Με σχετική υπουργική απόφαση αναστέλλεται για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες κάθε πρόοδος στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι Τράπεζες

Ο δικηγορικός κόσμος ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία αναστέλλεται για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες κάθε πρόοδος στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι Τράπεζες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής. Απέστειλε σχετική επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μαζί με την νομοθετική αναστολή σωρείας διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μέχρι τέλος του έτους, έχει «παγώσει» κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης από αρχές Ιουλίου 2015 μέχρι και 31.10.2015, «με άδηλο το μέλλον της τυχόν παράτασης και για μετά το άνω χρονικό σημείο».

Στην επιστολή του ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και το άρθρο 6 παρ.1 της Σύμβασης ΕΣΔΑ), που κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ, τα«ο διαρκές «πάγωμα» κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τονίζεται στην επιστολή, «ενισχύει επίσης τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους, θίγει καίρια συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που προσδοκούν-κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους- να λάβουν τα άκρως αναγκαία προς το ζην (πχ. διατροφές γονέων ανηλίκων, που έχουν την επιμέλειά τους, εργαζομένους που δεν έχουν λάβει μισθούς τους και δεδουλευμένα τους κ.λπ.)».

Τέλος, υπογραμμίζεται  στην επιστολή:

«Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ανακληθεί η άνω υπουργική απόφαση και να αποκατασταθεί η συνταγματική έννομη τάξη, ώστε να ανταποκριθούμε στις επιταγές του Κράτος Δικαίου και όχι, όπως δίδεται η εντύπωση, να καθιστάμεθα όργανα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, που προφανώς λόγω των τραπεζικών περιορισμών έχουν έννομο συμφέρον από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, καταλήγει η επιστολή».

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.