Χωρίς γιατρούς, χωρίς νερό, χωρίς υποδομές, με σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση η τοπική κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο – Φοβισμένοι και απελπισμένοι οι μόλις 150 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού – Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο του νησιού

Κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αγαθονήσι, καθώς τα κύματα παράνομων μεταναστών κατακλύζουν το μικρό νησάκι.

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους, με τους τελευταίους να είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κοττορός, απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια.

«Έχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Καθώς, δεν υπάρχει χώρος διαμονής καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από δέντρα. Σε αριθμό είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους», περιγράφει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Είμαστε 150 άτομα στο νησί και δεν υπάρχουν υποδομές. Εχουμε μόνο έναν αστυνομικό στο τοπικό τμήμα και δύο λιμενικούς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει γιατρός και τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, λιγοστό και το νερό».

Το νησί βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4τ.χλμ. και γύρω υπάρχουν πολλές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Natura 2000 ως καταφύγιο.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.