Σε χαμηλά τετραετίας ο Γενικός Δείκτης – Οι ξένοι επενδυτές «βλέπουν» χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με εκείνη των ομολόγων του 2010 – Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές – Πτώση και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στις 464,23 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, σημειώνοντας «βουτιά» 7,87% -με χαμηλό ημέρας στις 460 μονάδες και πτώση έως 8,5%- ενώ ο τραπεζικός δείκτης βούλιαξε κατά 25%, σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Σημειώνεται ότι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 ήταν στις 471,35 μονάδες. Το επόμενο χαμηλό εντοπίζεται στο μακρινό 1990!

Σημάδια κατάρρευσης εμφάνισαν οι τραπεζικές μετοχές. «Κλειδωμένη» η Εurobank στα 0,388 ευρώ με βουτιά 29,20%. Πτώση 17,65% για την Alpha Bank στα 1,12 ευρώ. «Κλειδωμένη» με πτώση 29,20% και η Εθνική Τράπεζα στα 0,144 ευρώ. Βουτιά 27,21% η Πειραιώς στα 0,099 λεπτά. Βουτιά 12,5% για τη ΔΕΗ στα 2,8 ευρώ, 9,6% για την Βιοχάλκο και 9,66% για τον ΟΛΠ.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, η ΔΕΗ καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (-12,5%) στα 2,8 ευρώ, μετά και την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την HSBC, η οποία προβλέπει πτώση της κερδοφορίας για το 2015 κατά 89%. Σημειώνεται ότι το χαμηλό σημείο της μετοχής της ΔΕΗ το 2012 ήταν τα 1,15 ευρώ.

Στα 97 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.

Μόλις οκτώ εβδομάδες μετά την παράδοση των νέων τραπεζικών μετοχών, οι ξένοι επενδυτές πουλάνε δίχως αύριο σταματώντας τις ζημιές πάνω από το 50%. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν μετά από τέτοιες θεόρατες ζημιές.

Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι πραγματοποιήθηκε μια χρεοκοπία στις μετοχές, ανάλογη με την χρεοκοπία των ομολόγων του 2010.

Η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά έκτοτε δεν την προχώρησε. Εν τω μεταξύ, στο όλο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αμερικανικών funds -πολλά από τα οποία ενίσχυσαν αυτήν την πτωτική πορεία με μια υποτιμητική κερδοσκοπία.

Όπως όλα δείχνουν, το χρηματιστήριο οδεύει κάτω από τα χαμηλά του 2012 -και τούτο σημαίνει ότι πολλές μετοχές θα βρεθούν κάτω από τις τιμές που είχαν γράψει εκείνη την περίοδο.

Η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη περίοδο από το 2012, έτσι και οι χρηματιστηριακές τιμές πρέπει να βρεθούν χαμηλότερα από εκεί.
Πετρέλαιο και ύφεση πανικοβάλλουν τις διεθνείς αγορές

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πραγματικού πανικού βρίσκονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, με Ευρώπη και Γουόλ Στριτ να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών μηνών και τη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των συνεδριάσεων.

Η νέα «βουτιά» του πετρελαίου, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα από τα βασικά βαρόμετρα για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι φόβοι ότι η Fed δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων και οι ανησυχίες για το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία αποτελούν ένα κράμα παραγόντων που δεν αφήνουν σε ησυχία τους επενδυτές.

Οι πιέσεις επικεντρώνονται σε ενεργειακούς ομίλους, φυσική αντίδραση λόγω της πετρελαϊκής πτώσης, αλλά και σε τραπεζικές μετοχές, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι αυτές που εμφανίζουν τις ισχυρότερες απώλειες.

Την ίδια ώρα, τα μακροοικονομικά δεδομένα αρκετών οικονομιών δεν είναι διόλου θετικά, με τους φόβους για επιστροφή της ύφεσης να πλανώνται πάνω από τις αγορές.

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια τοποθετήσεων όπως ο χρυσός (με άνοδο που ξεπερνά το 3%), αλλά και σε κρατικά ομόλογα, ακόμη και εάν οι αποδόσεις τους είναι αρνητικές, όπως ισχύει για παράδειγμα στα βραχυχρόνιας ωρίμανσης γερμανικά ομόλογα.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ
Μεγάλη πτώση 2,5% για τον γερμανικό δείκτη DAX

Πτωτική κατεύθυνση διάλεξαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014, καθώς οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 2,4% στις 318,05 μονάδες στο Λονδίνο, οδεύοντας προς την έκτη εβδομάδα πτώσης και καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Ιούνιο.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 1,7% στις 5.749 μονάδες, ο DAX καταγράφει σημαντικές απώλειες 2,5% στις 9.055 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί κατά 2,23% στις 4.108 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με απώλειες 2,4% στις 8.296 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB υποχωρεί 1,5% στις 16.995 μονάδες.

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.