Βαρύτερο τίμημα θα πληρώσει η Ελλάδα λόγω των γεγονότων της τελευταίας περιόδου, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook WEO) που παρουσιάσθηκε σήμερα Πέμπτη στην Ουάσιγκτον από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Το ΔΝΤ «προσγείωσε» στο 3,3% την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015, έναντι 3,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ για το 2016 διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,8%.

Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2015 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015 λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ θεωρούσε αρχικά πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 3,1% φέτος, αλλά τελικά η επέκταση του αμερικανικού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 2,5%. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2016 αναθεωρήθηκε στο 3%, από 3,1% τον Απρίλιο.

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5% το 2015, ενώ αναθεώρησε ανοδικά το στόχο για την ανάπτυξη το 2016, από το 1,6% στο 1,7%. Ως υποστηρικτική της ανάπτυξης στην νομισματική ένωση χαρακτηρίζει την «ουδέτερη» δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, και την βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Εστιάζοντας στην Ελλάδα η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει πως το δημοψήφισμα και η πρόσφατη τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Το Ταμείο ωστόσο επισημαίνει πως ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος. «Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μείωση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου και μια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο», σημειώνει η έκθεση.

Υπό το πρίσμα αυτό το ΔΝΤ σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο, εν μέσω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού. «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, τα εν εξελίξει γεγονότα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα (heavier toll) για την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες», αναφέρει το ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως στην έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο  έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει εμφατικά πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.«Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν», σημειώνεται με νόημα.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει πως παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι για επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ προειδοποιεί πως η περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου θα δημιουργούσε κινδύνους, ιδιαίτερα σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες.

Θανάσης Κουκάκης

in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.