Σκόπευε να γυρίσει αυτοβιογραφική ταινία και αποκάλυψε την τοποθεσία του στους παραγωγούς – Μέσα από υπονόμους προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης

Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο στο Μεξικό διαπίστωναν με έκπληξη ότι ο «βαρόνος» των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν είχε καταφέρει να δραπετεύσει μέσα από ένα τούνελ που ξεκινούσε από το κελί του και έφτανε σε μία εγκαταλελειμμένη κατοικία σε απόσταση 1,5 χλμ από τη φυλακή.

Έπειτα από περίπου έξι μήνες πραγματικού ανθρωποκυνηγητού για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος έπεσε στα χέρια των αστυνομικών έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας και των πεζοναυτών σε κτίριο στη γενέτειρά του την περιοχή Λος Μότσις.

«Αποστολή εξετελέσθη. Τον έχουμε», έγραψε στην προσωπική σελίδα του στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, ανακοινώνοντας τη σύλληψη του αρχηγού του πανίσχυρου καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα.

Πώς, όμως ο πανέξυπνος «βαρόνος» έπεσε στα χέρια των αστυνομικών; Ποιο ήταν το λάθος στο οποίο υπέπεσε και αποκάλυψε το κρησφύγετό του;

Ο «Ελ Τσάπο» τελικά προδόθηκε από τον ναρκισσισμό και την εγωπάθειά του, καθώς σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία του Μεξικό οι αστυνομικές αρχές τον εντόπισαν όταν έδωσε τα στοιχεία του σε κινηματογραφικούς παραγωγούς με τους οποίους επικοινώνησε για να γυρίσει αυτοβιογραφική ταινία!

«Ένα σημαντικό στοιχείο που μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την τοποθεσία όπου βρισκόταν, ήταν ότι αποκαλύφθηκε η πρόθεση του Γκουζμάν να γυρίσει βιογραφική κινηματογραφική ταινία, για την οποία επικοινώνησε με ηθοποιούς και παραγωγούς», δήλωσε η εισαγγελέας.
Τελικά έπειτα από επιχείρηση της μεξικανικής αστυνομίας που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τον τελευταίο μήνα, ο Γκουζμάν συνελήφθη.

Βέβαια, όσο κινηματογραφική ήθελε τη ζωή του και όσο συναρπαστική ήταν η απόδρασή του, άλλο τόσο περιπετειώδης ήταν και η προσπάθειά του να διαφύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τοπικές αρχές, οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν μέσα σε αγωγούς όμβριων υδάτων, στους οποίους είχε καταφύγει σε μία προσπάθεια να γλιτώσει.

Αφού βγήκε στην επιφάνεια, έκλεψε ένα αυτοκίνητο, με το οποίο επιχείρησε να απομακρυνθεί.
Μάταια, όμως. Οι πεζοναύτες τον εντόπισαν και οι χειροπέδες πέρασαν στα χέρια του  «Ελ Τσάπο», ο οποίος σε ένα παιχνίδι της τύχης κατέληξε και πάλι στη φυλακή Αλτιπλάνο από όπου είχε δραπετεύσει.

Στην επιχείρηση σύλληψής του πέντε ύποπτοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αστυνομικών και έξι συνελήφθησαν, ενώ ένας άνδρας των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίστηκε.

Στο μεταξύ, το πολεμικό Ναυτικό εντόπισε και κατάσχεσε δύο θωρακισμένα οχήματα, ένα πολυβόλο και έναν εκτοξευτή χειροβομβίδας.

Την ίδια στιγμή, συνελήφθη ένας ύποπτος με την κατηγορία ότι βοήθησε στην κατασκευή του τούνελ μέσω του οποίου δραπέτευσε ο έμπορος ναρκωτικών, καθώς και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όπου κατέληξε η υπόγεια σήραγγα, αλλά και ένας δικηγόρος που λέγεται ότι χρηματοδότησε την κατασκευή της.

Ο Γκουζμάν βέβαια δεν πτοείται από την τελευταία… αναποδιά. Εξάλλου, είναι εκπαιδευμένος στο παιχνίδι των δραπετεύσεων, αφού όταν συνελήφθη για πρώτη φορά στην Γουατεμάλα το 1993 κατάφερε να δραπετεύσει το 2001 αφού κρύφτηκε σε καροτσάκι για άπλυτα. Επομένως, ήδη στο σατανικό μυαλό του θα σχεδιάζει την επόμενη απόπειρα απόδρασης.

Βίντεο από το τούνελ μέσω του οποίου δραπέτευσε

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.