Ώρα 4 τα ξημερώματα της 24ης Σεπτεμβρίου 2015 και η καθίζηση διαμέτρου 8 * 3 στο διάδρομο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ρόδου «Διαγόρας», έχει αρχίσει να εμφανίζεται ξανά, λίγες ώρες μετά την επέμβαση των τεχνικών συνεργείων. Η Αερολιμενάρχης Ρόδου, Ξανθή Κριτσινέλια, προσπαθεί να διασώσει την εικόνα της Ρόδου και ξεκινά αμέσως νέες εργασίες μέχρι και τις 6 το πρωί, οπότε και αναμενόταν νέα πτήση στην πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου. Το πρόβλημα δεν λέει να λυθεί, ο κίνδυνος διατήρησης του αεροδρομίου ανοιχτού, χωρίς την απομακάτασταση του προβλήματος μεγάλος. Η λύση μονόδρομος. Το αεροδρόμιο κατεβάζει ξανά ρολά.

Ρεπορτάζ: Άννα Σαρρή

Τεχνική επιμέλεια: Nicolas Nanev

Όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις προσγείωσης και απογείωσης αναβάλλονται. Συνεργείο προσπαθεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα, στο οποίο είχε ξανά εργαστεί πριν από μερικές ώρες, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την ουσιαστική αντιμετώπισή του. Η Αερολιμενάρχης Ρόδου, επιθυμεί πάση θυσία να διαφυλάξει την εικόνα της Ρόδου και γι’ αυτό αποφασίζει την απομόνωση του διαδρόμου που έχει «πληγεί» και την χρήση διαδρόμου 1800 μέτρων. Λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενημερώνει τους αρμοδίους και δίδει σήμερα γύρω στις 02.30 το μεσημέρι (με διάδρομο 1800 μέτρων) να αναχωρήσει το πρώτο αεροσκάφος από τη Ρόδο.

«Προσπαθούμε να λειτουργήσουμε εκ νέου με ασφάλεια», δηλώνει στο Black Monday.gr, η Αερολιμενάρχης Ρόδου Ξανθή Κριτσινέλια, ενώ δεσμεύεται ότι σε λίγη ώρα (το συντομότερο δυνατό) θα δώσει άδεια να ξεκινήσουν και οι προσγειώσεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πάντοτε με το τμήμα που έχει υποστεί την καθίζηση, απομονωμένο.

Το ιστορικό

του τουριστικού σοκ 

Τα ξημερώματα της 24ης Σεπτεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα περίπου στις 4 το πρωί, παρατηρήθηκε νέα καθίζηση περιμετρικά του σημείου που είχε γίνει πριν από περίπου ένα 24ωρο η επέμβαση.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου “Διαγόρας” είχε κλείσει το απόγευμα της 22ης Σεπτεμβρίου 2015, στις 19.00, οπότε και διαπιστώθηκε ότι είχε ανοίξει μία τεράστια λακκούβα (είχε υποστεί καθίζηση) στο διάδρομο διαμέτρου 8 * 3, η οποία δεν επέτρεπε την προσγείωση και την απογείωση των αεροσκαφών. Μία ημέρα μετά, δηλαδή στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, και συγκεκριμένα στις 7.30 το πρωί ξεκίνησε εκ νέου η πραγματοποίηση των πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου «Διαγόρας». Οι εργασίες αποκατάστασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης είχαν πραγματοποιηθεί (όπως είχε ανακοινωθεί) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κατά τα όσα είχαν προκύψει από το ρεπορτάζ του Black Monday.gr, οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει διακόπτονταν συνεχώς, εξαιτίας των ισχυρών καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή, αλλά και τη ρίψη κεραυνών. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα και οδήγησε στο κλείσιμο του αεροδρομίου, οφείλεται σε καθίζηση τμήματος του διαδρόμου διαμέτρου 8 * 3, ενώ η τεχνική επέμβαση διενεργήθηκε σε μεγαλύτερο τμήμα του διαδρόμου, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον είχε ειπωθεί. Σήμερα το πρωί, 24 Σεπτεμβρίου 2014, η λακκούβα άνοιξε ξανά και στο αεροδρόμιο μπήκε εκ νέου λουκέτο!

Οι πτήσεις που χάθηκαν για το νησί της Ρόδου, μέσα σε μόλις μερικές ώρες, ήταν 15, οι οποίες και ακυρώθηκαν, απ’ αυτές οι 13 ήταν τσάρτερ, η μία από Αθήνα και η άλλη από Ηράκλειο. Τα τσάρτερ επρόκειτο να μεταφέρουν κατά μέσο όρο 180 με 200 άτομα στο νησί της Ρόδου. Επίσης, χάθηκαν ακόμη 10 πτήσεις, οι οποίες προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια και οι οποίες μετέφεραν από 180 με 200 επισκέπτες. Από το νησί της Ρόδου δεν απογειώθηκαν 6 πτήσεις τσάρτερ και μία πτήση για Αθήνα, με τους ίδιους περίπου επιβάτες. Συνολικά χάθηκαν περί τις 25 πτήσεις και 5.000 επισκέπτες, ενώ από τη Ρόδο δεν έφυγαν περί τους 1.200 επιβάτες. Αυτά για την πρώτη φορά που έκλεισε το αεροδρόμιο της Ρόδου μέσα σε μερικές ημέρες. Σήμερα το πρωί που έβαλε ξανά λουκέτο,  γνωστοποιήθηκε ότι δεν ακυρώθηκε καμία πτήση, αλλά μετατοπίστηκαν οι ώρες άφιξης και αναχώρησής τους.

Εργασίες μερικής αποκατάστασης του διαδρόμου είχαν εκτελεστεί κατά την περσινή περίοδο μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, τους οποίους και ευχαρίστησε η Αερολιμενάρχης Ρόδου Ξανθή Κριτσινέλια. Οι εργασίες επαναλήφθηκαν προχθές μετά τα μεσάνυχτα, αλλά λίγες ώρες μετά η καθίζηση εμφανίστηκε εκ νέου και η εικόνα της Ρόδου, τίθεται πλέον ευθέως σε κίνδυνο.

Εκτινάχθηκαν οι τιμές

Εν τω μεταξύ, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές αεροπορικής μετάβασης από Ρόδο για Αθήνα και επιστροφή, με το κόστος της χαμηλότερης πτήσης να αγγίζει τα 200 ευρώ, ανά άτομο!

Πηγή: Black Monday.gr 

Leave a Reply

Your email address will not be published.