Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

17.07.15

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Τι πραγματικά συμβαίνει με το ΦΠΑ των απομακρυσμένων νησιών

 

Το σοβαρότατο ζήτημα του καθεστώτος ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου η Κυβέρνηση το έχει μέχρι σήμερα χειριστεί με το χειρότερο τρόπο. Μετά από δεσμεύσεις και παλινωδίες του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών ότι δε θα εξισωθεί ο ΦΠΑ των νησιών με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Ελλάδας, η Κυβέρνηση κατέληξε να προτείνει η ίδια την εξίσωσή του κατά τη διαπραγμάτευση.

Με την τακτική της αυτοαναίρεσης και του αιφνιδιασμού, η Κυβέρνηση διαπράττει θανάσιμο λάθος. Στο σχέδιο νόμου της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έφερε στην αρμόδια Επιτροπή διάταξη στην οποία ρητά αναφέρεται ότι θα εξαιρεθούν από την εξίσωση του ΦΠΑ τα απομακρυσμένα νησιά και θα παραμείνουν στο σημερινό καθεστώς. Την τελευταία στιγμή, και μετά το πέρας της Επιτροπής, με χειρόγραφη διόρθωση του Υπουργού Οικονομικών πάνω στο κείμενο του νόμου προστέθηκε ότι η προστασία των απομακρυσμένων νησιών θα ισχύσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016!

Το θέμα για τα νησιά της παραμεθορίου δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κυρίως εθνικό, για δύο λόγους. Αφενός, γιατί η οικονομική συρρίκνωση των νησιών θα οδηγήσει σε μετανάστευση του πληθυσμού τους και αλλοίωση της σύνθεσής τους, ιδιαίτερα τώρα που είναι υπαρκτό το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αφετέρου, γιατί θα πλήξει την εθνική οικονομία με το να εκτρέψει τους ξένους επισκέπτες προς τη φθηνότερη γείτονα χώρα, δίνοντας τη χαριστική βολή στον τουρισμό, ο οποίος ακόμα και σήμερα αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα εμμείνει στην τελευταία άποψή του κατά τη διαπραγμάτευση ή θα επανέλθει στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατετέθη στην αρμόδια Επιτροπή;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Leave a Reply

Your email address will not be published.