Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ), Δ. Κρεμαστινός μιλά στους Β. Χιώτη, Ν. Παπαδόπουλο και Γ. Παπαχρήστο για το ΠΑΣΟΚ, το πολυνομοσχέδιο και την Κεντροαριστερά:
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει ότι αν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα του, δεν θα χρειάζονταν σήμερα καινούργια – Τραγικό ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ακούσει τον κ. Πανούση, όταν αυτός λέει ότι θέλει να προστατεύσει τον πρωθυπουργό και τη χώρα – Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπληρωματικό κόμμα»

Για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει το εσωτερικό πρόβλημα των εκλογών ανάδειξης προέδρου, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι υποτονική σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Από εκεί και πέρα, κάθε κόμμα έχει διαφορετικό στόχο και το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποδείξει συγκεκριμένα πράγματα, όπως ότι αν είχαν εφαρμοστεί π.χ. στο ασφαλιστικό ή σε οποιοδήποτε τομέα της αγροτικής πολιτικής όλα όσα είχε εισηγηθεί και περάσει με νόμους και δεν είχαν μπλοκαριστεί από τη σημερινή κυβέρνηση που τότε ήταν αντιπολίτευση, σήμερα δεν θα είχαμε ανάγκη νέων μέτρων. Αυτό πρέπει να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ, διότι το να φωνάζει και να δημιουργεί συνέχεια θέματα, αυτό πραγματικά θα ήταν, το λιγότερο, απαράδεκτο. Διότι μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση λέει «αυτά τα ψηφίσατε» και εννοεί την καλοκαιρινή ψήφο, η οποία δόθηκε μόνο και μόνο για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Άρα, το πρόβλημα κάθε κόμματος είναι ξεχωριστό και το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιόμορφο, διότι νομοθέτησε πάνω σ’ αυτά τα θέματα και αν είχαν εφαρμοστεί αυτά, σήμερα δεν θα ήμασταν προ των νέων αυτών μέτρων. Κακώς φτάσαμε μέχρι εδώ και δεν έπρεπε σήμερα να ψηφίζουμε τέτοια μέτρα, αλλά αφού φτάσαμε στο σημείο και τα ψηφίζουμε – μιλάω σαν βουλευτής και όχι σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης – αν μη τι άλλο πρέπει να είναι δίκαια και δεν είναι. Εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις, δεν θα είναι δυστυχώς – δυστυχέστατα – το τελευταίο μνημόνιο και η κυβέρνηση το γνωρίζει και εκεί είναι το πρόβλημα. Ότι δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό το θέμα, αφού δεν έχει φέρει καν τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο. Προχθές, έκανα ερώτηση στη Βουλή γι’ αυτό, τι σκέπτεται και ποια φιλοσοφία έχει για τον επενδυτικό νόμο και δεν πήρα απάντηση. Αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Για την υπόθεση Πανούση

Η είδηση είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός λέει πως η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε έχει στελέχη υψηλόβαθμα, τα οποία ουσιαστικά είναι αυτά που τον απειλούν και διασαλεύουν τη δημόσια τάξη. Αυτό είναι το τραγικό της ιστορίας. Ο κ. Πανούσης μάλιστα προσθέτει, όπως τον άκουσα σε μια συνέντευξη, ότι θέλει να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, για να προφυλάξει τον ίδιο και τη χώρα, και δυστυχώς αυτός δεν ανταποκρίνεται. Αυτά είναι τα τρομερά. Πρέπει να στραφεί προς τα εκεί η έρευνα της Βουλής και όταν λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης εκτελεί εντολές αυτών των ομάδων, τι χειρότερο μπορεί να πει ένας υπουργός;

 

Για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην Κεντροαριστερά και το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση

Δεν είναι συμπληρωματικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να είναι ούτε η ιστορία του το λέει αυτό το πράγμα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αρχές, νομοθέτησε και ανέλαβε την ευθύνη, καλώς ή κακώς, του πρώτου Μνημονίου μόνο του και στην ουσία θέλει αναγνώριση του έργου του. Και για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, χρειάζεται προγραμματική σύγκλιση βεβαίως, διότι αντιλαμβάνεστε ότι δεν συμφωνούμε σε πολλά σημεία και δεν είναι τόσο απλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.