ΙΟΣ HPV- ΕΝΑΣ UNISEX ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι γνωστό ότι ο ιός HPV (HUMAN PAPILLOMA VIRUS = ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ), ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τον ιό του AIDS (εκείνος είναι ο ιός HIV I και II), αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και την αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του 2ου συχνότερου γυναικολογικού καρκίνου παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού).

ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

 

Γράφει η Δρ Ειρήνη Μ. Αγγελίδου – Χαιρέτη

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Μαστολόγος – Γυναικολόγος Ογκολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Ετησίως εμφανίζονται στον κόσμο 500.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ενώ περί τις 275.000 γυναίκες πεθαίνουν εξαιτίας της νόσου. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο 35.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 15.000 πεθαίνουν από τη νόσο αυτή, με ηλικιακή αιχμή στα 45 έτη, δηλαδή πρόκειται για τον καρκίνο των νέων, παραγωγικών ηλικιών. Στην Ελλάδα καταγράφονται 580 νέα περιστατικά ετησίως και 240 θάνατοι. Τα τελευταία χρόνια η ιατρική επιστήμη μας παρέχει ισχυρότατα όπλα έναντι του ιού HPV μέσω των εμβολίων (πρόκειται για τα πρώτα αντικαρκινικά, προληπτικά εμβόλια στην ιστορία της ιατρικής) και του HPV-DNA TEST, ούτως ώστε πλέον ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας να μπορεί πλέον να προληφθεί σχεδόν στο 100%.

Τι είναι ο  ιός HPV: Πρόκειται για έναν DNA ιό με πάνω από 200 υποτύπους, οι 40 εκ των οποίων προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή, με 15 από αυτούς να έχουν αναγνωρισθεί ως ογκογόνοι και συγκεκριμένα οι υπότυποι 16 και 18 να ευθύνονται για το 73 % των περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προσβάλλει  το δέρμα και του βλεννογόνους και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή διεισδυτική και μη από μολυσμένο άρρενα σύντροφο στη γυναίκα που ξεκινάει τη σεξουαλική της ζωή. Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς από τη μόλυνση από τον ιό και το σημαντικότερο είναι ότι η μόλυνση από τον ιό δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα στο αγόρι ή στο κορίτσι. Πρόκειται λοιπόν για έναν ύπουλο ιό που δεν αφορά αποκλειστικά στο γυναικείο φύλο. Μόνο τα γεννητικά κονδυλώματα εκδηλώνονται ως δερματικά ευρήματα της γεννητικής και περιγεννητικής περιοχής, που αποτελούν καθαρά καλοήθη πάθηση και οφείλονται κατά 90 % στους μη ογκογόνους  τύπους 6 και 11 του ιού  HPV, γεγονός όμως που δεν αποκλείει  τη συνύπαρξη ογκογόνων «ύπουλων» τύπων στον οργανισμό. Έτσι σήμερα υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού ( άνδρες και γυναίκες) είναι φορείς του ιού. Ευτυχώς όμως στο 80% των περιστατικών η μόλυνση αυτοϊάται  στα επόμενα 2-3 έτη και μόνο στο 10% των περιπτώσεων θα επιμείνει η φλεγμονή από τον ιό και θα προχωρήσει σε δυσπλασία του τραχήλου και μόνο 1 στις 100 γυναίκες που θα μολυνθεί θα νοσήσει τελικά, μετά από τουλάχιστον 10 έτη, από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

HPVGR1Ο ιός HPV αφορά και στα δύο φύλα:  Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν αποδείξει την άμεση αιτιολογική  συσχέτιση του ιού HPV με τους καρκίνους άλλων οργάνων, που δεν αφορούν μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες. Έτσι εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σχετίζεται σε ποσοστό σχεδόν 100%, η μόλυνση από τον ιό HPV αποτελεί την κύρια αιτία σε ποσοστά από 30-90% εμφάνισης καρκίνου στον κόλπο, στο αιδοίο, αλλά και στον πρωκτό, στο πέος, στο στοματοφάρυγγα, στις αμυγδαλές και στο δέρμα και των δύο φύλων. Μάλιστα πρόσφατες μοριακές τεχνικές έχουν αποδείξει ότι οι τύποι του ιού HPV που προκαλούν την πλειονότητα των καρκίνων και στα άλλα όργανα είναι οι 16 και 18 , ακριβώς δηλαδή οι ογκογόνοι υψηλού κινδύνου τύποι που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καλύπτονται  από τα δύο προληπτικά εμβόλια GARDASIL και CERVARIX, που εφαρμόζονται σήμερα σε 127 χώρες του κόσμου. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν πως ο καρκίνος του πρωκτού συνδέεται με τον ιό HPV στο 90% των περιπτώσεων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Επίσης τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των καρκίνων των αμυγδαλών που οφείλεται στον ιό HPV εκτοξεύθηκε από το 17% στο 50%.

Η υπεροχή του HPV DNA TEST:  Το νέο αυτό όπλο στη διαγνωστική φαρέτρα των ειδικών ενάντια στον ιό HPV διενεργείται ήδη στη χώρα μας σε συνεργασία με έγκριτα εργαστήρια ανιχνεύει απευθείας τον «ένοχο» δηλαδή το DNA του ιού και συνεπώς τον τύπο του ιού που έχει μολύνει τη γυναίκα, έχει πολύ υψηλή ευαισθησία( >90%) και ειδικότητα ( σχεδόν 100%)  και μπορεί να επιμηκύνει το μεσοδιάστημα ελέγχου από το ετήσιο στα 5 έτη, χωρίς όμως να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λήψη του δείγματος γίνεται με ανάλογο τρόπο με το τεστ Παπ, το οποίο θα δείξει αργότερα την κυτταρική αλλοίωση που θα προκαλέσει ο ιός στα κύτταρα του τραχήλου, ενδοτραχήλου και κόλπου και πολλές φορές δίνει αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ έχει πολύ μικρότερη ευαισθησία( 50-70%) από το HPV DNA TEST. Δυστυχώς στην Ελλάδα μόνο το 30 % των γυναικών κάνει τακτικά τεστ Παπ. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι το τεστ παπ δεν καλύπτει για όλες τις γυναικολογικές παθήσεις.

Εμβόλια κατά του ιού HPV: O προτεινόμενος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμβολιασμός, που ξεκίνησε επίσημα το 2006, ο οποίος προστατεύει από τους πλέον επικίνδυνους τύπους 16 και 18, προσφέρει προστασία στα εμβολιαζόμενα άτομα και από τους υπόλοιπους καρκίνους.

Τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν για τον ιό HPV, δηλαδή το τετραδύναμο GARDASIL που προστατεύει από τους άκρως ογκογόνους τύπους 16 και 18, καθώς και από τους τύπους 6 και 11, που είναι υπαίτιοι για τα γεννητικά κονδυλώματα,και το διδύναμο CERVARIX, που προστατεύει από τους επικίνδυνους τύπους 16 και 18, είναι πολύ αποτελεσματικά και ασφαλή και μάλιστα βρέθηκε να παρέχουν διασταυρούμενη προστασία και από περισσότερους τύπους του ιού HPV. Ο συνδυασμός  του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσω του τεστ Παπανικολάου και  του εμβολίου οδηγεί σε μείωση των περιπτώσεων του καρκίνου ως και κατά 95%. Ο μαζικός εμβολιασμός στα σχολειά στην Αυστραλία με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 85%  έχει επιφέρει θεαματική μείωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων στις εμβολιασθείσες νέες γυναίκες και σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων. Δυστυχώς στη χώρα μας η εμβολιαστική κάλυψη σήμερα φτάνει μόνο στο 39%.

Τα εμβόλια για τον ιό HPV είναι αποτελεσματικά και σε για μεγαλύτερες γυναίκες ως τα 45 έτη, που έχασαν την ευκαιρία του εμβολιασμού στην εφηβεία, η οποία αποτελεί και την κύρια ηλικία σύστασης για χορήγηση λόγω υψηλής ανοσολογικής απάντησης. Επίσης το εμβόλιο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια και σε γυναίκες που έχουν εκτεθεί στον ιό ή που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία ( κωνοειδή εκτομή τραχήλου) εξαιτίας του, αφού μπορεί να προστατεύσει από κάποιον ογκογόνο τύπο του, με τον οποίο δεν έχουν μολυνθεί και να προστατεύσει από αναζωπύρωση και υποτροπές του ιού, μια που η λοίμωξη από τον ιό δεν αφήνει επαρκή φυσική ανοσία.

Τα εμβόλια χορηγούνται σήμερα σε 2 μόνο δόσεις σε μεσοδιάστημα 6 μηνών από 11-15 ετών και σε 3 δόσεις  από 16 ως 45 ετών, δωρεάν από όλα τα ταμεία στη χώρα μας από 11-18 ετών και ως το τέλος του 2016 και από 19-26 ετών. Σε 73 χώρες το εμβόλιο έχει πάρει έγκριση για εφαρμογή και στα αγόρια ηλικίας 9-26 ετών, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία για οικονομικούς λόγους. Τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει ένα νέο εννιαδύναμο εμβόλιο, που έχει ήδη κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. για τον ιό HPV που θα καλύπτει περισσότερα στελέχη του ιού με αναμενόμενη ακόμα υψηλότερη αποτελεσματικότητα.

Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV σώζει ζωές και οδηγήσει σε ένα μέλλον όπου περισσότερες μορφές καρκίνου θα αποτελούν παρελθόν για την ανθρωπότητα.

Ποια είναι η Δρ Ειρήνη Μ. Αγγελίδου-Χαιρέτη;

Η Δρ Ειρήνη Μ. Αγγελίδου – Χαιρέτη, είναι Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος-Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Επιμελήτρια Παν. Κλινικής Δρέσδης Γερμανίας και επικεφαλής του Κέντρου Μαστού Δρέσδης και Επιστημονική Συνεργάτης Γεν. Κλινικής EUROMEDICA Ρόδου ΚΑΙ ΙΑΣΩ Αθηνών.

ΑΓΓΕΛΙΔΟΥΗ Ειρήνη Αγγελίδου, γεννήθηκε στη Ρόδο και αποφοίτησε από το 6ο Γυμνάσιο και από το 3ο Λύκειο Ρόδου με βαθμό άριστα 20 αντίστοιχα. Αμέσως εισήχθηκε το 1992 με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με πρωτιά από τα Δωδεκάνησα. Υπήρξε αριστούχος καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και υπότροφος του Ι.Κ.Υ.

Έτυχε πολλών βραβεύσεων και τιμητικών διακρίσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όπως στην ανατομία και χειρουργική από τους καθηγητές κ.κ. Ν. Παπαδόπουλο και Β. Γολεμάτη. Tον Ιούλιο του 1998 απέκτησε το πτυχίο της ιατρικής με βαθμό άριστα 9,4 και βραβεύθηκε από τον πρύτανη του Παν. Αθηνών καθηγητή κ. Κ. Δημόπουλο και τον πρόεδρο της ιατρικής σχολής Αθηνών καθηγητή κ. Α. Κουτσελίνη σε αντίστοιχες τελετές. Εστάλη  από το Παν. Αθηνών στις Η.Π.Α. για μεταπτυχιακές σπουδές στη χειρουργική στο Παν. της Μinnesota υπό τη διεύθυνση του καθηγητή David Sutherland και στο Νοσοκομείο Johns Hopkins της Baltimore στο Maryland των Η.Π.Α., καθώς επίσης στην ογκολογία στη Mayo Clinic του Rochester της Minnesota των Η.Π.Α.

Ξεκίνησε την ειδικότητα της μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά ολοκληρώνοντας το χρόνο της γενικής χειρουργικής. Στη συνέχεια μετέβη στη Δρέσδη, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξωνίας, στη Γερμανία όπου ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στην προπαιδευτική πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής και γυναικολογίας του Παν. Δρέσδης υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. K. Lürmann, όπου ξεχώρισε για το χειρουργικό της ταλέντο και τις γνώσεις της, και διακρίθηκε ως η καλύτερη ειδικευόμενη ιατρός της κλινικής (Stationsarzt). Από το Παν. Δρέσδης έλαβε κατόπιν επιτυχών εξετάσεων τον τίτλο ειδικότητας μαιευτικής και γυναικολογίας. Παράλληλα εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Παν. Αθηνών και συνέγραψε ειδικό βιβλίο για τον καρκίνο του μαστού με θέμα «Προγνωστική σημασία της μοριακής και μορφολογικής προσέγγισης κακοήθων όγκων του μαστού ως δεικτών διήθησης των μασχαλιαίων λεμφαδένων» και κρίθηκε άξια διδακτορικού τίτλου με βαθμό «άριστα» παμψηφεί από την 7μελή επιτροπή των καθηγητών του Παν. Αθηνών.

Μετά την απόκτηση της ειδικότητας και του διδακτορικού τίτλου υποειδικεύθηκε στη χειρουργική γυναικολογία, που περιλαμβάνει τη λαπαροσκοπική χειρουργική και όλες τις διακολπικές επεμβάσεις, στη γυναικολογική ογκολογία και στην ογκοπλαστική και πλαστική χειρουργική του μαστού στην πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής και γυναικολογίας του Παν. Δρέσδης, στην πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του Νοσοκομείου Virchow του Παν. Charite του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση των καθηγητών κκ W. Lichtenegger και J. Sehouli, στην προπαιδευτική παν. κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του Νοσοκομείου Bayreuth του Παν. Erlangen υπό τη διεύθυνση του καθηγητού κ. A. Tulusan, στην πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής-γυναικολογίας του Νοσοκομείου Rechts der Isar στο Μόναχο υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας κ. N. Harbeck. Παράλληλα εξειδικεύθηκε στην γυναικολογική και μαιευτική υπερηχογραφία (προγεννητικός έλεγχος, υπέρηχος Β επιπέδου), στη γυναικολογική και μαιευτική Doppler-υπερηχογραφία, καθώς επίσης στην υπερηχογραφία και διαγνωστική παθήσεων του μαστού (καθοδηγούμενες βιοψίες με λεπτή βελόνα) και απέκτησε τα αντίστοιχα διπλώματα από το Παν. Charite του Βερολίνου κατόπιν θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων και παράλληλα έγινε επίσημο μέλος της γερμανικής εταιρείας υπερηχογραφίας DEGUM. Επίσης εξειδικεύθηκε στην κολποσκόπηση και στη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του τραχήλου της μήτρας στο Παν. της Λειψίας και απέκτησε το αντίστοιχο δίπλωμα κατόπιν εξετάσεων, όπως επίσης και το δίπλωμα εφαρμογών laser στη γυναικολογία.

Πραγματοποίησε αρκετές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά περιοδικά και παρουσίασε πάμπολλες επιστημονικές ιατρικές μελέτες σε πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια, τελευταία στο Βερολίνο για τις πολύδυμες κυήσεις, στο San Antonio του Texas των Η.Π.Α. και στην Atlanta της Georgia  των Η.Π.Α. για τον καρκίνο του μαστού, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για την πλαστική χειρουργική του μαστού και στο Παρίσι της Γαλλίας για τις δυσπλασίες και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από το 2007 διορίστηκε μόνιμα με τον τίτλο της επιμελήτριας Α (Oberärztin) στην προπαιδευτική πανεπιστημιακή κλινική μαιευτικής και γυναικολογίας του Παν. Δρέσδης Γερμανίας- Νοσοκομείο Hoyerswerda με ιδιαίτερο τομέα υπευθυνότητας: χειρουργική γυναικολογία, γυναικολογική ογκολογία και πλαστική – ογκοπλαστική χειρουργική του μαστού και ήταν επικεφαλής των αντίστοιχων κλινικών, ενώ κάθε Τετάρτη απόγευμα τελούσε ειδικό, προσωποπαγές ιατρείο μαστού στο νοσοκομείο. Έγινε μέλος της ελληνικής χειρουργικής εταιρείας, της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας, της γερμανικής εταιρείας μαιευτικής και γυναικολογίας DGGG, της γερμανικής εταιρείας γυναικολογικής ογκολογίας NOGGO και AGO, της γερμανικής εταιρείας υπερηχογραφίας DEGUM  και της αμερικανικής εταιρείας ογκολογίας ASCO. Από τον Ιανουάριο του 2009 επέστρεψε στη γενέτειρά της Ρόδο και λειτουργεί ιατρείο στο Ροδίνι Ρόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.