ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΔΕ.

Κυρία  Ν. Βενετοκλή,

Με σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο, και με βάση την πρότασή σας  που απευθύνεται στους  εκπροσώπους των κομμάτων τοπικά,  μερικές  σύντομες παρατηρήσεις.

Α) Δεν είμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ συνηθισμένοι σε προσωπική αλληλογραφία επί πολιτικών ζητημάτων. Οι θέσεις μας και οι αποφάσεις μας λαμβάνονται συλλογικά στα όργανά μας,  στις συνελεύσεις , στις οργανώσεις μελών και στη Νομαρχιακή μας Επιτροπή.  Η απάντησή μας προφανώς βαρύνει  τα όργανά μας και όχι τον συντονιστή και απευθύνεται στο κόμμα σας και όχι προσωπικά σε εσάς.

Β)Για το ζήτημα  που αναφέρεστε. Οι απόψεις μας έχουν  εκφραστεί κατ επανάληψη στην τοπική κοινωνία, οι πρωτοβουλίες μας μέσω του κόμματος και των βουλευτών μας έχουν ήδη ευοδώσει καρπούς, στις συναντήσεις που έχουν γίνει και στο νησί μας με τις γνωστές πρωτοβουλίες που υπήρξαν και όλοι γνωρίζουν για αυτό. Κυρία Βενετοκλή ήσασταν παρούσα στην συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου πριν δύο περίπου εβδομάδες, όταν με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής συναντήθηκαν όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των κομμάτων. Θα θυμάστε βεβαίως πως  αποφασίστηκε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσουν σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών όπως και έγινε. Το αποτέλεσμα της συνάντησης το γνωρίζουν όλοι και είναι η αταλάντευτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης  στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την παραμονή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, όχι μόνο ως Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και ως ανταποδοτικό μέτρο  απέναντι στην ανισότητα που δημιουργεί η γεωγραφική κατανομή της χώρας μας. Και αυτό, ύστερα μάλιστα από τις κινητοποιήσεις των νησιωτών, αποτελεί και κόκκινη γραμμή της κυβέρνησής μας και κόκκινη γραμμή του λαού μας.  Και μιας και μιλάτε για επικοινωνιακά παιχνίδια, που θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, ας αναλογιστείτε πόσο ανεπίκαιρα βάζετε ξανά και ξανά το ζήτημα του ΦΠΑ, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τον στραγγαλισμό της ελληνικής προσπάθειας και την αδιάλλακτη και βαθειά προκλητική στάση των δανειστών –εταίρων μας.

Γ)Ως δείγμα καλής θελήσεως στην πρωτοβουλία σας για συν-υπογραφή κοινής επιστολής , παίρνουμε την πρωτοβουλία να συντάξουμε εμείς το περιεχόμενο της επιστολής, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και  την ανάγκη της τοπικής μας κοινωνίας για  αξιοπρέπεια , δημοκρατία και αλληλεγγύη. Περιμένουμε και την δική σας υπογραφή.

«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι «δανειστές» να προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.
Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει σε όλους, ότι το πείραμα απέτυχε. Η άγρια λιτότητα γεννάει ύφεση και η ύφεση μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέος. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, το πειραματόζωο πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, τα μνημόνια ήταν ένα καθεστώς που δεν παρήγαγε οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προσωπικά και κοινωνικά δράματα.
Δεν υποχωρούμε στην προσπάθεια των δανειστών για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας,  Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα,για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα.
Κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία. Όποιος αμφισβητεί το δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει δημοκρατικά, σύντομα το κακό χτυπάει και την πόρτα του, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε μια Ευρώπη του μίσους και της καταστροφής. Ο ελληνικός λαός για να τα καταφέρει, έχει ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά απέναντι στα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ και του ιερατείου του χρήματος.
Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ
ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ»

Σε αυτή την επιστολή με μεγάλη μας χαρά συνυπογράφουμε, περιμένουμε την ανταπόκρισή σας.

ΥΓ. Κυρία Βενετοκλή, ζητάτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψει κείμενο μαζί με την Χρυσή Αυγή που την θεωρούμε εγκληματική ναζιστική οργάνωση;… Θεωρείτε την Χ.Α. κομμάτι του δημοκρατικού τόξου με ενεργό ρόλο στην τοπική μας κοινωνία;…

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.