Απόφαση – δικαίωση για 55χρονο δανειολήπτη!

Σε δικαίωση δανειολήπτη που είχε προχωρήσει σε εκταμίευση δανείου σε ελβετικό φράγκο, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει δια μέσου της πληρεξούσιας δικηγόρου του Κατερίνας Βολονάκη.

Η δικηγόρος Κατερίνα Βολονάκη που χειρίστηκε την υπόθεση

Η δικηγόρος Κατερίνα Βολονάκη που χειρίστηκε την υπόθεση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου εξέτασε την αγωγή κατά της τραπέζης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και διέταξε την τράπεζα να αποδέχεται μέχρι και την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής, την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με συναλλαγματική ισοτιμία Ελβετικού φράγκου σε ευρώ, όπως είχε καθοριστεί κατά τη μετατροπή και εκταμίευση του ποσού – δανείου.

Η απόφαση

και το ιστορικό

Στις 30 Ιουλίου 2015, εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο, δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, βάση της οποίας διατάσσεται η τράπεζα να ανέχεται την καταβολή των δόσεων με την αρχική ισοτιμία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.

Έμπορος, 55 ετων, είχε λάβει το 2004 στεγαστικό δάνειο για την αγορά της επαγγελματικής του στέγης σε ευρώ, με εγγυητές δυο συνταξιούχες. Κατά παρότρυνση της τράπεζας το 2007, μετέτρεψε το δάνειο σε  ελβετικό  φράγκο και  έλαβε  και  έτερο  δάνειο σε ελβετικό φράγκο το ίδιο έτος.

Συνολικό  ποσό  του δανείου, που μετατράπηκε σε ελβετικά φράγκα, ανερχόταν σε  300.000  ευρώ με  ισοτιμία 1,66.  Η δόση του ήταν περί τα 1650,00 ευρώ μηνιαίως. Το δεύτερο δάνειο χορηγήθηκε σε ελβετικά φράγκα, ποσού 304.350 CHF, με ισοτιμία 1,6505. Η δόση του ήταν  περί τα 1.200,00 ευρώ μηνιαίως. Στην πορεία λόγω της σοβαρής ανατιμήσεως του ελβετικού φράγκου η δόση των δύο δανείων αυξανόταν σταδιακά. Το 2014 ανήλθε εν τέλει σε 2.700 ευρώ και 1.924 ευρώ αντίστοιχα. Τα δάνεια  εξυπηρετούνται  κανονικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2015. Οι  καταβολές  των  δανειοληπτών από  την  χρονική  στιγμή  που  έλαβαν  τα  δάνεια  σε  ελβετικό  φράγκο,  μέχρι  το Φεβρουάριο του 2015 ανέρχονταν σε  197.000  ευρώ και 134.000 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, για δύο δάνεια ποσού 300.000  ευρώ και 185.000 ευρώ καταβλήθηκαν  σε  8  μόλις  έτη  197.000  ευρώ και 134.000 ευρώ αντίστοιχα. Το μεν πρώτο δάνειο αυξήθηκε κατά 6.000 ευρώ, το δε δεύτερο μειώθηκε μόλις σε15.500  ευρώ.

Προς αποκατάσταση της αδικίας οι δανειολήπτες  άσκησαν αγωγή, ώστε να  κριθεί  σχετικός άκυρος όρος της σύμβασης,  ως  καταχρηστικός,  να αναγνωριστεί το άληκτο κεφάλαιο των δύο δανείων σε ισοτιμία 1,66 και 1,6505 αντίστοιχα και  να  καταβάλλουν  πλέον  τις  δόσεις   με  την  αρχική ισοτιμία. Επίσης , άσκησαν ασφαλιστικά  μέτρα  και  ζήτησαν μέχρι  να  εκδικαστεί  η  αγωγή τους,   να  ανέχεται  η  τράπεζα  την  καταβολή των μηνιαίων δόσεων με την αρχική ισοτιμία. Ήδη  ο  Δικαστής  του  Μονομελούς  Πρωτοδικείου  Ρόδου, έκανε  δεκτή  την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δανειολήπτη  και  υποχρέωσε την τράπεζα  ν΄ ανέχεται  την  καταβολή των μηνιαίων  δόσεων  με  την  ΑΡΧΙΚΗ  ΙΣΟΤΙΜΙΑ  μέχρι  την εκδίκαση της  υπόθεσης.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Κατερίνα Βολονάκη.

Πηγή: Black Monday.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.