Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Είναι χρέος μας και ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, να μεταφέρουμε  αναλλοίωτο στις μελλοντικές γενιές το διαχρονικό μήνυμα του έπους του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης: Για αγώνα με συνέπεια και αυταπάρνηση ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και το ναζισμό.

Τα διδάγματα του παγκόσμιου πολέμου μας έφεραν πιο κοντά στη ειρήνη και στη συνεργασία των λαών. Τα ευρωπαϊκά κεκτημένα της αλληλεγγύης, του σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που πετύχαμε τα μεταπολεμικά χρόνια εξακολουθούν να είναι σημαντικά και κρίσιμα για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των νέων προκλήσεων σε όλες τους τις διαστάσεις. Σήμερα, η ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου και του μεταναστευτικού προβλήματος παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ.

Είναι χρέος μας να φέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Να μην κλείσουμε τα μάτια στα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας. Να δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο αξιών και αλληλεγγύης. Να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στη μεγάλη αυτή ανθρωπιστική κρίση. Μια ισχυρή, ευρωπαϊκή λύση.

Στην προσπάθεια αυτή, το μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, συνεχίζει να δίνει στον Ελληνικό λαό τη δύναμη για να προχωρήσει αποφασιστικά και αξιόπιστα μπροστά, να προβάλλει με θάρρος και συνέπεια τις κοινές δημοκρατικές και ανθρωπιστικές μας αξίες στην Ευρώπη».

Leave a Reply

Your email address will not be published.