Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016 και ώρα 19.30, στο ξενοδοχείο Konstantinos Palace στα Πηγάδια, επιστημονική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση αυτή, θα γίνει η παρουσίαση του ογκώδους Τόμου (1.133 σελίδων) των Πρακτικών του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Καρπαθιακής Λαογραφίας. Το Συνέδριο, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2013, στα Πηγάδια Καρπάθου, με τη συμμετοχή 60 Ελλήνων και ξένων καθηγητών πανεπιστημίου και άλλων ειδικών ερευνητών.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΤον ογκώδη και ενδιαφέροντα Τόμο των Πρακτικών, επιμελήθηκε ο Μηνάς Α. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συνεργασία της φιλολόγου και λαογράφου Πόπης Ξανθάκου, η οποία είναι υπ. Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Τόμο των Πρακτικών, θα παρουσιάσει στο Καρπαθιακό κοινό, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Καρπάθου.

Μετά την παρουσίαση των Πρακτικών, το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου και ο ΚΟΠΑΠ, θα τιμήσουν τον Καρπάθιο ιατρό Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη, για την προσφορά του στο Ινστιτούτο, την ιατρική επιστήμη και την κοινωνία. Ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι διεθνώς γνωστός χειρουργός και καθηγητής της ιατρικής στο Ohio State University. Είναι επίσης, επιστημονικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής και άλλων επιστημονικών εταιρειών. Θα απονεμηθεί επίσης, τιμητική διάκριση στον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, για την προσφορά του στην επιστήμη και την έρευνα της γλώσσας και της λαογραφίας της Καρπάθου.

Μετά την απονομή διπλωμάτων και τιμητικών διακρίσεων, θα ακολουθήσουν ευχαριστίες των τιμώμενων, χαιρετισμοί επισήμων και θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα.

Την εκδήλωση συντονίζει η έφορος του Τοπικού Παραρτήματος Ινστιτούτου Καρπάθου κα Ευαγγελία Λάμπρου – Αντωνίου και θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Μηνάς Α. Αλεξιάδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Καρπάθου Ηλίας Εμ. Βασιλαράς, ενώ θα αναγνώσει σχετικά κείμενα η γενική γραμματέας του Παραρτήματος Καρπάθου Σοφία Χατζηγεωργίου – Τούμα. Κατά την εκδήλωση, θα αναγνωσθεί και ο χαιρετισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελετίου – Αθανασίου Δημόπουλου.

Τα πρακτικά του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου Καρπαθιακής Λαογραφίας, περιλαμβάνουν 58 εργασίες Ελλήνων και ξένων καθηγητών, που αναφέρονται στο σύνολό τους στη λαογραφία της Καρπάθου και των περιοχών της.

Leave a Reply

Your email address will not be published.