Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου

5ος Κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ: Εκπαιδευτικές δράσεις και Εργαστήρια για παιδιά & εφήβους.

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. συνεχίζει για 5η συνεχόμενη χρονιά το ποικίλο και σύνθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες», που κάθε χρόνο βρίσκει τεράστια ανταπόκριση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων όλου του νησιού της Ρόδου. Οι «Βιβλιοπεριπέτειες» για το 2016 θα πραγματοποιηθούν από 1 Φεβρουαρίου έως 2 Απριλίου  (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου).

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να οδηγηθούν στην ανάγνωση βιβλίων ως ελεύθερη βούληση και όχι ως υποχρέωση, μέσα από τη βιωματική εμπλοκή τους με το κείμενο και τις παιγνιώδεις δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι «Βιβλιοπεριπέτειες» περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου:

Α) Δημιουργική Γραφή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού

Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη θα επισκεφτεί νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου της Κατερίνας Κρις «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» (εκδ. Πατάκης) τα παιδιά μέσα από παιχνίδια με λέξεις, εικόνες και δημιουργικές ασκήσεις θα μετατρέψουν τη σκέψη και τη φαντασία τους σε δημιουργικό γραπτό λόγο.

Β) Δημιουργική Γραφή για παιδιά Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επισκεφτεί δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ένας ήρωας με…. πέταλα» (εκδ. Πατάκης) τα παιδιά θα μεταγράψουν το κείμενο σε θεατρικό λόγο και θα το δραματοποιήσουν.

Γ) Δημιουργική Γραφή για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου

Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επισκεφτεί γυμνάσια του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο άνεμος στα μαλλιά της» (εκδ. Πατάκης) οι μαθητές και οι μαθήτριες θα δημιουργήσουν το δικό τους κείμενο και θα σχολιάσουν θέματα που απασχολούν τους εφήβους βασισμένα και στα δικά τους βιώματα.

Γενικά, τα προγράμματα Δημιουργική Γραφής καταδεικνύουν ένα διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου του βιβλίου με αποτέλεσμα τα παιδιά –αναγνώστες να μετατραπούν σε παιδιά – συγγραφείς.

Δ) Εργαστήρια μετάφρασης για εφήβους

Η μεταφράστρια – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Ελευθερία Μπινίκου θα επισκεφτεί Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας και σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα θα πραγματοποιήσει Εργαστήρια Μετάφρασης. Οι έφηβοι βιώνουν τη «μεταφραστική» διαδικασία στην καθημερινότητά τους. Δηλαδή, έχουν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας όταν μιλούν ή γράφουν ή ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους, άλλη γλώσσα χρησιμοποιούν όταν μιλούν με τους γονείς τους, με τους καθηγητές τους ή με ανθρώπους που δεν ανήκουν στο οικείο τους περιβάλλον. Επομένως, οι έφηβοι έχουν την ικανότητα να μιλούν, να αποκωδικοποιούν και να μεταφράζουν περισσότερες από μία γλώσσες. Μέσα από τα Εργαστήρια Μετάφρασης τα παιδιά θα ζήσουν μία γοητευτική εμπειρία που θα τους προσφέρει το λογοτεχνικό κείμενο και αναπτύσσοντας το κριτικό τους πνεύμα και τη φαντασία τους ταξιδεύοντας από τη μία γλώσσα στην άλλη θα γνωρίσουν καλύτερα τον ξένο πολιτισμό και θα τον εκφράσουν με τα εργαλεία της δικής τους πραγματικότητας. Τα Εργαστήρια Μετάφρασης θα ολοκληρωθούν στις 18 Μαρτίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:

  • Εικαστικός Διαγωνισμός για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού

Προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει το δικό της τρισδιάστατο Αστρόσπιτο χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει, ώστε να δημιουργηθεί και στη Ρόδο ένα «ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ», όπως αυτό στο βιβλίο της Κατερίνας Κρις!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

  • Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά Β΄ Δημοτικού

Προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Β΄ Δημοτικού, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει θα δημιουργήσει τη δική της Αφίσα συνδυάζοντας το λόγο και την εικόνα, για να διαφημίσει «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ»!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

  • 8ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»
  • Για μαθητές/τριες Γ’ τάξης Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Το ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» της Κατερίνας Κρις τα παιδιά καλούνται να γράψουν το δικό τους κείμενο με θέμα: Έχετε την τύχη να είστε κάτοικοι του «ΑΣΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ»!! Γράψτε στην εφημερίδα του σχολείου σας, περιγράψτε και διαφημίστε το «ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ» για να το γνωρίσετε σε όλα τα παιδιά!!

  • Για μαθητές/τριες Δ’ τάξης Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα»  της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία με πρωταγωνιστές ζώα και τις περιπέτειές τους!!

  • Για μαθητές/τριες Ε’ τάξης Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα»  της Ελένης Δικαίου τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ιστορία με θέμα: Πώς θα ήταν η ζωή στο χωριό, αν αποφάσιζαν τα ίδια τα ζώα να το κυβερνήσουν;

  • Για μαθητές/τριες ΣΤ’ τάξης Δημοτικού

Με αφορμή το βιβλίο «Ένας ήρωας με… πέταλα» της Ελένης Δικαίου  τα παιδιά καλούνται να γράψουν το δικό τους κείμενο με θέμα: Είστε ένας από τους ήρωες – ζώα της ιστορίας, ο Αλέκος ή η Πελίνα ή ο μπαρμπα-Πιερό. Τι θα λέγατε στο αφεντικό σας, ώστε να καταλάβει το λάθος του που σας έδιωξε μακριά του; 

Οι συμμετοχές των παιδιών από Γ’ έως και Στ’ τάξη στο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» θα είναι ατομικές. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρείς Έπαινοι σε κάθε τάξη.

  • Για μαθητές/τριες Γυμνασίου

«Περνούσα και μια φάση τότε με τον Αριστείδη, που με πούλησε για μια θέση, δεύτερο τρομπόνι στην μπάντα του σχολείου. Μπορεί να έφταιγε ο κόπανος ο μουσικός που του ’χε φουσκώσει τα μυαλά, μπορεί και το ότι μάλλον ήμουνα σκράπας στα κρουστά και ο μουσικός δε θα με πρότεινε ποτέ, όμως αλλιώς  τα ’χαμε συμφωνήσει με τον Αριστείδη, ή και οι δυο στην μπάντα του σχολείου ή κανένας μας. Είχαμε κόψει με την μία φιλία και καλημέρες. Αλλά τι περιμένεις; Πρώτη γυμνασίου, παιδιά. Τώρα που το σκέφτομαι τζάμπα τη χαλάσαμε τη φιλία μας, και είμαστε μαζί απ’ το νηπιαγωγείο».

Με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο άνεμος στα μαλλιά της» οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να αναπτύξουν το εξής θέμα: Όλοι και όλες έχουμε κάποτε πληγωθεί ή πληγώσει κάποιον φίλο ή φίλη. Όλοι και όλες έχουμε χάσει ένα φίλο/η, είτε από δική μας επιλογή είτε από δική του/της. Γράψτε ένα κείμενο με ό,τι θα θέλατε να πείτε στο φίλο/η, για να αποκαταστήσετε τη μεταξύ σας σχέση.

  • Διαγωνισμός Δοκιμίου «Θέσεις – Αντιθέσεις» για μαθητές Λυκείου με θέμα:

«Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από την εποχή κατά την οποία η λέξη ‘οικογένεια‘ ανακαλούσε μία συγκεκριμένη εικόνα στο νου των περισσότερων από μας: αντικρίζαμε έναν άντρα και μια γυναίκα να ζουν ενωμένοι με νόμιμους δεσμούς οικογενειακής αφοσίωσης καθώς και παιδιά, συνήθως περισσότερα από ένα, τα οποία ανήκαν στους δυο γονείς εκ γεννήσεως ή υιοθεσίας. Για πολλούς από μας στο οικογενειακό αυτό πορτραίτο περιλαμβάνονταν ένα ή περισσότερα μέλη της προγενέστερης γενιάς, μία γιαγιά και/ή ένας παππούς, οι οποίοι ζούσαν μαζί τους κι όχι σε κάποια κοινότητα ηλικιωμένων ή οίκο ευγηρίας.

Στις μέρες μας, αυτή η εικόνα αλλάζει. Γίνεται λόγος για τη μοντέρνα οικογένεια, φράση που σημαίνει τα πάντα και οτιδήποτε. Φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι που ζουν κάτω από την ίδια στέγη θεωρούνται οικογένεια ασχέτως αν έχουν συνδεθεί με γάμο ή όχι, και ασχέτως αν έχουν ή δεν έχουν παιδιά μαζί. Συνεπώς, η έννοια της οικογένειας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, διότι αυτή καθ’ εαυτή η ταυτότητα και μοναδικότητά της υφίσταται διάβρωση από τη μεγάλη αλλαγή του κοινού αισθήματος».

Με αφετηρία τις προαναφερθείσες διαπιστώσεις του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, επιχειρηματολογήστε σχετικά με το εξής ερώτημα: πιστεύετε ότι στο σύγχρονο κόσμο ο θεσμός της οικογένειας εξελίσσεται ή αποδομείται;

Πρόκειται για τον 3ο Διαγωνισμό Δοκιμίου, που πραγματοποιείται από το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., στον οποίο θα συμμετάσχουν ομάδες 3 – 4 ατόμων που θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν θετικά ή αρνητικά. Οι ομάδες από τις δύο αντίπαλες απόψεις που θα ξεχωρίσουν, θα αναμετρηθούν σε δημόσιο Ρητορικό Αγώνα, τον οποίο θα συντονίζει επιτροπή με μέλη από το χώρο της εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας και των κοινωνικών επιστημών.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 15η Μαρτίου 2015.

  • Διαγωνισμός Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» για εφήβους Γ΄ Γυμνασίου έως και Β΄ Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο 2016 στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα. Τα κείμενα θα επιλεγούν από διακεκριμένους μεταφραστές οι οποίοι θα κάνουν και την αξιολόγηση των γραπτών.

Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω ημερομηνίες, προκειμένου να μεταβούν στις εγκαταστάσεις του ΔΚΣΜΡ και να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Μετάφρασης:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου

Παρασκευή 11 Μαρτίου

Πέμπτη 17 Μαρτίου

Παρασκευή 18 Μαρτίου

Εάν επιθυμούν να διαγωνιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες ή υπάρχει υπεράριθμη προσέλευση διαγωνιζομένων κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, μπορούν να οριστούν νέες ημερομηνίες κατόπιν συμφωνίας.

 

Συνοψίζοντας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι βιβλιοπεριπέτειες απευθύνονται στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων!!!

 

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τετραήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων, όπου θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους διακριθέντες μαθητές των προαναφερθέντων διαγωνισμών στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Φέτος θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται κοντά μας και κοντά στα παιδιά τρεις σπουδαίοι άνθρωποι στο χώρο της λογοτεχνίας και της μετάφρασης: η ανερχόμενη συγγραφέας Κατερίνα Κρις, η καταξιωμένη και πολυβραβευμένη Ελένη Δικαίου, υποψήφια εκπρόσωπος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν καθώς και ο διακεκριμένος μεταφραστής και συγγραφέας Αχιλλέας Κυριακίδης.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 22410 32520 (Ελευθερία Μπινίκου, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυποσκούφη).

Leave a Reply

Your email address will not be published.