Στις 13 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας με εισηγήτρια την πρόεδρο της ΑΝΔΩ Βασιλική Ξεπαπαδάκη, όπου συζητήθηκε το μείζον θέμα των τσιγγάνων. 

Ένα ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένες φορές από τη δημοτική αρχή και για το οποίο έχουν εκφραστεί οι προθέσεις σχετικά με την επίλυσή του. Σκοπός της συνάντησης, ήταν να γνωστοποιηθούν στα στελέχη του υπουργείου εργασίας, ο σχεδιασμός και οι προβληματισμοί τους, για την επίσπευση της κοινωνικής τους ένταξη.Όπως αναφέρει η κ. Ξεπαπαδάκη, στο νέα ΕΣΠΑ, υπάρχει σχετική μέριμνα για τους τσιγγάνους, με κονδύλι που μπορεί να διατεθεί για την ένταξή τους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρουσιάστηκαν στα στελέχη, όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από το Δήμο Ρόδου και το πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2014. Δεδομένα, όπου αναφέρονται στην πληθυσμιακή ομάδα των τσιγγάνων, ποσοστά και γενικά καταγραφή των οικογενειών, αλλά και κατά πόσο είναι εγγεγραμμένοι αυτοί οι άνθρωποι στο δημοτολόγιο της Ρόδου. Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε το σχέδιο που αναφέρεται όχι μόνο στην τακτοποίησή τους σε σπίτια, αλλά και στην παράλληλη εκπαίδευση, τόσο των ανηλίκων, όσο των ενηλίκων και την προώθησή τους στην αγορά εργασίας.

«Δεν αρκεί μόνο να μπουν σε ένα σπίτι, κάτι που δεν δέχεται ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει το πρόγραμμα», ανέφερε η κ. Ξεπαπαδάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου οικονομικών που διαχειρίζεται τους πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, της διαχειριστικής αρχής από τη Σύρο και από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος από την Κω σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η εντεταλμένη σε ευρωπαϊκά προγράμματα Χαρούλα Γιασιράνη και από τον Δήμο Ρόδου στελέχη της διεύθυνσης προγραμματισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published.