Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015

ΕΥΡΩΠΗ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

25-27 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει ως θέμα του το δίπολο «Βία και ανεκτικότητα»,  προγραμματίζει σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της πόλης της Ρόδου, από τις 25 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2015, τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Προμαχώνας του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου:

«Βία και ανεκτικότητα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου»

25-26/9: Εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες και ευρύτερες ομάδες κοινού, με στόχο την ανάδειξη πτυχών της μεσαιωνικής ιστορίας της πόλης που αποκαλύπτουν την «ανεκτικότητα» ως προϋπόθεση ειρηνικής συμβίωσης και τη «βία» ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο πεδίο των μαχών αλλά και στην κοινωνία (από τις 9.00 έως τις 13.00).

27/9: Μουσική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου με τραγούδια από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη (έναρξη στις 20.00).

(Η είσοδος στον υπαίθριο χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου βρίσκεται αριστερά της πύλης  d’Amboise για τους  εισερχόμενους στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου).

Αρχαιολογικός χώρος «τάφων Αγίου Ιωάννη» στη νεκρόπολη της αρχαίας Ρόδου (επί των οδών Μιχ. Πετρίδη και Κων/νου Τσαλδάρη).

«Χρήσεις και καταχρήσεις ενός ταφικού συγκροτήματος της πόλης της Ρόδου από την αρχαιότητα έως σήμερα»

26/9: Ξεναγήσεις για το κοινό της Ρόδου στα υπαίθρια και υπόγεια ταφικά μνημεία και στο μεσαιωνικό λατομείο (ώρες έναρξης ξεναγήσεων στις 11.00, στις 13.00 και στις 18.30).

26/9: Προβολή της ταινίας με θέμα «Ρόδος-Πάφος-Λιλυβαίο. Νεκροπόλεις και Ταφικές Πρακτικές στον ελληνιστικό κόσμο (έναρξη στις 20.00).

27/9: Ξεναγήσεις για το κοινό της Ρόδου στα υπαίθρια και υπόγεια ταφικά μνημεία και στο μεσαιωνικό λατομείο (ώρες έναρξης ξεναγήσεων στις 11.00 και στις 13.00).

Αρχαιολογικός χώρος ελληνιστικών οχυρώσεων στην πόλη της Ρόδου (μεταξύ των οδών Μεγ. Κων/νου, Γαριβάλδη, Στεφάνου Καζούλη και Κ. Τσάτσου).

«Οι ελληνιστικές οχυρώσεις της Ρόδου και η Πολιορκία του Δημητρίου του Πολιορκητή

το 305/304 π.Χ.»

26-27/9: Ξεναγήσεις για το κοινό της Ρόδου. Παρουσίαση της Πολιορκίας του Δημητρίου από το κείμενο του ιστορικού Διόδωρου (ημίωρες ξεναγήσεις από τις 11.00 έως τις 13.00).

Ελληνιστικές οχυρώσεις στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου (28/9)

«Οι βομβαρδισμένες ελληνιστικές οχυρώσεις της Ρόδου μέσα στη μεσαιωνική πόλη»

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο (ώρα έναρξης στις 18.30).

– Ομιλία από την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Μ. Φιλήμονος-Τσοποτού, με θέμα «Η Ελληνιστική Οχύρωση της Ρόδου» (ώρα έναρξης στις 19.30).

Οι εκδηλώσεις στους  αρχαιολογικούς χώρους των ελληνιστικών οχυρώσεων και των «Τάφων του Αγίου Ιωάννη»,  που υπέστησαν πολλές μετατροπές, καταστροφές και βιαιότητες στη διάρκεια της συνεχούς κατοίκησης της πόλης από τους αρχαίους χρόνους έως τις μέρες μας, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και με την αρωγή του Δήμου Ρόδου.

Πληροφορίες: Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου (τηλ. 697 3058390)

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.