Πάνω από 12.000 πιστοί αναμένονται στον Πανορμίτη!

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΜΗΣτους 12.000 αναμένεται να φτάσει ο αριθμός των πιστών που μετέβησαν αυτή την εβδομάδα, με κορύφωση τη σημερινή και αυριανή ημέρα, Σάββατο και Κυριακή 7 και 8 Νοεμβρίου 2015, στην ακριτική Σύμη και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Πανορμίτη, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ταξιάρχη. Παραμονή και ανήμερα, τιμάται η Σύναξη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με τα δρομολόγια που εκτελούνται εάν και αυξημένα, να μην επαρκούν για τη μεταφορά των πιστών.

Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, που μίλησε σήμερα στο Black Monday.gr, αναφέρθηκε στην ιστορία της θαυματουργής εικόνας, ενώ ενημέρωσε για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί σήμερα και αύριο στον Πανορμίτη. Σήμερα στις 18.00, πραγματοποιείται Δοξολογία στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης και ακολουθεί στις 20.00 γεύμα αγάπης. Αύριο, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί ο Όρθος και η Θεία Λειτουργία και στις 11.00 θα ακολουθήσει λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας και παράθεση γεύματος σε όλο τον κόσμο.

Στην ακριτική Σύμη, θα βρίσκεται αύριο ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ο υπ. Πρόεδρος της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Ιερά Μονή και το Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΜΗΣτη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μικρασιατικών ακτών, υπάρχει ένα μικρό νησί, η Σύμη. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, εις ένα απάνεμο όρμο, (Πάνορμο) βρίσκεται η ιστορική Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου με πανελλήνια και πανορθόδοξη ακτινοβολία. Η ονομασία του όρμου Πάνορμος, στην οποία οφείλει το όνομά του το μοναστήρι, έχει αρχαία προέλευση. Για την ετυμολογία είναι πιθανές δύο εκδοχές η μία σχετική με τον όρμο (πάν -όρμος) και η άλλη με την ερημική τοποθεσία (παν -ερμος) όπου κτίσθηκε η Μονή. Στη Σύμη εκτός από τον Πανορμίτη, υπάρχουν άλλα οκτώ μοναστήρια, αφιερωμένα στον Ταξιάρχη Μιχαήλ που αντιστοιχούν στα εννέα αγγελικά τάγματα. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.

ΣΥΜΗ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΑΜΑΤΑΗ λαϊκή παράδοση συνδέει την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Αναφέρεται το όνομα μιας θεοφοβούμενης γυναίκας της Μαριώς του Πρωτενιού, που βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο ένα μικρό εικόνισμα του Μιχαήλ του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σχίνου. Τη μετέφερε στο σπίτι της και την τοποθέτησε ανάμεσα στα άλλα εικονίσματά της. Την επόμενη όμως το εικονισματάκι εξαφανίστηκε. Πηγαίνοντας ξανά στον Πάνορμο το βρήκε πάλι στο ίδιο σημείο. Το ξαναπήγε στο σπίτι της και αυτή τη φορά εξαφανίστηκε. Λύπη την κατέλαβε. Στον ύπνο της εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος «λαμπροφορών και απαστράπτων» και της εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στον Πάνορμο. Η ευσεβής γυναίκα την άλλη μέρα πήγε στον πνευματικό της και εκείνος τη συμβούλευσε να κτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα. Το 1806, ο σουλτάνος Σελίμ, εξέδωσε φιρμάνι, μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο προστατευόταν το μοναστήρι και η περιουσία του από οιαδήποτε «έξωθεν επέμβαση», αυθαιρεσίες οργάνων, ή παραγόντων του ίδιου του Οθωμανικού κράτους.

Ο σημερινός ναός του Πανορμίτη είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Ταξιάρχη Μιχαήλ, που έχει σχήμα μονόκλιτης βασιλικής, είναι διπλός σταυρεπίστεγος και σχηματίζει εσωτερικά δύο σταυροθόλια. Ο περίφημος συμαίος αγιογράφος Νεόφυτος φαίνεται ότι έχει φιλοτεχνήσει ένα μεγάλο μέρος του Πανορμίτη. Στη δεξιά πλευρά του ναού είναι τοποθετημένο στον τοίχο το εικονοστάσι με την μεγάλη εικόνα του Πανορμίτη τον πιο πολύτιμο θησαυρό του μοναστηριού και ολόκληρης της Σύμης. Από επιγραφή που υπάρχει στη θαυματουργή ολόσωμη εικόνα του Πανορμίτη μαρτυρείται ότι ασημώθηκε το 1724 από τον Ιωάννη Πελοποννήσιο με έξοδα των καπεταναίων, του κλήρου και της κοινότητας Σύμης. Μπροστά στο θαυματουργό εικόνισμα που συγκεντρώνει το σεβασμό, τις προσδοκίες και τις ελπίδες του πιστού λαού είναι κρεμασμένα πλήθος αφιερώματα.

Διαβάστε ακόμη:

Σε Ρόδο και Σύμη αύριο ο Απ. Τζιτζικώστας

ΣΥΜΗ – Ο επίγειος παράδεισος Του Αρχαγγέλου Μιχαήλ!

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.