Περίπου 300 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, μεταφέρθηκαν το πρωί στο νησί, καθώς έφτασαν τα μεσάνυχτα στο Φαρμακονήσι – Υπολογίζεται πως τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στη Λέρο τρεις με τέσσερις χιλιάδες μετανάστες

Δεκάδες βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στη Λέρο και παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στο νησί καθώς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούν να φύγουν. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στη Λέρο βρίσκονται τρεις με τέσσερις χιλιάδες μετανάστες, με τους περίπου χίλιους από αυτούς να έχουν εισιτήριο αλλά να μην μπορούν να φύγουν καθώς τα πλοία παραμένουν δεμένα.

Ήδη το πρωί της Πέμπτης μεταφέρθηκαν στη Λέρο με σκάφος του λιμενικού σώματος περίπου 300 άτομα, που έφτασαν μέσα στη νύχτα με οκτώ βάρκες στο Φαρμακονήσι. Πάρα πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα στην αγκαλιά των γονιών τους. Αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα βράχια στο Φαρμακονήσι, μέχρι να τους εντοπίσει το λιμενικό και να τους μεταφέρει με ασφάλεια στη Λέρο.

Η Λέρος είναι ένα νησί περίπου 8.000 κατοίκων, ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει, μαζί με τη Λέσβο και την Κω, το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος. Ο καταυλισμός των προσφύγων στο Λακί είναι γεμάτος, ενώ οι συνθήκες είναι τραγικές. Το κρύο και η βροχή των προηγούμενων ημερών έκανε ακόμα πιο δραματική την κατάσταση, με τους κατοίκους να επιδεικνύουν πρωταφανή επίπεδα αλληλεγγύης, να παίρνουν τους πρόσφυγες στα σπίτια τους να κοιμηθούν αλλά να μαγειρεύουν καθημερινά γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα.

Το λιμάνι του νησιού είναι γεμάτο σκηνές, που έχουν στήσει οι πιο τυχεροί, ενώ δεκάδες είναι οι πρόσφυγες που αναγκάζονται τις τελευταίες ημέρες να κοιμούνται στο δρόμο, πάνω σε χαρτοκιβώτια και πλαστικά.

Πηγή: MEGA & Πρώτο Θέμα

Leave a Reply

Your email address will not be published.