ΑΝΑ-δημιουργία και ΑΝΑ-γέννηση, για την Μαίρη Σαββαϊδου – Καμπουροπούλου

Έργα που μαγνητίζουν, χρώματα που δημιουργούν και οπτικές που καθηλώνουν, περιγράφουν την εικαστική έκθεση της κ. Μαίρης Σαββαϊδου – Καμπουροπούλου, που παρουσιάστηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015, στον εκθεσιακό χώρο του Agua Grand Exclusive Deluxe Resort στη Λίνδο.

ΑΝΑ 10 ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Η έκθεση που έφερε τον τίτλο “ANA”, περιστρέφεται γύρω από τη δυναμική τροχιά της πρόθεσης ANA από την οποία διακλαδίζονται και διασταυρώνονται λέξεις, όπως ΑΝΑ-τροπή, ΑΝΑ-πλαση, ΑΝΑ-σύνθεση, ΑΝΑ-γέννηση, ΑΝΑ-δημιουργία, ΑΝΑ-νέωση. Η ΑΝΑ αναζητά νέους τρόπους προσέγγισης του περιβάλλοντος – φυσικού και πολιτιστικού- και επινοεί ευφάνταστες, απρόοπτες και αποτελεσματικές εκπλήξεις,  με έργα, που συνδυάζοντας στοιχεία και υλικά ανεξάρτητα και ασυμβίβαστα, τα εντάσσουν σε νέα, οικεία και ταυτόχρονα ΑΝΑτρεπτικά περιβάλλοντα.

ΑΝΑ 8

Θέτει το ζήτημα της εσωτερικής ισορροπίας μεταξύ της αυθεντικότητας και της αναδημιουργίας και διαπραγματεύεται το θέμα της επανασυνάντησης του παλιού με το νέο. Ο θεατής, σε σχέση ανταποδοτικής αμοιβαιότητας με το έργο τέχνης, προκαλείται να συμμετάσχει στην ΑΝΑ-βαθμισμένη αισθητική εμπειρία του τοπικού «περιβάλλοντος» και συγκεκριμένα να έλθει σε επαφή και διάδραση με εμβληματικά στοιχεία της Ρόδου, της Λίνδου αλλά και του θαλάσσιου σύμπαντος.

ΑΝΑ 7

Η εικαστική έκθεση εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους κόσμου, με τα έργα τέχνης να αποτυπώνουν την τολμηρή στάση της καλλιτέχνιδας, που τολμά να πειραματιστεί και να παίξει με την πρόθεση ΑΝΑ, τόσο σε επίπεδο τίτλων, όσο και σε επίπεδο αποτύπωσης του ΑΝΑ στα έργα. ΑΝΑ-πλασίωνεται, ΑΝΑ-βαθμίζεται, ΑΝΑ-πλάθεται, ΑΝΑ-κατατάσσεται, ΑΝΑ-συνθέτεται, ΑΝΑ-συγκροτείται.

Η Μαίρη Σαββαϊδου – Καμπουροπούλου, είναι Λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το επίσημο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε:

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση της Μαίρης Σαββαίδου- Καμπουροπούλου με τίτλο «ΑΝΑ» στον εκθεσιακό χώρο  του ξενοδοχείου Aquagrand Exclusive Deluxe Resort, στην Λίνδο, την οποία επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης – Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαίρη Μιχαηλίδου. 

Την έκθεση παρουσίασε η κυρία Πέρσα Φώκιαλη ,καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, συμπυκνώνοντας με το δικό της περιεκτικό και επιστημονικό λόγο, τις πτυχές του εικαστικού και επιστημονικού έργου της Μαίρης Σαββαίδου – Καμπουροπούλου, (που απορρέει μέσα από την κοινή  τους επιστημονική πορεία αναζήτησης και έρευνας για την ανάδειξη και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου που συνδυάζοντας την αισθητική, την τέχνη και την αειφορία).

Ανέλυσε, το σκεπτικό της έκθεσης Α ΝΑ, που μετουσιώθηκε σε εικαστικές ερμηνείες, με ζωγραφικά έργα και γλυπτά, που μετέφεραν το μήνυμα της Ανανέωσης, της Ανάπλασης, της Ανατροπής, των παραδοσιακών στοιχείων του τόπου με σαφή σημεία αναφοράς , της πρωτογενούς προέλευσης τους.

 Η έκθεση παρουσιάζει σε τρείς θεματικές : έργα από το υδάτινο περιβάλλον & το πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Ρόδου και της Λίνδου.

 Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα από τις αίθουσες στο εικαστικό παιχνίδι μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος και να γίνουν συνδημιουργοί στα δικά τους Α ΝΑ . …. βιώνοντας αισθητικές εμπειρίες που συνδυάζουν την ζωγραφική με τις επιτυχίες τρισδιάστατες  κατασκευές και γλυπτά.

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτιστικό παραδοσιακό περιβάλλον της Λίνδου- Ρόδου, όπου η δεξιοτεχνία των παλιών μαστόρων παντρεύεται με τον πόθο της ΑΝΑ-τροπής και επανερμηνείας σε σύγχρονες εικαστικές καταθέσεις .

 Την παράσταση κλέβουν, οι εικαστικές εγκαταστάσεις ( art installation) εμπνευσμένες από τα Λινδιακά πιάτα και την αγγειογραφία του Ικάρου με τα νατουραλιστικά μοτίβα που μετατρέπονται σε δέντρα-γλυπτά  και καράβια .

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο του νησιού και της πρωτεύουσας.

 Η έκθεση ΑΝΑ θα είναι ανοιχτή στο κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί από τις 12:00 μέχρι τις 21:00. 

Πηγή: www.blackmonday.gr

ΑΝΑ 12

Leave a Reply

Your email address will not be published.