Ισχυρή αντιπολίτευση για την επόμενη μέρα «έδειξαν» οι πολίτες – Διαψεύσθηκε η εικόνα περί γαλάζιας κατάρρευσης – Κοντά στους αριθμούς του 2009 με την εκλογή Σαμαρά η προσέλευση των οπαδών του κόμματος – Συντριπτική η σύγκριση με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

Αν ένα στοιχείο αιφνιδίασε και εξέπληξε γενικότερα, κατά τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου της, είναι ασφαλώς η εντυπωσιακή, για την εποχή και τα πολιτικά δεδομένα, συμμετοχή των μελών και φίλων της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών πλευρών, το γεγονός ότι στις κάλπες προσήλθαν και μάλιστα μετά από το κάζο της 22ης Νοεμβρίου – όταν και αναβλήθηκαν οι εκλογές λόγω ανικανότητας της οργανωτικής ομάδας – περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι, διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα και ουσιαστικά στέλνει το πρώτο μήνυμα υπαρκτής αντιπολιτευτικής αντίστασης στην κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή άγγιξε τα αριθμητικά δεδομένα της πρώτης καθολικής εκλογής προέδρου στο κόμμα, το 2009. Τότε είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 500 χιλιάδες, αλλά ήταν διαφορετικές και πιο ευνοϊκές οι συνθήκες: Η παράταξη ήταν ακόμα αλώβητη από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη και φυσικά τα ηγετικά μεγέθη ήταν μεγάλα για εκείνη την εποχή (Σαμαράς, Μπακογιάννη) και η μάχη προσέλκυε από μόνη της ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Δεν έχει επίσης καμία σχέση η χθεσινή συμμετοχή με τις τελευταίες δύο εκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ: Το 2012 στην εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου είχαν συμμετάσχει 180 χιλιάδες, ενώ στην πρόσφατη για την εκλογή της Φώφης Γεννηματά πήγαν περί τους 50 χιλιάδες.

Η αυξημένη συμμετοχή οδηγεί εξ αντικειμένου στην ισχυροποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη συγκρότηση μίας ισχυρής δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί τελικά στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης. Θεωρείται ότι η δραστηριοποίηση της βάσης της ΝΔ είναι από μόνη της ένα δυναμικό στοιχείο, όποια αντιπολιτευτική γραμμή κι αν επιλέξει ο νέος αρχηγός, αν δηλαδή θα κινηθεί με τη λογική της μετωπικής σύγκρουσης ή θα έχει συναινετική διάθεση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Φυσικά εγγυάται και την ενότητα της ΝΔ, απέναντι σε οποιαδήποτε σενάρια διάσπασης ή κατακερματισμού του κόμματος.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή προκάλεσε μάλλον αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που δεν περίμενε ότι μετά το φιάσκο της προηγούμενης απόπειρας, τον Νοέμβριο, να υπάρξει τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο της ΝΔ. Η εκτίμηση που υπήρχε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν ότι η ΝΔ, ειδικά μετά τη νέα εκλογική ήττα του Σεπτεμβρίου, την εμφάνιση τόσων πολλών δελφίνων και το κάζο της 22ας Νοεμβρίου, ήταν στα πρόθυμα της κατάρρευσης, της απαξίωσης, πιθανόν δε και της διάσπασης. Στα ελεγχόμενα από την Κουμουνδούρου μέσα ενημέρωσης δεν γίνεται σχεδόν καμία αναφορά στην αυξημένη συμμετοχή, παρά μόνο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μήνυμα πάντως προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν στην ηγεσία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό και με τα όσα καταγράφουν γενικότερα οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μία ραγδαία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και μία ευρύτερη απογοήτευση για τη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική. Στο βαθμό δε που η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ οδηγήσει σε μία ταχεία ανασυγκρότηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρα στην εμφάνιση μίας εναλλακτικής κυβερνητικής προοπτικής, τότε ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται δύσκολος. Το Μαξίμου, είναι γεγονός ότι δεν περίμενε ότι θα υπάρξει μία έμπρακτη αμφισβήτηση της ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα και εφόσον η γαλάζια παράταξη βγει συγκροτημένη και ισχυρή από τη διαδικασία, όπως φάνηκε από την υψηλή συμμετοχή της βάσης της, τότε θα αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.