Με τίτλο «πρώτο πακέτο τεκμηρίωσης» ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις του για τους πλειστηριασμούς, το μεταναστευτικό, και τα νομικά θέματα της συμφωνίας, απαντώντας ουσιαστικά στα όσα επισήμανε από τη Ρόδο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, και τα οποία δημοσίευσε σήμερα το μεσημέρι το Black Monday.gr. Επικρατέστερα θέματα αυτό των πλειστηριασμών, των μεταναστών, καθώς και το ΦΠΑ των νησιών.
Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύεται γι’ ακόμη μία φορά επίθεση στη ΝΔ, ενώ γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, όπως αναφέρεται, που ήδη είναι σαφές πως «πνίγει» τα νησιά!
Η ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ
 1. Προστασία νοικοκυριών από πλειστηριασμούς

Aποτελεί κομβικό θέμα για μας η προστασία της πρώτης κατοικίας από την τραπεζική ασυδοσία. Καταφέραμε να σταματήσουμε στην πράξη την εφαρμογή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Κανένας ιδιώτης δανειολήπτης δεν έχασε το σπίτι που μένει αυτός και η οικογένεια του. Η προστασία επεκτάθηκε μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου και η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα για να μη χάσει κανένας το σπίτι του. Κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι από 1/10 οι τράπεζες θα είναι ασύδοτες απέναντι στους δανειολήπτες.

Δεν ξεχνάμε την ομολογία Γεωργιάδη υπέρ των πλειστηριασμών

Αντισταθήκαμε στην απαίτηση των δανειστών για διάλυση του νόμου Κατσέλη. Κρατήσαμε ανέπαφα τα όρια για ένταξη στο νόμο Κατσέλη και επεκτείναμε την προστασία του για τους κοινωνικά αδύναμους. Εντάξαμε στις οφειλές των νοικοκυριών που μπαίνουν στη ρύθμιση του ν. Κατσέλη και τις οφειλές προς το κράτος

 1. Αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού

Τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι απλά δεν έκαναν το παραμικρό για το ζήτημα αλλά αντιθέτως το χρησιμοποίησαν για να σπείρουν μίσος και ρατσισμό στην ελληνική κοινωνία, συμβάλλοντας στην αύξηση της επιρροής της ΧΑ. Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία, με απόδειξη το κρυφό σχέδιο Σαμαρά για τους πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Δεξιά πλειοδοτούν σε μισαλλοδοξία και ρατσισμό, οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν τον άλλο δρόμο, τον οποίο θέλουμε να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε συνθήκες τεράστιας αύξησης των προσφυγικών ροών εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ, κλπ να κάνει όσα δεν έκαναν σε πολύ πιο ομαλές συνθήκες οι προηγούμενοι, ξεκινώντας αρχικά από τη δημιουργία υπουργικού χαρτοφυλακίου αποκλειστικά για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση έκανε τα εξής βήματα:

 1. Υποβλήθηκε ολοκληρωμένη πρόταση (Μάιος 2015) και εγκρίθηκε (6 Αυγούστου) για τη διαχείριση και οικονομική επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος.

 

 1. Στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έγιναν δεκτές, για πρώτη φορά, οι θέσεις μας για παροχή βοήθειας και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Παραδοχή ότι είναι Ευρωπαϊκό και Διεθνές πρόβλημα.

 

 1. Έγκριση από την ΕΕ 475 εκατομμυρίων σε βάθος εξαετίας για τις έκτακτες ανάγκες για τα νησιά. Η πρώτη δόση, ύψους 30 εκατομμυρίων θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες.

 

 1. Έχει υποβληθεί αίτημα για έκτακτες δράσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων, για άμεσες ανάγκες στα νησιά.

 

 1. Στην Κω, σε διάστημα 5 ημερών, ταυτοποιήθηκαν 7000 πρόσφυγες, ενώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταυτοποιήσει 8000 σε 4 χρόνια.

 

 1. Βρέθηκε πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά. Μισθώθηκε το «Ελ. Βενιζέλος», χωρητικότητας 2500 επιβατών. Σύντομα, θα διατεθούν και άλλα πλοία.

 

 1. Το τρέχον έτος έχουν περάσει από την Ελλάδα 160.000 πρόσφυγες (στοιχεία ΟΗΕ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας, αλλά να κατευθυνθούν στη Βόρεια Ευρώπη, και γι’ αυτό δεν υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο στην Ελλάδα.

 

 1. Αρχίζει η επανεξέταση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

 

 1. Αποφασίστηκε από τους 28 υπουργούς της ΕΕ η μετεγκατάσταση 32.256 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία. Ακόμα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση περισσότερων από 20.000 ήδη αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της ΕΕ.

 

 1. Δημιουργία πρότυπου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, χωρητικότητας 700 ατόμων. Φυλάσσεται εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχει κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα γεύματα προετοιμάζονται από τον Ερυθρό Σταυρό.

 

 1. Υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Μ.Κ.Ο, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ερυθρό Σταυρό.

 

 

 1. Δέσμευση του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες) για δράσεις σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσω προγραμμάτων και παροχής ειδών προς κάλυψη βασικών αναγκών.

 

 1. Σχετικά με το νομικό καθεστώς της συμφωνίας

 

Έχει γίνει η κριτική προς την πλευρά μας ότι η νέα συμφωνία επεκτείνει το καθεστώς συμμόρφωσης με το αγγλικό δίκαιο και το γενικότερο πλαίσιο που επιβλήθηκε από το Μάη του 2010. Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τον παραπάνω ισχυρισμό.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς έκανε τη στρατηγική επιλογή να συγκρουστεί για τη μη επέκταση του προηγούμενου προγράμματος (δηλ. της προηγούμενης δανειακής σύμβασης και των σχετικών μνημονίων που αποτελούν παραρτήματά της).

Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης είναι η εκ βάθρων θεσμική αναπλαισίωση του προγράμματος (δηλαδή η πλήρης αλλαγή του νομικού καθεστώτος) που με τη στρατηγική της επιλογή πέτυχε η κυβέρνηση της Αριστεράς. Τέσσερις είναι οι σχετικοί κεντρικοί άξονες:

 

 1. ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ  / ΝΟΜΙΚΗ ΦΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

 

 • Επέκταση θα σήμαινε: εξακολουθούμε να συμβαλλόμαστε με τον EFSF. Η Ελλάδα δηλαδή συμβάλλεται με Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, με ένα νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού δικαίου, στην ουσία με κάτι σαν ξένη τράπεζα. Αποτέλεσμα είναι η συνέχεια εφαρμογής μιας υβριδικής σύμβασης μεταξύ ενός ιδιώτη και ενός Κράτους, αλλά στην ουσία μιας σύμβασης περίπου μεταξύ ιδιωτών δανειστή και οφειλέτη.

 

 • Τώρα: η Ελλάδα συμβάλλεται με τον ESM, ένα διεθνή οργανισμό του οποίου τα μέλη είναι Κράτη, και δη τα Κράτη της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Συμβάλλεται δηλαδή με ένα νομικό πρόσωπο του δημοσίου διεθνούς δικαίου συνάπτοντας μια διεθνή σύμβαση, κι όχι μια υβριδική σύμβαση μεταξύ ιδιώτη και Κράτους.

 

 1. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ

 

 • Επέκταση θα σήμαινε: παράταση μιας υβριδικής σύμβασης με εφαρμοστέο δίκαιο το αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή το δίκαιο που διέπει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας (όπως και της αντισυμβαλλόμενης ΑΕ) είναι ένα αλλοδαπό δίκαιο, το δίκαιο ενός ξένου Κράτους.

 

 • Τώρα: το εφαρμοστέο δίκαιο της διεθνούς σύμβασης που συνάπτει η χώρα με το διεθνή οργανισμό είναι το δημόσιο διεθνές δίκαιο, ένα δίκαιο το οποίο η Ελλάδα συνδιαμορφώνει και στο οποίο υπάγεται γενικά ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως συμφωνίας.

 

 1. ΑΡΜΟΔΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

 • Επέκταση θα σήμαινε: σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία ή/και εφαρμογή της συμφωνίας, η χώρα θα εξακολουθούσε να υπάγεται στα εθνικά δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου ή/και του Λουξεμβούργου κατ’ ελεύθερη επιλογή του δανειστή. Η Ελλάδα δηλαδή θα μπορούσε να συρθεί σε δικαστήρια ξένων Κρατών.

 

 • Τώρα: αρμόδιο δικαστήριο για διαφορές που προκύπτουν από την ερμηνεία ή/και εφαρμογή της νέας συμφωνίας είναι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα υπάγεται λοιπόν πλέον σε δικαστήριο στο οποίο συμμετέχει Έλληνας δικαστής και το οποίο έχει αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ως Κράτος-μέλος της ΕΕ ούτως ή άλλως.

 

 1. ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΕΣ

 

 • Επέκταση θα σήμαινε: συνεχιζόμενη παραίτηση της χώρας από ασυλίες οι οποίες προστατεύουν τη δημόσια περιουσία της ως κυρίαρχου Κράτους. Υπό το προηγούμενο καθεστώς η Ελλάδα είχε παραιτηθεί από όλες τις σχετικές ασυλίες, συμπεριλαμβανομένων των ασυλιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε περίπτωση εκτέλεσης (δικαστικής απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου), αυτή θα μπορούσε να γίνει ακόμη και επί των αποθεμάτων χρυσού της ΤτΕ που φυλάσσονται σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

 • Τώρα: με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα δεν παραιτείται από καμία από τις ασυλίες που απολαμβάνει κατά το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Διατηρείται η πλήρης προστασίας της κυρίαρχης περιουσίας της χώρας. Εκτέλεση λαμβάνει χώρα κατά τις σχετικές διατάξεις του καταστατικού του Δικαστηρίου της ΕΕ, στις οποίες υπάγεται η Ελλάδα ούτως ή άλλως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.