Δήλωση Δ. Κρεμαστινού

για το καθεστώς ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

Σε ερώτηση κοινοβουλευτικών συντακτών για τη θέση του ως προς το ΦΠΑ των νησιών και το σχετικό δημοψήφισμα, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε την εξής απάντηση:

«Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί εθνικό θέμα και όχι απλά οικονομικό θέμα. Γιατί η οικονομική συρρίκνωση των νησιών θα οδηγήσει σε μετανάστευση των πληθυσμών τους και αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Κατά συνέπεια, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναζητήσει άλλα ισοδύναμα μέτρα και να εισηγηθεί στους λεγόμενους «θεσμούς» να απαλειφθεί αυτός ο όρος.

Διαφορετικά, όπως τόνισα και στη σύσκεψη των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, θα πρέπει να ζητήσουν ακρόαση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο πρέπει να θίξουν την εθνική διάσταση του θέματος δηλαδή το γιατί η οικονομική συρρίκνωση των νησιών θα οδηγήσει σε αλλοίωση του πληθυσμού τους. Τους τόνισα επίσης ότι, ως Πρόεδρος τη Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την τελευταία 5ετία, σε κάθε μου επαφή με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας έθετα την εθνική διάσταση του θέματος. Έτσι, παρότι η Τρόικα και στα 2 μνημόνια ρητά απαιτούσε την εξίσωση του οικονομικού καθεστώτος των νησιών με της υπόλοιπης Ελλάδας, ουδέποτε οι τότε Κυβερνήσεις έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή και το οικονομικό καθεστώς των νησιών προστατεύτηκε. Τώρα, δυστυχώς, η ίδια η Κυβέρνηση πρότεινε προς τους λεγόμενους «θεσμούς» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Για αυτό, άλλωστε, είναι και ακατανόητο.

Όσον αφορά την ερώτησή σας για δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα νησιά για το θέμα, είναι κατά τη γνώμη μου αδιανόητο, περισσότερο μάλιστα όταν ακούγεται ότι το πρότεινε ο Υπουργός των Οικονομικών. Γιατί, απλούστατα, το Σύνταγμα ρητά αναφέρει ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα με δημοσιονομικό ερώτημα. Προφανώς ο συνταγματικός νομοθέτης είχε τον κοινόν νουν για να εντάξει αυτή τη διάταξη γιατί ποιος, π.χ., διανοείται ότι θα γίνει δημοψήφισμα που θα ερωτώνται οι πολίτες εάν εγκρίνουν την αύξηση της φορολογίας τους; Η απάντηση είναι αυτονόητη: 100% το δημοψήφισμα αυτό θα είναι αρνητικό όσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά και αν ακόμα υπήρχε περίπτωση διεξαγωγής του, σε τι θα ωφελούσε αφού εκ των προτέρων είναι γνωστή η απάντηση;»

Leave a Reply

Your email address will not be published.