Κίνα, Ινδία και Ρωσία εξέφρασαν ενστάσεις – Παγκόσμιο χαρακτηρίστηκε το πρόβλημα της μετανάστευσης, ενώ συμφωνήθηκε η συντονισμένη δράση για την αντιμετώπισή του

Στη συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου – όπως το χαρακτήρισαν – προβλήματος της μετανάστευσης κατέληξαν οι ηγέτες της συνόδου των G20, οι οποίοι συμφώνησαν στην ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων. Το κείμενο που συντάχθηκε θα επικυρωθεί τη Δευτέρα (16/11) με τις υπογραφές των ηγετών και τη ρύθμιση των επί μέρους λεπτομερειών. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης πως όλες οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αναμένεται να φέρει μόνο φέτος στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, άσκησαν πιέσεις για να αναγνωρίσει η G20 το πρόβλημα ως παγκόσμιο και να βοηθήσει οικονομικά στην αντιμετώπισή του, παρά την αντίθεση της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.  «Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν για να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται με αυτή, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό απ’ όλους και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο απόφασης. Σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης που είδε το φως της δημοσιότητας, οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι  συμφώνησαν  επίσης να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις οποίες  καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες».

http://www.protothema.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published.