Θέμα: «Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος, τότε θα συνεχίσει η χώρα με ατέρμονα Μνημόνια– συνέντευξη στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μέγκα»

Βασικά σημεία από την σημερινή (1/10/2015) παρουσία του Νεκτάριου Σαντορινιού, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μέγκα» με τον Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα.

Για τα νέα προαπαιτούμενα της Συμφωνίας

«Τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά, εργασιακά και φορολογικά, είναι για μας το σημαντικότερο πεδίο διαπραγμάτευσης. Θα διαπραγματευτούμε για αυτά, τηρώντας ταυτόχρονα τη συμφωνία στο σύνολό της. Ήδη το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών δουλεύει προς την κατεύθυνση της εύρεσης εναλλακτικών μέτρων και νομίζω ότι θα το επιτύχουμε».

«Σκοπός μας είναι να προχωρήσει επιτυχώς η αξιολόγηση και να περάσουμε στην επόμενη μέρα που είναι η πολύ σημαντική αναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Αν δεν καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το χρέος, τότε θα συνεχίσει η χώρα με ατέρμονα Μνημόνια. Εμείς αυτό δε το θέλουμε, ούτε θα το συνεχίσουμε. Είμαστε ιδεολογικά αντίθετοι στα Μνημόνια και άρα πρέπει να επιτύχουμε την καλύτερη διαπραγμάτευση για το χρέος ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με τις προηγούμενες πολιτικές».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων ότι τις ίδιες προσπάθειες έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε ότι μπορεί να υπήρχε η πρόθεση όμως δεν το εφάρμοσαν. Δεν είναι θέμα στυλ, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανέφερε, ο χειρισμός που κάναμε για την εισφορά αλληλεγγύης. «Αναγκαστήκαμε να συνεχίσουμε, είπε, την εισφορά αλληλεγγύης, όμως για τα εισοδήματα πάνω από 50.000€, αυξήσαμε τις κλίμακες και τους φορολογικούς συντελεστές- βάλαμε 8% στους βουλευτές. Αυτά είναι μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και δείχνουν το στίγμα μας.

Ερωτηθείς, και πάλι, για την αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι είναι ένα μέτρο που πλήττει άμεσα τη μέση λαϊκή οικογένεια και πρέπει να εξετασθεί και προς την κατεύθυνση της άρσης του αλλά και προς την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας έτσι ώστε να μην είναι θεωρείται πλέον δεδομένο και απαραίτητο ότι κάθε παιδί θα χρειάζεται φροντιστήριο. Το φροντιστήριο σημαίνει ότι υπάρχει ένα ελλειμματικό σχολείο, κατέληξε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.