Στους δυσβάστακτους οικονομικά καιρούς που όλοι ζούμε, κάποιοι προσπαθούν μέσα από ανούσια λόγια και πράξεις, να εμπαίξουν και να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας. Προφανώς, αγνοούν πως οι πολιτικές του χθες του εκβιασμού και της τρομοκρατίας έχουν χρεοκοπήσει. Νοσταλγοί του παρελθόντος προσπαθούν να φιμώσουν όσους έχουν διαφορετική άποψη.

Η ενέργεια του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΛ να στείλει εξώδικο στο δήμαρχο Λέρου, ως απάντηση αυτού που ζήτησε να ενημερωθεί ο ίδιος και το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο της Λέρου, από την αντιπρόεδρο του ΚΘΛ και δημοτική σύμβουλο, ποινικοποιεί την πολιτική. Θυμίζει το μεσαίωνα και την ιερά εξέταση, που όποιος μπορεί και να διαφωνούσε λίγο με τις ατράνταχτες και σιδερένιες αλήθειες του καθολικισμού, καταδικαζόταν στην πυρά.

Τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο στις 23.07.2015 είναι αληθινά και καμία σκοπιμότητα δεν υποκρύπτουν. Η επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας, δεν αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, αλλά ο καθένας οφείλει να κοιτάξει τα του οίκου του. Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους και καταστάσεις, χρειάζεται η συμβολή και η προσπάθεια όλων. Αποτελεί κανόνα του δήμαρχου Λέρου και της παράταξης του, ότι πολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα του λαού, πρέπει να γίνονται με ουσιαστική διάθεση για τη λύση τους. Από κοινού όλοι μαζί. Συνδράμοντας ο ένας στον άλλον. Με την υγεία των συμπολιτών μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν παίζουν πολιτικά παιχνίδια.

Αντ αυτού εισπράξαμε εξώδικο, προσπαθώντας να μας φιμώσουν με δικονομικές απειλές. Πρέπει κατά τη γνώμη τους να ωραιοποιούμε τα πάντα, είτε να τα μεταφέρουμε στην κεντρική πολιτική διοίκηση «νίπτοντας τας χείρας μας». Ποινικοποιώντας την πολιτική ζωή πώς να υπάρξει αγαστή συνεργασία με ορισμένους προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, των αγανακτισμένων κατοίκων του νησιού μας, των γύρω νησιών και των επισκεπτών του, που αντιμετωπίζουν καθημερινά στο νοσοκομείο μας.

Η ανάδειξη των προβλημάτων της υγείας, καθώς θεωρούμε ότι η υγεία είναι πρωταρχικό δικαίωμα στη ζωή και η επίλυση της προσπαθείτε ειδικά από το δήμαρχο, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του με λαϊκές διαμαρτυρίες, επιστολές διαμαρτυρίας και προτάσεων και συχνότατες επισκέψεις στους εκάστοτε υπουργούς υγείας.

Ενοχλεί το ανθρώπινο πρόσωπο του δημάρχου και το διακωμωδούν. Προς μεγάλη απογοήτευση τους ο Μιχάλης Κόλιας θα συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στους συμπατριώτες τους, στις χαρές και στις λύπες του όπως έκανε, κάνει και θα κάνει σε αντίθεση με αυτούς που θυμούνται το Λεριό και τη Λεριά σε περίοδο εκλογών.

Απαντάμε στα σταγονίδια των νοσταλγών του παρελθόντος ότι οι δημοκρατικές διεκδικήσεις δε φιμώνονται. Οι δημοκρατικές παραδόσεις και κατακλίσεις του λαού επιβάλλουν να μην ποινικωποιείται η πολιτική. Επιτέλους οι διορισμένοι οφείλουν να σέβονται τους αιρετούς. Δε μας τρομάζουν και δε μας εκφοβίζουν. Απεναντίας μας δυναμώνει. Μαζί με τον απλό Λεριό και Λεριά θα διεκδικήσουμε ότι καλύτερο στους δύσκολους καιρούς, αγνοώντας τις αντιδράσεις και τον εκφοβισμό του κατεστημένου του νησιού μας. Συνεχίζουμε με μόνο κριτήριο την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων της Λέρου και των Λεριών.

Ανακοίνωση για τους μετανάστες

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την αναγκαστική δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ, βλέπουμε σωρεία λασπολογίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί για άλλη μια φορά να παραπλανήσει την κοινή γνώμη με ανακρίβειες, προσπαθώντας έτσι να καλύψει τη δική της αδυναμία να προτείνει λύσεις.

 Δυστυχώς το πρόβλημα με τους παράτυπους μετανάστες έχει ξεφύγει από τον έλεγχο όλων μας. Τις τελευταίες μέρες στο νησί βρίσκονται καθημερινά περισσότερα από 500 άτομα. Δεν είναι μόνο το αισθητικό πρόβλημα που προκαλείται με το να κοιμούνται και να αφοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι όπου βρουν, αλλά κυρίως το ότι όντας ταλαιπωρημένοι χτυπούν πόρτες ζητώντας βοήθεια, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να έχουν τρομοκρατηθεί και να ζητούν απελπισμένα άμεση λύση.

Η άποψη της δημοτικής αρχής είναι γνωστή εξ αρχής, από τότε που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε τη φιλοξενία των προσφύγων στη βίλλας Άρτεμις, μια απόφαση που στήριξε η αντιπολίτευση ενώ η δημοτική αρχή βροντοφώναζε να μη χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρώτης υποδοχής αφού τον εν λόγω κτίριο βρίσκεται πλησίον του παιδικού σταθμού, εντός του νοσοκομείου και εντός κατοικημένου οικισμού. Πριν δυο μήνες περίπου κλιμάκιο από το Συνήγορο του Πολίτη, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους προσωρινής στέγασης – κράτησης των αλλοδαπών, με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσο διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Τότε, ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο υπάρχων χώρος φιλοξενίας στη βίλα Άρτεμις και πρότεινε ως καταλληλότερο χώρο υποδοχής τα κτίρια που χρησιμοποιούνται στο χώρο των Λεπίδων και συγκεκριμένα το παλιό Διοικητήριο, το οποίο αν κι εγκαταλελειμμένο, με την κατάλληλη διαμόρφωση ενδείκνυται να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς.

Η απόφαση για δημιουργία κέντρου υποδοχής στο χώρο του ΠΙΚΠΑ δεν ήταν δική μας. Τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ ζητούν με έγγραφο τους την παραχώρηση του κτιρίου του ΠΙΚΠΑ στο δήμο μας, για τη στέγαση των μεταναστών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 Όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα οξύνεται όλο και περισσότερο. Οι τοπικές αρχές, αστυνομία και λιμενικό, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο όγκο μεταναστών, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι κυκλοφορούν στους δρόμους.  Αν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, είναι αναπόφευκτο το να θρηνήσουμε θύματα. Αποδεχόμαστε αναγκαστικά τη δημιουργία προσωρινού κέντρου πρώτης υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ, με την προϋπόθεση ότι ό χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφαλείας, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι ενέργειες διαμόρφωσης του κτιρίου στα Λέπιδα. Επίσης, με σχετικό αίτημα μας ζητάμε τη δρομολόγηση πλοίου ή αρματαγωγού για την άμεση μεταφορά των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία όλων σας και παρακαλούμε στην υπομονή σας, με την ελπίδα ότι είναι θέμα χρόνου η επίλυση του προβλήματος.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ                                                                               

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.