ΣΥΡΙΖΑ Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου

 «Το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο ζήτημα και η αντιμετώπισή του αποτελεί βαρόμετρο της ανθρωπιάς όλων μας»

Σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο, στην ολομέλεια του ΟΗΕ, έθεσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας το μεταναστευτικό ζήτημα. Η διεθνοποίηση του προβλήματος, μέσω των συναντήσεων με άλλους ηγέτες στο περιθώριο των διεργασιών, αλλά και με τη θεματική ομιλία του Πρωθυπουργού, έφτασε το μέγιστο δυνατό επίπεδο.

Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ουσιαστικής απουσίας από τα διεθνή φόρα, στέκεται και πάλι διεθνώς όρθια και απευθύνεται με παρρησία στο σύνολο των κρατών του πλανήτη. Επαναφέρει στο προσκήνιο έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η αξία της ανθρώπινης ζωής, η ειρήνη, η αξιοπρέπεια και η δικαιοσύνη, που σε αρκετές γωνιές του πλανήτη είχαν απαξιωθεί, ακόμα και στην Ευρώπη του Κολ και του Μιτεράν.

Η παγκόσμια  κοινότητα έχει χρέος να σκύψει πάνω από προβλήματα όπως αυτό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με σκοπό την ουσιαστική και όχι απλώς τη διεκπεραιωτική αντιμετώπισή τους. Για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, η λύση δεν βρίσκεται στο κλείσιμο των συνόρων και την καταστολή αλλά στην ανθρωπιά.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα είναι:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε. Αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

<Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα>

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ  ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓIA TH METANAΣTEYΣH KAI TIΣ ΠPOΣΦYΓIKEΣ POEΣ

«Χαιρετίζουμε θερμά τη σημερινή πολύ επίκαιρη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, όπως και τη συμπερίληψη του μεταναστευτικού στην «Αναπτυξιακή Ατζέντα 2030″.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η χώρα μου έχει βρεθεί στο κέντρο των μεταναστευτικών ροών με αφίξεις πάνω των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ήρθαν στην Ελλάδα είτε μεταβαίνοντας αλλού, είτε με την πρόθεση να παραμείνουν.

Ωστόσο οι ροές των προηγουμένων ετών δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των πρόσφατων μηνών: από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό   τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες

Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών – πάνω από 80% – είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις. Αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις – ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους – που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών.

Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν. Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις:

Πρώτον, ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση.

Δεύτερον, πρέπει να υποστηρίξουμε τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης.

Επιπλέον, πρέπει να υποστηρίξουμε τις γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχύσουμε τη συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών. Στην ΕΕ, κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων.

Η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον συντονισμό, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των θεσμών και την αύξηση της χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κρίσεις όπως αυτές, ως χώρες, περιφέρειες και ως παγκόσμια κοινότητα, θα είναι το μέτρο της επιτυχίας μας. Αν τις αντιμετωπίσουμε προκαλώντας μεγαλύτερη καταστροφή, υψώνοντας ψηλότερα τείχη και αυξάνοντας τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, τότε θα αποτύχουμε. Αν κατορθώσουμε – ειδικά εδώ στον ΟΗΕ – να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε.»

Leave a Reply

Your email address will not be published.