Στάση αναμονής και πάλι από την ΕΚΤ καθώς το ΔΣ αποφάσισε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε νωρίς το μεσημέρι να διατηρήσει αμετάβλητο το έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης ELA, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επανεξετάσει το ζήτημα την ερχόμενη Τετάρτη στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ στη Φρανκφούρτη.

Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν από το πρωί ότι η ΕΚΤ θα περιμένει πρώτα την απόφαση του Eurogroup για την ενδιάμεση χρηματοδότηση αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση τόνωσης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους πιστωτές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές.

Η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι εκτιμήσεις είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν ακόμα για δυο – τρεις μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν χρήματα για να πληρώνονται τα 60 ευρώ και τα 120 ευρώ από τα γκισέ. Ωστόσο δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα ΑΤΜ καθώς σε μία τέτοια περίπτωση πολύτιμη ρευστότητα θα παρέμενε σε «αργία» σε ΑΤΜ που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και τα χρήματα αυτά θα έλειπαν είτε από τα γκισέ είτε από τα ΑΤΜ των αστικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα 60 ευρώ και τα 120 ευρώ από τα γκισέ αλλά το δίκτυο των ΑΤΜ πιθανόν και σε ποσοστό 50% να είναι εκτός λειτουργίας.

Οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τραπεζίτες είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά και προσδιόριζαν τη λειτουργία όλων των καταστημάτων πιθανόν Πέμπτη ή Παρασκευή. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ελάχιστες τραπεζικές εργασίες θα μπορούν να διενεργηθούν.

Reuters: Τουλάχιστον έως την Τετάρτη η τραπεζική αργία

Η Ελλάδα θα επεκτείνει την τραπεζική αργία που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου, για δύο ημέρες, δήλωσαν τραπεζίτες στο Reuters μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Δευτέρας με τον Υφυπουργό Οικονομικών της χώρας.

«Ο στόχος είναι να ανοίξουν εκ νέου τα υποκαταστήματα την Πέμπτη» πρόσθεσαν και σημείωσαν ότι οι ελληνικές αρχές θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση, την Τετάρτη.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters η αργία θα παραταθεί, χωρίς να διευκρινίζει για πόσο χρονικό διάστημα.

newmoney.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.