Κατά την προεκλογική περίοδο ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υπογράψει τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, δεσμευόταν σε όλους τους τόνους για την εύρεση ισοδυνάμων, αφού όπως ο ίδιος έλεγε η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης. Έλεγε δε, ότι κύριο μέλημά του ήταν να αμβλυνθεί η φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία, με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών, παράλληλα, με την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΛΟΥΣΓράφει ο Μιχάλης Λουλούς 

Σήμερα, σε αντίθεση με όσα υποσχέθηκε, έρχεται να επιβάλει τα εξής νέα μέτρα:

1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%.

3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.

4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.

5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.

6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. 7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.

9. Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.

10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%.

Τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν για τους αγρότες είναι δυσβάσταχτα, θα σημάνουν την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και ως εκ τούτου θα έχουν συνέπεια την απόλυτη εξόντωση των αγροτών που δραστηριοποιούνται στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας. Ήδη οι αγρότες της χώρας φορολογούνται με τον πιο υψηλό συντελεστή αγροτών της Ευρώπης που είναι το 13% από το πρώτο ευρώ και 55% προκαταβολή για την επόμενη χρονιά. Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος της φορολόγησης είναι από 4-12% χωρίς προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.

Πέραν όλων των υπολοίπων, να επισημάνουμε ότι η επανεκλεγείσα κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ δεν έχει αποδώσει ακόμη τις επιδοτήσεις που αναλογούν σε κάθε αγρότη-αγρότισσα, με αποτέλεσμα οι αγρότες της χώρας να μην μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση αγορά γεωργικών εφοδίων -όπως λιπάσματα, σπόρους, φυτά και άλλα. Την ίδια ώρα όμως και όσον αφορά τους αγρότες της Ρόδου μετά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά και την εξομοίωσή του στο 23% από την 1η Οκτωβρίου, άρχισαν οι επιβαρύνσεις σε κάποια αγροτικά εφόδια έως και 14% επιπλέον!

Ήρθε η ώρα λοιπόν αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι εάν περάσει αυτά τα επαχθή μέτρα, βάζει ‘ταφόπλακα’ στην ύπαιθρο της χώρας και περισσότερο στους αγρότες που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας.

Είναι ώρα ΟΛΟΙ οι βουλευτές της Δωδεκανήσου, προτού ψηφιστούν τα μέτρα, να ξεκινήσουν με δική τους πρωτοβουλία έναν ευρύτατο διάλογο, κατά τον οποίο θα τεθούν επί τάπητος οι νησιωτικές πολιτικές, οι οποίες ουδέποτε μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν επί της ουσίας. Σήμερα όμως διότι αύριο θα είναι πλέον πολύ αργά. Διότι αν δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του η «δεύτερη φορά αριστερά» κυβέρνηση θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον πρωτογενή τομέα και στην ύπαιθρο που απειλείται πια σοβαρά με πλήρη κατάρρευση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.