Επιστολή του Δ. Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Οικονομικών 

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κύριε Υπουργέ,

Το κλείσιμο της Βουλής απέτρεψε τη δυνατότητα να απαντήσετε σε Επίκαιρη Ερώτησή μου σχετικά με τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς, χθες ανακοινώθηκε η ομάδα των πρώτων νησιών όπου αυξάνεται ο ΦΠΑ με πρώτη και καλύτερη τη Ρόδο. Η απόφαση αυτή αντίκειται σε κεκτημένο εθνικό δικαίωμα που ανεγνώρισε το 1986 ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος που διαφοροποίησε τον ΦΠΑ στα νησιά της παραμεθορίου, δηλαδή τα Δωδεκάνησα. Την ίδια άποψη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στήριξε και ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Έτσι, ουδέποτε ήρθε ως τώρα ο εφαρμοστικός νόμος στη Βουλή για εξίσωση του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης χώρας.

Φαίνεται ότι για την κυβέρνησή σας δεν υπάρχουν εθνικοί λόγοι. Υπάρχουν, δυστυχώς, μόνο οικονομικοί. Φαίνεται ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη του Ανδρέα Παπανδρέου ότι η οικονομική δυσπραγία θα επιφέρει αλλοίωση του πληθυσμού των νησιών και μετανάστευση των κατοίκων τους στο εξωτερικό και, το κυριότερο, ότι δεν συμμερίζεστε την άποψη ότι το κύμα μη νόμιμων μεταναστών μπορεί να απειλήσει στο μέλλον ακόμα και τη σύνθεση των πληθυσμών των νησιών.

Πιστεύω ότι όλα αυτά είναι τραγικά. Για αυτό σας ζητώ να διαφοροποιήσετε τη σχετική υπουργική απόφαση και να λάβετε υπόψη τους κινδύνους που επεσήμαναν πριν από εσάς εμπειρότεροι πολιτικοί. Είναι ευνόητο ότι μόλις ανοίξει η Βουλή θα μας απασχολήσει μεταξύ των πρώτων θεμάτων.

Με εκτίμηση, 

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δήλωση Γιώργου Χατζημάρκου για το ΦΠΑ των νησιών

Γ. Χατζημάρκος: «Ηττηθήκαμε στην πατρίδα μας από τον λαϊκισμό, το ψέμα,

 τις εντυπώσεις και την μιζέρια»

Ενόψει της έναρξης ισχύος της κατάργησης  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2015, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ζωή στα νησιά του Αιγαίου υπονομεύεται σήμερα, ακόμη περισσότερο, με ένα επιπλέον μέτρο, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα που πλήττουν τις νησιωτικές κοινωνίες.

Η ελληνική κυβέρνηση έφτασε, μέσα από μια τελείως λανθασμένη  διοικητική και πολιτική διαδρομή, να «ξηλώσει» το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ευελπιστώ ότι, γρήγορα, οι ίδιοι οι εμπνευστές αυτής της επαίσχυντης ρύθμισης θα καταλάβουν πως είναι μια λάθος απόφαση, αφού πιστεύω ακράδαντα πως τα αποτελέσματα που θα φέρει, όσον αφορά το προσδοκώμενο δημοσιονομικό όφελος, θα είναι από μηδαμινά έως αρνητικά».

Η ανάδειξη του ζητήματος αυτού στην Ευρώπη, πέφτει τώρα στους δικούς μας ώμους. Τον πόλεμο για το δικαίωμα να ζούμε στα νησιά μας τον μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες, αφού στην πατρίδα μας ηττηθήκαμε από τον λαϊκισμό και  το ψέμα, από την στοχευμένη κατασυκοφάντηση και λοιδορία, από  τις εντυπώσεις και την μιζέρια».

Ανακοίνωση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου

 

Δεν πέρασαν ούτε δέκα μέρες από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη  και η λαϊκή οικογένεια καλείται  να πληρώνει το δυσβάστακτο λογαριασμό των μέτρων του 3ου μνημονίου που έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα.

Η προειλημμένη απόφαση της κατάργησης της έκπτωσης του 30% των συντελεστών του ΦΠΑ σε νησιά της περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, επιβαρύνει το κουτσουρεμένο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων.

Η νέα φοροεισπρακτική καταιγίδα είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, γενικά τις λαϊκές οικογένειες.  Δεν θίγει το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο,  αφού με τις δυνατότητες νόμιμων φοροαπαλλαγών μέσα από αναπτυξιακά πακέτα, αφορολόγητα αποθεματικά και τριγωνικές πωλήσεις  του τουριστικού εμπορεύματος, όχι απλά δεν θα επιβαρυνθεί, αλλά θα συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς.

Η κοροϊδία της «δεύτερης φορά αριστερά» των κυβερνητικών εκπροσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, των πρόσφατων επανεκλεγέντων βουλευτάδων, αλλά και γενικότερα  των υποστηρικτών του ευρωμονόδρομου πάει σύννεφο. Το θράσος ξεχειλίζει με τις νέες υποσχέσεις για…. «ισοδύναμα» και άλλα γλαφυρά.

Στην ίδια ρότα και οι εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης που από τη μια υποστηρίζουν και εφαρμόζουν την πολιτική της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων, πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου  και από την άλλη σηκώνουν δήθεν τη σημαία της αντίθεσης.

Η λαϊκή οικογένεια έχει ανάγκη σήμερα την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, το γάλα, τις παιδικές τροφές, τα φάρμακα, την υγεία, την παιδεία, στη ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο, στο πετρέλαιο κλπ.

Η Λαϊκή συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τις νέες και τους νέους να μην δώσουν  ούτε μια μέρα ανοχή στην λαίλαπα που έρχεται. Να αντιδράσουν στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής των μέτρων, που δεν σηκώνει πιά ο λαός. Να βρεθούν στους δρόμους του αγώνα με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, στο δρόμο για τη ριζική ανατροπή.

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΦΠΑ! 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published.