Με διάθεση άκρως νοσταλγική για τα παιδικά μας χρόνια, θα πραγματοποιήσουμε ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο, εκεί όπου ζούσαν πριγκιποπούλες, βασιλιάδες, δράκοι, μάγισσες και ξωτικά. Εκεί, που μας μάθαιναν πως τα όνειρα δεν σταματούν και όλα πραγματοποιούνται με μια μαγική ευχή, περιτυλιγμένη από χρυσόσκονη (!)

ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΓράφει η Μαρία Χαραλάμπους

Αρχιτέκτονας Εσωτερικού Χώρου & Διακόσμησης

Όλοι μας, έχουμε λατρέψει τις ταινίες της Disney, μα ακόμα πιο πολύ έχουμε αγαπήσει τα παραμυθένια τοπία που μας ταξίδευαν άλλοτε, σε μεγαλοπρεπή κάστρα και καταπράσινα δάση και άλλοτε, σε επαρχιακές αγορές που έσφυζαν ζωή (!) Εύλογο ερώτημα είναι αν αυτά τα παραμυθένια τοπία υπάρχουν ή αν αποτελούν κατασκεύασμα της ανθρώπινης φαντασίας; Και ναι υπάρχουν! Με σάρκα και οστά. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε και να νιώσετε ότι πρωταγωνιστείτε στο δικό σας παραμύθι.

Ο βαθμός που οι καλλιτέχνες της Disney έχουν αντιγράψει τα υπαρκτά τοπία από διάφορα μέρη του κόσμου ποικίλλει. Το μόνο σίγουρο είναι πως βλέποντας τα θα σας κάνουν να πιστέψετε λίγο περισσότερο στη μαγεία του κόσμου που μας περιβάλλει.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιος ήταν ο Walt (Elias) Disney

O Walt (Elias) Disney, γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1901 στο Σικάγο και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Ιρλανδοκαναδού Elias Disney και της Γερμανοαμερικανίδας Flora Call. Μετά τη γέννησή του, η οικογένεια Disney, μετακόμισε στο Marceline του Missouri, όπου ο Walt έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια. Από μικρός έδειξε το ενδιαφέρον και το ταλέντο του στη ζωγραφική, συνήθιζε μάλιστα, να πουλάει σχέδια στους γείτονές του, για να εξασφαλίσει το χαρτζιλίκι του.

Η μητέρα του και ο μεγάλος του αδερφός Roy, ήταν εκείνοι που τον ενθάρρυναν να καλλιεργήσει αυτό το ταλέντο του και να συνεχίσει τις σπουδές του στη ζωγραφική και στη φωτογραφία, στο McKinley High School στο Σικάγο. Εκεί ο Walt, ανακάλυψε ένα ακόμα ταλέντο του, αυτό της υποκριτικής, μιμούμενος αρχικά τον ήρωά του, Charlie Chaplin και φτιάχνοντας ιστορίες με καρικατούρες των συμμαθητών του στο μαυροπίνακα. Το όνειρό του, ήταν να φτιάξει ένα τεράστιο, οργανωμένο πάρκο, που οι μικροί επισκέπτες του, να φιλοξενούνται και να ξεναγούνται σ’ αυτό, από τους ήρωες των ταινιών του.

Το 1955, άνοιξε τις πύλες της η Disneyland. Δικό του δημιούργημα, όπως και το 43 τετραγωνικών μιλίων (δυο φορές όσο το Μανχάταν) “φυσιολατρικό” πάρκο, στο κέντρο της Φλόριντα. Μια τεράστια “παρθένα” έκταση, με πυκνή άγρια βλάστηση, που σχεδίασε ο ίδιος, με σπάνια φυτά και ζώα, που ζουν ελεύθερα και μπορεί ο επισκέπτης να μελετήσει από κοντά. Πλάι σ’ αυτό, στεγάζονται τα Walt Disney World Resort, με ξενοδοχεία και υπηρεσίες για τους επισκέπτες, που άρχισαν να λειτουργούν τον Οκτώβριο του 1971, το επιστημονικό κέντρο “Experimental Prototype Community of Tomorrow” ((EPCOT) που άνοιξε το 1982 και το Disney-MGM Studios Theme Park, που λειτουργεί από το Μάιο του 1989.

Όλα αυτά βέβαια, πολύ μετά απ’ τον θάνατό του, στις 15 Δεκεμβρίου του 1966, πράγμα που σημαίνει πως ο ίδιος μπορεί να μας άφησε, αλλά οι ιδέες του συνεχίζουν να εμπνέουν και πως μόνος του έφτιαξε ένα μεγάλο μονοπάτι που αξίζει να συνεχιστεί. O ίδιος είχε πει …

“You can design and create, and build the most wonderful place in the world.

But it takes people to make the dream a reality.”

Και το ταξίδι ξεκινά…

Τα ταξίδια του μυαλού είναι τα πιο ωραία, τα πιο μαγικά, τα πιο αληθινά, εκεί συγκροτείτε ο νους και αναχαιτίζεται η ψυχή, μέσα στην πλάνη του ονείρου θα βρεις το εαυτό σου, θα αναβιώσεις ή θα απορρίψεις καταστάσεις.

Μη τα φοβάστε (!) Είναι η «υποχρέωση» του εαυτού μας…

Η πεντάμορφη και το τέρας, Αλσατία, Γαλλία

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ 1

Αλαντίν, Taj Mahal, Ινδία

ΑΛΑΝΤΙΝ

ΑΛΑΝΤΝ 1

Μουλάν, Πεκίνο

ΜΟΥΛΑΝ

ΜΟΥΛΑΝ 1

Ψηλά στον ουρανό, Angel Falls,  Βενεζουέλα

ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ 1

Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια, Μάτσου Πίτσου, Περού

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ 1

Η Παναγία των Παρισίων, Παρίσι

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ 1

Η Μικρή Γοργόνα, Lake Geneva, Ελβετία

Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.