Το περιβάλλον είναι η ζωή μας

Μια δημόσια πρόταση στο δήμο Ροδου

Περιβάλλον, αυτό που μας περιβάλλει και που ζούμε μέσα του και μαζί του. Όταν φροντίζεις το περιβάλλον, τότε και αυτό σε φροντίζει και όταν το κακοποιείς, τότε σε κακοποιεί και αυτό με την σειρά του. Το περιβάλλον είναι μέρος από την ζωή μας και αλληλοσυνδέονται με μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εξάρτησης. Είναι για τους λόγους αυτούς ύψιστης σημασίας η προστασία του περιβάλλοντος για να προστατευτεί και η δική μας υγεία και ζωή αλλά και των επόμενων γενεών.

Ο Γ. Νικολής το 1997, όταν ξεναγούσε Σουηδούς δημοσιογράφους στον χώρο όπου είχε αναπτυχθεί ολοκληρωμένη ανακύκλωση

Ο Γ. Νικολής το 1997, όταν ξεναγούσε Σουηδούς δημοσιογράφους στον χώρο όπου είχε αναπτυχθεί ολοκληρωμένη ανακύκλωση

Γράφει ο Γ. Νικολής

Στην Ελλάδα που ακόμα πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο ετησίως για τις παράνομες χωματερές, η υπόθεση περιβάλλον και ανακύκλωση είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια, όπου και κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Αυτό σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Σουηδία που είναι από τις κορυφαίες χώρες του κόσμου στα θέματα ανακύκλωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Είχα την χαρά και την εμπειρία να διατελέσω σύμβουλος περιβάλλοντος στην περιοχή Bäckebol στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όπου και είχαμε καταφέρει να έχουμε σε ποσοστό  μέχρι 90% ανακύκλωση των απορριμμάτων μας. Αυτό όχι μόνο προστάτευε το περιβάλλον αλλά και εξοικονομούσαμε οι κάτοικοι της περιοχής του χώρου ευθύνης μας, χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από τα μειωμένα τέλη καθαριότητας ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των απορριμμάτων μας. Αυτό βοηθούσε και την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου αφού είχε λιγότερα απορρίμματα να μεταφέρει και να επεξεργαστεί. Προϋπόθεση όμως για να επιτύχεις κάτι που το αρχίζεις για πρώτη φορά είναι να έχεις μαζί σου στην προσπάθεια σου και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

ΝΙΚΟΛΗΣΓια να το καταφέρουμε αυτό μοιράσαμε ενημερωτικά φυλλάδια στους κατοίκους της περιοχής του χώρου ευθύνης μας και τους πληροφορούσαμε για τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε η προσπάθεια μας ανακύκλωσης των απορριμμάτων μας σε περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο είχαμε και ένα κουπόνι απάντησης από τους κατοίκους για να ξέρουμε αν ήταν θετικοί η όχι στην πρόταση προσπάθεια μας να αρχίσουμε την ολοκληρωμένη ανακύκλωση. Το σχεδόν 90% των κατοίκων ήταν θετικό οπότε και προχωρήσαμε στο να ιδρύσουμε σταθμούς ανακύκλωσης και κομποστ στην περιοχή μας. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά ήδη από τον πρώτο χρόνο αφού είχαμε καταφέρει να ανακυκλώνουμε σχεδόν το 90% των απορριμμάτων μας συγχρόνως εξοικονομούσαμε χιλιάδες ευρώ από την μείωση τελών καθαριότητας και είχαμε και την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε στην προστασία του περιβάλλοντος μας.

Σε τοπικό επίπεδο οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα εδώ στον δήμο Ροδου όσον αφορά την ανακύκλωση, είναι θετικές όχι όμως αρκετές. Το ότι στα παιδιά των σχολείων σε μερικούς χώρους τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν για την ανακύκλωση ούτε αυτό δεν είναι αρκετό διότι πρέπει το αίσθημα και η πράξη της ανακύκλωσης να γίνει καθημερινότητα και όχι μόνο στα σχολεία αλλά και έξω στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς προτείνω δημόσια στον δήμο Ροδου να αρχίσει πιλοτικά σε μια τοπική κοινωνία της Ροδου 1.500-2.000 κάτοικων την εφαρμογή της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης, φυσικά μετά από συνεννόηση και συμφωνία με την τοπική κοινωνία διότι πρέπει και οι κάτοικοι να συμφωνούν σε αυτό. Ως αντάλλαγμα για την προσπάθεια αυτή  ο δήμος να μειώσει τα τέλη καθαριότητας ώστε να επωφεληθούν οι κάτοικοι αλλά και ο δήμος αφού θα έχει να μεταφέρει λιγότερα απορρίμματα. Όταν αυτό αρχίσει και προχωρήσει το αποτέλεσμα θα είναι, πρώτον καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενεργείας και εξόδων για τον δήμο και φυσικά εξοικονόμηση πόρων για την τοπική κοινωνία που θα συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Ο δήμος μπορεί να αρχίσει με μια συμφωνία με κάποια εταιρία ανακύκλωσης ώστε και η εταιρία να κερδίσει από την συγκομιδή των προϊόντων από την ανακύκλωση αλλά και ο δήμος να κερδίσει από την μείωση κόστους αποκομιδής των απορριμμάτων όπως επίσης και οι κάτοικοι και φυσικά το περιβάλλον μας. Αν αυτή η προσπάθεια επιτύχει, που πιστεύω ότι θα επιτύχει, τότε μπορεί στην πορεία να επεκταθεί και στις υπόλοιπες τοπικές κοινωνίες του νησιού μας συγκαταλεγόμενης και της πόλεως Ροδου.

Την ευθύνη των απορριμμάτων σε μια οργανωμένη κοινωνία την μοιράζονται συγχρόνως ο δήμος και οι κάτοικοι. Ο δήμος διότι πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την αποκομιδή και ανακύκλωση και οι κάτοικοι οι οποίοι πρέπει να συμμετάσχουν και να βοηθούν στην προσπάθεια και όχι να πετούν τα απορρίμματα τους όπου βρουν όπως δυστυχώς κάνουν κάποιοι ανεύθυνοι. Οργάνωση λοιπόν από τον δήμο και συμμετοχή από τους δημότες, μαζί θα κάνουμε τον τόπο μας πιο καθαρό, θα προστατεύουμε το περιβάλλον μας και θα κερδίσουμε και οικονομικά από την προσπάθεια, συγχρόνως θα αναπτύσσουμε και την κατάλληλη περιβαλλοντική παιδεία στα παιδιά μας.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με το να επιλέξει ο δήμος μια τοπική κοινωνία του νησιού μας και να εφαρμόσει πιλοτικά αυτήν την πρόταση μου, μια πρόταση η οποία έχει ήδη αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα της, τουλάχιστον στην Σουηδία, ήδη πριν είκοσι χρόνια. Είναι χρέος και υποχρέωση του κάθε ένα από εμάς και σε συνδυασμό με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες να συμμετάσχουμε μαζί στην προστασία του περιβάλλοντος μας που είναι και η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας διότι έχουμε και την ηθική υποχρέωση να τα παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία με ένα πιο υγιεινό περιβάλλον στις επόμενες γενεές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.