Ρόδος 2021.

Φώς, Ταξίδι….. οι άπιαστοι στόχοι του διαγωνισμού.

Έννοιες που δεν κατάφεραν να αποδώσουν αυτοί που διαγωνίστηκαν για την εξεύρεση λογοτύπου της υποψηφιότητας της Ρόδου, ως πολιτιστική πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πως είναι δυνατόν μια κόλλα Α4 από μόνη της να σηκώσει τη λάμψη του φωτός, τη μέθη του ταξιδιού;

Πως είναι δυνατόν σ’ έναν τόπο που ψάχνει το φώς να γυρνάμε έτσι απλά την πλάτη στις λιγοστές ηλιαχτίδες;

Πως είναι δυνατόν η συνεισφορά, η κατάθεση της ψυχής, η διάσταση της αγάπης των δημιουργών για αυτόν τον τόπο να κρίνονται για μια στιγμή μόνο και μετά τέλος;

Οι πινελιές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για ένα πολύτιμο ψηφιδωτό ιδεών, που ακόμα απλά δεν έχει συμπληρωθεί.

Οι Δημιουργίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία διαλόγου για κάτι καλύτερο.

Και οι Δημιουργοί να γίνουν συνοδοιπόροι σ’ ένα ταξίδι που ενώνει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις ικανότητες τους, απλά μέσα από άλλους ρόλους.

Φώς, Ταξίδι….. είναι άπιαστοι στόχοι, επειδή κάποιοι δεν μπόρεσαν να αποδώσουν ή κάποιοι δεν μπόρεσαν να δουν; Πως είναι δυνατόν να ταιριάξει σε αυτές τις έννοιες μια οποιαδήποτε διαχείριση;

Ένας τέτοιος διαγωνισμός δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά ενός οποιουδήποτε Δημόσιου διαγωνισμού. Εδώ δεν διαχειριζόμαστε προϋπολογισμούς, τεχνικές προδιαγραφές, δομικές νομοθεσίες. Εδώ αφουγκραζόμαστε τους παλμούς και τους χτύπους της καρδιάς αυτών που θέλουν να δημιουργήσουν. Αν θέλαμε να σεβαστούμε και την ψυχή τους, τότε η διαχείριση της απόρριψης θα έπρεπε να είχε άλλα χαρακτηριστικά, όχι αυτά της δημόσιας γραφειοκρατικής διαχείρισης.

Αφιερωμένο σ’ όλους αυτούς που αν και απορρίφτηκαν, συνεχίζουν να ονειρεύονται.

Γιώργος Σάββενας

Αρχιτέκτονας

Leave a Reply

Your email address will not be published.