«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές αλλά και το ζήτημα της ρεαλιστικής διαχείρισης τους, δεν είναι πρόβλημα του Καλαί ή της Κω, είναι πρόβλημα της Ευρώπης’’ επισήμανε ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης στην ομιλία του στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συνόδου των τοπικών και περιφερειακών αρχών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκών τομεακών προγραμμάτων για την ενίσχυση περιοχών που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Ο Δήμαρχος Κω που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με την Δήμαρχο του Καλαί, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, επιχείρησε να δώσει την πραγματική εικόνα που βίωσε η Κως, λέγοντας χαρακτηριστικά:
‘’Είμαστε ένα νησί 34.000 κατοίκων και το καλοκαίρι φτάσαμε να έχουμε 10.000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Φανταστείτε την αναλογία και τις δυσκολίες διαχείρισης που προκύπτουν. Μιλάω για 10.000 μόνο σε ένα νησί, μόνο στην Κω, όταν κάποιες χώρες σκέφτονται ή δυσκολεύονται να δεχθούν 400 και 500 πρόσφυγες.
Ο Δήμος Κω, κυρίες και κύριοι, είναι και ο τέταρτος τουριστικός προορισμός της χώρας.
Αντιλαμβάνεστε ότι καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην ανάγκη να προστατεύσουμε την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού και στην ανάγκη διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Και όμως η τοπική κοινωνία της Κω και οι απλοί πολίτες του νησιού, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.
Όλα αυτά δεν έγιναν χωρίς κόστος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Πηγή: www.kostoday.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.