Γράφει η Μ. Χαραλάμπους: Παντρευτείτε στα Δωδεκάνησα με έξυπνες λύσεις!

Η άνοιξη έχει την τιμητική της και οσονούπω πλησιάζει το καλοκαιράκι, ανεβάζοντας μαζί με τις θερμοκρασίες και τη διάθεσή μας (!) Τι καλύτερο λοιπόν, από το να ολοκληρωθεί η ευτυχία ενός ζευγαριού, με τον καιρό να δημιουργεί τις καλύτερες προδιαγραφές για το ευτυχές γεγονός… Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν ρομαντικούς γάμους σε ξωκλήσια νησιών και σε ειδυλλιακά τοπία δίπλα στη θάλασσα. Γι’ αυτό και εμείς, θελήσαμε να θαυμάσουμε παραδοσιακούς γάμους, να προτείνουμε έξυπνα και οικονομικά βήματα διακόσμησης και να κάνουμε και μια σύντομη ιστορική αναδρομή από τα αρχέγονα χρόνια για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣΓράφει η Μαρία Χαραλάμπους

Αρχιτέκτονας Εσωτερικού Χώρου & Διακόσμησης

Πτυχιούχος Nottingham Trent University

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Πόσο παλιά είναι η τέλεση του μυστηρίου του γάμου και με ποιο τρόπο γινόταν;

Είναι γνωστό πως οι Αρχαίοι Έλληνες, για οποιαδήποτε πράξη επιχειρούσαν, πραγματοποιούσαν επίκληση των θεών. Η σπουδαιότερη απ΄όλες τις θρησκευτικές γαμήλιες τελετές ήταν η θυσία που προσφερόταν σε όλους τους θεούς – προστάτες του γάμου. Ονομαζόταν προτέλεια γάμων, που σημαίνει ότι τελούνταν πριν την παραμονή του γάμου και αποτελούσε την ολοκλήρωση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι την προτέλεια θυσία την προσέφερε ο  πατέρας της νύφης. Οι θεοί που ήταν καθιερωμένο να προσφέρουν αυτή τη θυσία ήταν πέντε, ο Δίας, η Ήρα, η Αφροδίτη, η Πειθώ και η Άρτεμις, θεά που την επικαλούνταν οι γυναίκες στις ωδίνες του τοκετού.

wishing-table

Άλλη μια περίφημη τελετή ήταν αυτή της απολαύσεως ή λουτρών, που γινόταν την ημέρα του γάμου από τον γαμπρό και τη νύφη, με νερό από την πηγή ή τον ποταμό κάθε τόπου. Στην Αθήνα, από την ωραία κρήνη Καλλιρρόη, στη Θήβα από τον ποταμό Ισμήνο, στην Τροία από τον Σκάμανδρο ή στη Μαγνησία από τον Μαίανδρο. Επιλεγόταν, σε κάθε περίπτωση, ζων ύδωρ από ποτάμι ή πηγή, διότι με το ζωντανό (μη πόσιμο) νερό, συμβολιζόταν η συνέχεια της ζωής της οικογένειας, δηλαδή η απόκτηση απογόνων των νυμφευόμενων. Τα νερά τα έφερνε συνήθως κάποιο παιδί από τους πλησιέστερους συγγενείς, είτε του γαμπρού, είτε της νύμφης και ονομαζόταν λουτροφόρος.

stolismos-trapeziou-me-girlanta

Παράδοση και γάμος,

ένα ταξίδι στην ακριτική Κάρπαθο

Η παράδοση των νησιών μας είναι αυτή που μας κάνει – πέραν των άλλων – γνωστότερους στην υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο. Αξιοθαύμαστης αναφοράς αποτελεί ο παραδοσιακός γάμος της Καρπάθου, καθώς τελείτε με όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα.

diakosmisi-gamou-me-psila-centerpieces

Όλα ξεκινούν πριν την τέλεση του μυστηρίου, όπου πρέπει να ετοιμαστεί το σπίτι της νύφης, καθώς εκεί  θα διαμείνει το ζευγάρι. Οι ετοιμασίες αρχίζουν ένα μήνα πριν, όπου τοποθετούν καρφιά περιμετρικά του σπιτιού για να στολίσουν – κρεμάσουν τα προικιά της νύφης, ώστε να τα θαυμάσει όλος ο κόσμος (συνήθως τοποθετούν βελούδινες κουβέρτες και σεντόνια μεταξωτά). Απ’ έξω, τοποθετούν εργόχειρα τρεις ημέρες πριν το γάμο. Στη συνέχεια οι συγγενείς της νύφης, ετοιμάζουν ένα πρωτότυπο παραδοσιακό γλυκό, όπως ο ομφαλός και το πάνε στο σπίτι του γαμπρού. Ο γαμπρός έχει ετοιμάσει την προίκα του, τα σεντόνια, τα ρούχα του και τα τοποθετούν σε μεγάλους δίσκους, ώστε να τα περιφέρουν σε όλο το χωριό για να τα δει ο κόσμος. Η τελική κατάληξη οδηγεί στο σπίτι της νύφης. Προτού η ασπροφορούσα φθάσει στην εκκλησία, της τοποθετούν μία κολαϊνα και πάνω σε αυτήν, βάζουν πάνω λύρες και φλουριά. Όσο πιο πολλά, τόσο πιο πολύφερνη είναι η νύφη. Μετά την τέλεση του μυστηρίου ακολουθεί το τραπέζι, όπου προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα, όπως κατσικάκι στιφάδο, πιλάφι, ψιλοκούλουρα, καρπάθικο μπακλαβά, ξεροτήγανα και μοσχομπούγκια.

guest-seating

Ώρα για διακόσμηση…

Οι εποχές έχουν αλλάξει και ενώ παλαιοτέρα ξόδευαν περιουσίες για γαμήλιους στολισμούς, σήμερα τέτοιες κινήσεις θεωρούνται άσκοπες, αφού συνάνθρωποι μας, αναζητούν γεύματα σε συσσίτια και κάδους απορριμμάτων. Όλα μπορούν να είναι όμορφα, καλαίσθητα, γιορτινά, χωρίς όμως να χρειάζεται να ξοδέψετε μία περιουσία (!) Ακόμη και εάν αποφασίσετε μόνοι ή με τη βοήθεια συγγενών να κατασκευάσετε ένα μεγάλο μέρος του στολισμού, για το σπίτι, την εκκλησιά ή το χώρο του τραπεζιού, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας χαροποιήσει.

στολισμος-γαμου-με-λευκα-λουλουδια

Δαντέλες, βάζα, λινάτσα, φανάρια, κεριά, θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού σε οικονομικές  τιμές. Χάρτινα φωτιστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φώτα, φανάρια, κηροπήγια κτλ. και θα δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.  Ο μαυροπίνακας είναι μια πολύ όμορφη λύση για το τραπέζι του γάμου όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να γράψετε τα ονόματα των καλεσμένων είτε να γράψετε μια ευχή στο κεντρικό μπουφέ. Κόντρα πλακέ θαλάσσης, χαρτιά, σπάγκοι, μπορούν να γίνουν τα πιο δελεαστικά διακοσμητικά για τις καρέκλες, αναγράφοντας στο πίσω μέρος τα ονόματα των παρευρισκομένων.

stolismos-trapeziou-gamou-4

Οι φωτογραφίες του ζευγαριού μπορούν με έναν σπάγκο να στολίσουν  την είσοδο της δεξίωσης προσδίδοντας έναν πολύ ρομαντικό χαρακτήρα. Ακόμα και το ευχολόγιο μπορείτε να το διακοσμήσετε μόνοι σας από ξύλο ή για τους πιο τολμηρούς, μπορεί να γίνει από πέτρες, ναι! Πολύ καλά το διαβάζεται είναι ιδανικό για έναν καλοκαιρινό γάμο γι’ αυτό ξεχυθείτε στις παραλίες (!)

stolismos-kareklas-gamos

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα λουλούδια καθώς αποτελούν βασική προϋπόθεση της διακόσμησης. Εδώ, οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τα βαλάντια, αλλά για πιο οικονομική λύση μπορείτε να φτιάξετε ψεύτικα από χαρτί είτε ακόμα να μαζέψετε μόνοι σας αγριολούλουδα. 

stolismos-gia-gamo-se-paralia

Αρχικά κάντε μια καταγραφή για το σύνολο των υλικών που θα σας χρειαστούν και μια ερεύνα αγοράς, αφού είναι βέβαιο ότι το ίδιο είδος θα το βρείτε σε πολλές διαφορετικές τιμές. Παζαρέψτε την τελική τιμή για αντικείμενα/είδη που θα αγοράσετε σε μεγάλες ποσότητες και κυρίως προγραμματίστε σωστά τον χρόνο που σας χρειάζεται ώστε να απολαύσετε με άνεση εσείς και οι δικοί σας άνθρωποι τη διαδικασία.

mr-and-mrs-signs-on-chairs

Leave a Reply

Your email address will not be published.