ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ;

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μηχανικών του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου με θέμα το ασφαλιστικό , τουλάχιστον ως προς τον τίτλο διότι χαρακτηρίστηκε από μη μαζικότητα . Σε μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση όπου οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες ασφαλισμένους, με την αδιανόητη αύξηση εισφορών δεν παρευρέθησαν ούτε τα εκλεγμένα όργανα στο σύνολο τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκε ούτε ένας μηχανικός προ πενταετίας την στιγμή δε που καταργείτε η έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους μηχανικούς , δικαίωμα θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα.

Γραφει ο Βάιος Καλοπήτας

Μηχανικός Περιβάλλοντος

Η εικόνα των λιγοστών συναδέλφων που παρευρέθησαν ήταν αποκαρδιωτική και δε συνάδει με την βίαιη κλοπή του ταμείου και των δεδουλευμένων. Δε συνάδει επίσης με την μαζική κινητοποίηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες όπου χιλιάδες μηχανικοί διαδήλωσαν στα Προπύλαια .

Το γεγονός ότι οι μηχανικοί είναι σε χειμερία νάρκη σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας θα πρέπει να προβληματίζει όλους μας ιδιαίτερα την διοίκηση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου  , πόσο μάλλον την τοπική ηγεσία του ΤΕΕ που έχει την ευθύνη κινητοποίησης των Μηχανικών .

Καταλαβαίνω πως τα προβλήματα της καθημερινότητας των Μηχανικών,  έχουν φθάσει τους συναδέλφους σε όρια εξάντλησης όμως αν δεν αλλάξει άμεσα η συμμετοχική μας εγρήγορση είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε το σενάριο του σχεδίου Νόμου:

Μηχανικός με κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ, αφού έχουν αφαιρεθεί τα επαγγελματικά έξοδα έχει:

ΕΙΣΠΡΑΞΗ (ελάχιστη τεκμαρτή) ΑΝΑ ΕΤΟΣ:               586,08 ευρώ Χ 12 μήνες   =     7032,96 ευρώ

ΕΙΣΦΟΡΕΣ πρότασης ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ:                    235,35 ευρώ Χ 12 μήνες =       2824,20 ευρώ –

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:                                            (7032,96 – 2824,20) Χ 26% = 1094,28 ευρώ –

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος:                              (100% φόρου εισοδήματος) = 1094,28 ευρώ –

Τέλος επιτηδεύματος:                                                  650 ευρώ ή 1000 ευρώ =           650,00 ευρώ –

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης:                                  0 ευρώ (εισόδημα ως 12.000)=                 0,00 ευρώ –

Καθαρό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές:                      1370,20 ευρώ

Καθαρό εναπομείναν μηνιαίο εισόδημα μετά από φόρους και εισφορές:                        114,18 ευρώ

Δηλαδή ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πρέπει να ζήσει με 1370 ευρώ το χρόνο ή 114 ευρώ το μήνα, αποδίδοντας το 80,5% του εισοδήματός του στο κράτος.

Το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι ανατροπή της σχεδιαζόμενης πολιτικής ή σβήσιμο του κλάδου των μηχανικών. Η άποψη αυτή δεν προέρχεται από κάποια διάθεση κινδυνολογίας ή διασποράς πανικού αλλά από την απλή λογική και την ανάλυση του πρόσφατου νομοσχεδίου, που αν εφαρμοσθεί, δυστυχώς, θα επέλθουν αρνητικότατες εξελίξεις. Οι μηχανικοί ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και το επάγγελμά μας οδηγείται σε μονοπάτια επικίνδυνα με έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Υ.Γ  Πρόκειται για το πρώτο προσχέδιο για το ασφαλιστικό στην ιστορία, χωρίς να συνοδεύεται από κάποια αναλογιστική μελέτη με μια αντίληψη προχειρότητας, αποσπασματικότητας και εισπρακτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, ισοπεδωτικής προς τα κάτω προσαρμογής.

Βάιος Ν. Καλοπήτας 
Μηχανικός Περιβάλλοντος

Leave a Reply

Your email address will not be published.