Άρθρο του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη

για το Δημοψήφισμα της 5ηςΙουλίου 2015

«Η σταθερότητα στην Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και σεβασμό στις αποφάσεις των λαών της. Ψηφίζουμε ενάντια στην αποδοχή της συνέχισης της λιτότητας και των μνημονίων»

«Η Απόφαση της Βουλής (27.06.15) για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή μη του επαίσχυντου σχεδίου Συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί, είναι μια κορυφαία πράξη Δημοκρατίας.

Μια απόφαση που θα υλοποιήσουμε χωρίς φόβο και με ευθύνη.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας και ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη για μια συμφωνία αξιοπρέπειας και προοπτικής. Για μια συμφωνία ρεαλιστική, που θα διασφάλιζε πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης για τη χώρα, τη διατήρηση των εργαλείων για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.

Αυτή ήταν η εντολή μας, αυτή την πολιτική σωτηρίας του ελληνικού λαού, καλοπροαίρετα και με διάθεση συνεργασίας διαπραγματευτήκαμε με τους εταίρους μας. Στον αγώνα μας αυτό το πεντάμηνο, συναντήσαμε αδιαλλαξία, δεχθήκαμε προτάσεις επιβολής μέτρων που αμφισβητούσαν την Ευρώπη της αλληλεγγύης, που ακύρωναν κάθε λαϊκό κεκτημένο, που ολοκλήρωναν την ακύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, δίνοντας θέση στον «κανόνα του ισχυρού». Μας ζητούσαν – σαν να μην άλλαξε τίποτα τον Γενάρη του 2015 – να συνεχίσουμε στην πράξη τις πολιτικές μνημονίου. Να παραχωρήσουμε κρατικές λειτουργίες στις «αγορές», αφήνοντας το λαό μας απροστάτευτο στις επιβουλές του κεφαλαίου. Να συνεχίσουμε τη λειτουργία ενός κράτους γραφειοκρατικού και αναχρονιστικού, που αυτοί συντηρούσαν.

Με την απόφαση μας να προχωρήσουμε σε Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου, θυμίζουμε σε όλη την Ευρώπη πως η ΕΕ διαμορφώθηκε από συγκεκριμένα επιτεύγματα που δημιουργήθηκαν πρώτα από μια πραγματική αλληλεγγύη. Με την ψήφο μας, θα ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη που χρειάζεται η Ελλάδα στο παρόν, και όλοι μαζί θα ετοιμάσουμε το δρόμο ώστε η αλληλεγγύη στο μέλλον να εμφανιστεί ξανά σε όλο της το μεγαλείο. Θα αναδιδάξουμε αξίες.

Στις 5 Ιουλίου, ο Ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το τελεσίγραφο το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ξεκάθαρα αν θα επιστρέψουμε στις λογικές της διαμόρφωσης της πολιτικής ζωής της χώρας από τις κάθε λογής τρόϊκες ή αν θα γυρίσουμε σελίδα και θα πάμε μπροστά, με καθοδηγητή τον ίδιο τον λαό.

Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία στην Ευρώπη να διαλύσει τα γκρίζα σύννεφα, να αποδεχθεί τους Πολίτες και τις επιθυμίες και να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία έναντι των δογμάτων των μη θεσμικών ελίτ.

Δεν φοβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελεύθερη βούλησή του.

Γιατί θα κρίνει το μέλλον της πατρίδας μας, των παιδιών μας.

Γιατί βασίζεται στα ισχυρά θεμέλια της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας που μας εξοπλίζει το Σύνταγμα.

Γιατί γίνεται με διαφάνεια, με εμπιστοσύνη και σεβασμό στον κάθε πολίτη.

Αυτό το ηχηρό μήνυμα της ελπίδας και της ανάπτυξης θα στείλουμε σε όλη την Ευρώπη οι Έλληνες την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Λέγοντας δυνατά ΟΧΙ στα τελεσίγραφα, στην υποτέλεια και την υποταγή.

Λέγοντας ΟΧΙ στη μοιρολατρία της παθητικής αποδοχής των επιταγών της σημερινής κυρίαρχης τάξης και την εφαρμογή τους. Αρνούμενοι τη συνέχιση της λιτότητας και το ξεπούλημα της χώρας.

Με ψυχραιμία, υπομονή, και αποφασιστικότητα μπορούμε να «νικήσουμε το φόβο» και τη στρατηγική «στραγγαλισμού» της κοινωνίας από τους δανειστές και τους ντόπιους εκφραστές τους, ψηφίζοντας ΟΧΙ την Κυριακή, για εμάς, τα παιδιά μας και την πατρίδα μας.

Η ψήφος αυτή, είναι μια ψήφος για το μέλλον της χώρας. Για να πάψει να αμφισβητείται η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Όλοι στην Ευρώπη είναι με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία των Ελλήνων πολιτών που αναμένει μια καλύτερη αντιμετώπιση, ένα δημιουργικό μέλλον.

Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο και αγώνα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές που τη Δευτέρα 29.06.15 πλημμύρισαν την πλατεία Συντάγματος  για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να σταθεί απέναντι στους πιστωτές με θάρρος και ειλικρίνεια, υπέρ του λαού μας, μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα την αισιοδοξία του δίκαιου αγώνα και το μήνυμα της Νίκης:

Τώρα έφτασε η ώρα. Για να κρατήσουμε όλοι μαζί ισχυρές, τις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας, της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης

Την ελπίδα κι τα όνειρά μας δεν τα παραδίνουμε».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.