Οι ομογενείς της Αυστραλίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στηρίζουν την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες με κάθε δυνατό, αλλά και πρακτικό τρόπο.

Και, κυρίως, την στηρίζουν οικονομικά.

Γεμάτα είναι τα αεροπλάνα αυτές τις μέρες στις πτήσεις τους από Αυστραλία προς Ελλάδα.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ομογενείς που πάνε για διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουν βεβαίως και οικονομικά την χώρα.

Από έρευνα του «Νέου Κόσμου», πολλοί φροντίζουν να παίρνουν μαζί τους περισσότερα χρήματα τοις μετρητοίς «για κάθε ενδεχόμενο».

Εξάλλου, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία συνιστούν σε όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα αυτή την εποχή να έχουν «έξτρα Ευρώ μαζί τους» γιατί όπως σημειώνουν «το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Εξάλλου, όπως έγραψε πρόσφατα σε πρωτοσέλιδό του ο «Νέος Κόσμος» και το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση για την Ελλάδα, προειδοποιώντας για πιθανά προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Το Υπουργείο προχώρησε σε ενημέρωση της ιστοσελίδας του, στο κομμάτι που ενημερώνει τους Αυστραλούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προσθέτοντας πληροφορίες σχετικές με την οικονομική προετοιμασία των ταξιδιωτών.

Συγκεκριμένα, η σύσταση του αυστραλιανού υπουργείου έχει ως εξής: «Οι Αυστραλοί πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να προσέχουν για ενδεχόμενο αιφνίδιο περιορισμό των τραπεζικών υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας περισσότερα μέσα πληρωμής (μετρητά, χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες) και φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετά χρήματα ώστε να καλύψετε επείγουσες ανάγκες και απρόσμενες καθυστερήσεις».

Πάντως, η αυστραλιανή σύσταση, αλλά και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν φαίνεται να επηρεάζει τους ομογενείς. Όχι μόνο κανείς δεν έχει ακυρώσει το ταξίδι του στην Ελλάδα, αλλά φέτος η κίνηση από Αυστραλία φαίνεται να είναι αυξημένη, σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Την ίδια στιγμή, από την έρευνα της εφημερίδας μας, προκύπτει ότι οι ομογενείς αν και ανησυχούν για την κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να κάνουν αναλήψεις από τους λογαριασμούς που διαθέτουν σε ελληνικές τράπεζες.

Προφανώς αποδέχονται τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μόλις προχθές μιλώντας στο CNN ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, αναφερόμενος στη νέα ένεση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω αύξησης του ELA είπε: «Οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Αυτό είναι καλό για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε ο κ. Παππάς στο αμερικανικό δίκτυο.

Στο δημοσίευμα του CNN πέρα από τη δήλωσης του κ. Παππά, τονίζεται ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν θέλησε να σχολιάσει την αύξηση που αποφασίστηκε ενώ γίνεται αναφορά στην «αιμορραγία» που βιώνουν οι ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με συνεχείς εκροές καταθέσεων.

Στο μεταξύ, με ημερήσια χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα κινείται η ελληνική τραπεζική αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», που με την βοήθεια έμπειρων τραπεζικών πηγών ερμηνεύει την απόφαση της ΕΚΤ για τον έκτακτο μηχανισμό ELA και αναλύει τα πιθανά σενάρια και τις μετέπειτα κινήσεις της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έμπειρες τραπεζικές πηγές ερμηνεύοντας τη στάση της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι είναι «ανοίξτε και βλέπουμε, εδώ είμαστε» και εξηγούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα κάνει λογαριασμό στο τέλος κάθε ημέρας και θα καλύπτει τις ανάγκες του συστήματος, τουλάχιστον όσο υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

43,5 ΔΙΣ. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Τέλος η μείωση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά μέσω ανάληψης μετρητών, αυξάνει το χρήμα που κυκλοφορεί σε φυσική μορφή. Πρόκειται για χρήμα που κυκλοφορεί τις τσέπες των Ελλήνων ή τοποθετείται σε θυρίδες και σε σημεία προς φύλαξη όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Στοιχεία της ΤτΕ τον Απρίλιο του 2015, το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά εκτοξεύθηκε στα 43,5 δισ. ευρώ από 30,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τις πρόσφατες εκροές, το ποσό έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 45 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι «καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή εντός του Ευρωσυστήματος των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ» ανέβηκε από τα 3,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 16,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή καλύπτεται είτε από αποθεματικά που υπάρχουν είτε από πρόσθετες εισροές από το Ευρωσύστημα. Στο ποσό αυτό προστίθενται περίπου 27,3 δισ. ευρώ που είναι το ύψος του κυκλοφορούντος χρήματος που διακινείται κατά μέσο όρο στην ελληνική αγορά και το οποίο είναι περίπου σταθερό όλους αυτούς τους μήνες.

Το ύψος του φυσικού χρήματος που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύει το 25% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες είναι 6%-8% και μία αιτία είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγές στη χώρα μας δεν είναι ηλεκτρονικές. Η τάση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της κρίσης, καθώς αύξησε το ποσό που διακρατούν οι Έλληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες υπό τον φόβο τυχόν περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι και οι θυρίδες μπορεί να περιληφθούν σε αποφάσεις για περιορισμό κεφαλαίων.

neoskosmos.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.