Γράφει η Μ. Χαραλάμπους: Πάσχα στα νησιά με οικονομικές προτάσεις

Πάσχα, ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Σε ότι αφορά στον ιουδαϊσμό, καθιερώθηκε ως ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία. Μεταγενέστερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την ανάσταση του Ιησού Χριστού.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Γράφει η Μαρία Χαραλάμπους

Αρχιτέκτονας Εσωτερικού Χώρου & Διακόσμησης

Πτυχιούχος Nottingham Trent University


Το γεγονός της απελευθέρωσης, συνέβη με μια σειρά θεϊκών προνοιακών παρεμβάσεων, από τις οποίες η σημαντικότερη εκδηλώνεται τη νύχτα κατά την οποία θα εξολοθρεύονταν τα πρωτότοκα των ανθρώπων και των ζώων των Αιγυπτίων, ενώ τα σπίτια των Εβραίων θα προστατεύονταν αφού οι πόρτες τους είχαν σημαδευτεί με το αίμα του αρνιού που είχαν θυσιάσει.

Σύμφωνα με την τις εβραϊκές γραφές, το Πάσχα αποτελούσε ανάμνηση της εξόδου από τη δουλεία της Αιγύπτου υπό την ηγεσία του Μωυσή μέσω θεϊκής παρέμβασης. Το Πάσχα αποτελούσε οικογενειακή εορτή. Εορταζόταν νύχτα, στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ (που ονομάστηκε Νισάν μετά την Βαβυλωνιακή εξορία) με προσφορά του νεαρού ζώου, χρονιάρικου, για να ευλογηθεί από το Θεό όλο το κοπάδι. Το σφάγιο ήταν αρνί ή κατσίκι, αρσενικό και αρτιμελές, δεν έπρεπε να σπάσει κανένα κόκαλο του, ενώ το αίμα του ως ένδειξη προστασίας, το έβαζαν στην είσοδο κάθε σπιτιού. Οι μετέχοντες στο δείπνο ήταν ντυμένοι, έτοιμοι για ταξίδι.

Το Χριστιανικό Πάσχα

Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο στην Ορθόδοξη εκκλησία και κατά το Γρηγοριανό στη Ρωμαιοκαθολική. Γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού που πιστεύεται ότι έγινε το 33 μ.Χ.

Με τον όρο Ανάσταση αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα της Ανάστασης μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν την εορτή της Ανάστασης, όπου και η καλούμενη τελευταία ημέρα (αριθμητικά) Πεντηκοστή.

Η εορτή της Ανάστασης του Ιησού Χριστού, λόγω της σπουδαιότητός της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού όπως η αφή του Αγίου Φωτός), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο τυπικό της Εκκλησίας.

Η Λαογραφία

Τα έθιμα που επικρατούν στο σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα είναι, το δείπνο που ακολουθεί μετά την Ανάσταση με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα των αυγών στο σπίτι ή έξω από την εκκλησία, το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα.

Τα Ήθη και τα έθιμα στα Δωδεκάνησα

Στη Ρόδο το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, μαζεύοντας αυγά και χρήματα για τους ιερείς. Επίσης, σε όλα τα σπίτια οι νοικοκυρές φτιάχνουν «λαζαράκια», στριφτά κουλουράκια συμβολίζοντας  με τον τρόπο αυτό το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο με στο σάβανο.

Άκρως εντυπωσιακή είναι η Ανάσταση στην Κάλυμνο, με τους αυτοσχέδιους δυναμίτες που ρίχνονται και ταρακουνούν όλο το νησί.

Στην Κω, οι μεγάλοι ασχολούνται με τον εκκλησιασμό  και τις πασχαλινές δουλειές και τα παιδιά προετοιμάζονται για την Ανάσταση. Πρωτότυπο είναι το έθιμο που κάνει οι κάτοικοι της Κω, όπου παίρνουν μεγάλα κλειδιά και  τα δένουν με μπαρούτι και το βράδυ της Ανάστασης το χτυπούν δυνατά για να εκπυρσοκροτήσει. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, η εκκλησία στρώνεται  με μικρά μοβ λουλούδια του βουνού που λέγονται λαμπρές. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν τις λαμπρόπιτες και το γεμιστό αρνί.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί το Πάσχα στην Πάτμο. Το έθιμο που κάνει την Πάτμο ξεχωριστή το Πάσχα είναι η τελετή του Νιπτήρα, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, το οποίο αναπαριστά το Μυστικό Δείπνο ο ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μονάχων που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η αναπαράσταση της Μονής του Αγίου Ιωάννη και το ίδιο βράδυ όλοι οι επιτάφιοι συναντιούνται στις πλατείες της Σκάλας. Η Ανάσταση γίνεται  στο Μοναστήρι  και ανήμερα του Πάσχα διαβάζεται το ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες.

Στην Κάρπαθο ξεχωρίζουν τα πασχαλινά έθιμα στον Όλυμπο, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν έθιμα πένθους και θρήνου αλλά και λαμπρού εορτασμού που κορυφώνεται τη Λαμπρή Τρίτη. Τη Μεγάλη Εβδομάδα φορούν μια «πένθιμη» ενδυμασία. Μετά τον επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής οι γυναίκες ετοιμάζουν κατσικάκι ή αρνί με γέμιση ρύζι. Τη Δευτέρα του Πάσχα οι γυναίκες πηγαίνουν στους φούρνους για να φουρνίσουν πασχαλινές πίτες με μυζήθρα και στη συνέχεια πηγαίνουν στο νεκροταφείο για να ασπρίσουν και να στολίσουν με λουλούδια τους τάφους. Οι Ολυμπίτες στολίζουν τη Λαμπρή Τρίτη τις εικόνες της εκκλησίας με χρωματιστές μαντίλες και τις καβαλάνε στα χέρια, οδεύοντας στο νεκροταφείο.

Πασχαλινές ιδέες διακόσμησης

Το Πάσχα πλησιάζει και η διακόσμηση του σπιτιού αποτελεί κυρίαρχο κομμάτι του εορταστικού κλίματος. Πασχαλινά κεριά, βάζα, στεφάνια και διακοσμητικά σε σχήμα αυγού ανήκουν στη κατηγορία των top διακοσμητικών. Ψάχνουμε οικονομικές ιδέες, ώστε να δώσουμε  Πασχαλινούς  τόνους  στο σπίτι μας με το ελάχιστο κόστος. Ξεκινήστε λοιπόν να διακοσμήστε στο σπίτι σας και να θυμάστε ότι τίποτα δεν αξίζει αν δεν υπάρχει αγάπη και αυτές τις ημέρες να τις περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Φτιάξτε όμορφα στεφάνια από κλαδάκια, κορδέλες και κολλήστε πάνω τους διακοσμητικά λαγουδάκια ή αυγουλάκια που θα βρείτε σε καταστήματα  λιανικής  πώλησης.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΕΦΑΝΙ

Έξυπνη λύση είναι να πάρετε τα αυγά, να τα τρυπήσετε με μια βελόνα ώστε να βγει το περιεχόμενο τους και μετέπειτα  ζωγραφίστε τα,  είναι ιδανικό για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με τα παιδιά σας. Αφού τα διακοσμήσετε μπορείτε να τα περάσετε από μια κλωστούλα και να τα κρεμάσετε σε κλαδάκια τοποθετώντας τα μέσα σε βάζα.

ΠΑΣΧΑ ΑΥΓΑ

Τα απλά βαζάκια μπορούν με λίγη φαντασία να μετατραπούν σε όμορφες πασχαλινές λιχουδιές, που με το χρώμα τους θα στολίσουν  τους χώρους του σπιτιού σας.

ΠΑΣΧΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Μπορείτε να φτιάξετε τις πετσέτες του γιορτινού τραπεζιού σας σε σχήμα λαγουδάκι με πολύ απλό τρόπο. Δείτε τα βήματα:

ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ ΒΗΜΑΤΑ

ΠΑΣΧΑ ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published.