετρη δημιουργία που είναι αποτέλεσμα στοχασμού και διαπίστωσης της κραυγαλέας απουσίας από το «Καρπαθιακό χαρτη» ενός οργανωμένου και συστηματικού «μνημο-σήμου» και βεβαίως κατά το Καρπαθιακόν ήθος εμμέτρου. Η υλοποίηση αστραπιαία, η έρευνα ταχυτάτη και αποτελεσματική, η ανταπόκριση του κοινού άμεση και ενθουσιώδες. Και εγεννήθησαν «ΑΙ ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΜΝΗΜΑΙ» ως «γενεαί αι πάσαι» ένα βιβλίο καλοδεχούμενο και μνημειώδες Να είναι καλοτάξιδο

Μιχαήλ Χανιώτης

Όθος

Leave a Reply

Your email address will not be published.