ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση

 

ΘΕΜΑ: «Η επιδείνωση του κύματος των εισερχομένων στη χώρα μη νόμιμων μεταναστών»

Κύριε Υπουργέ,

Επανέρχομαι, δυστυχώς, στο ζήτημα των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και ειδικότερα της Δωδεκανήσου καθώς από την ημέρα συζήτησης της προηγούμενης επίκαιρης ερώτησής μου προς εσάς για το ίδιο θέμα, τίποτα δεν έχει γίνει για να αποτραπεί η γιγάντωση του φαινομένου ή για να βελτιωθεί η κατάσταση για τους κατοίκους, για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Στην συζήτησή μας επί του θέματος στην Ολομέλεια είχα προειδοποιήσει ότι η υποδομή των νησιών είναι τελείως ανεπαρκής τόσο για την ανάσχεση του κύματος όσο και για την υποδοχή του. Μου είχατε απαντήσει ότι «εκπονείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης», ότι «θα υπάρξουν ειδικές πολιτικές και κατ’ εξαίρεση πολιτικές για να υπάρξει αυτή η πολλαπλή ενίσχυση προς τα νησιά» και ότι «νησί προς νησί, διαμορφώνονται οι υποδομές».

Σε πολλά νησιά με σοβαρότερα πληττόμενα την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο, την Τήλο και τη Σύμη, το κύμα των μεταναστών κινδυνεύει να καταλύσει τη ζωή των κατοίκων και να αποτρέψει τους επισκέπτες από τους οποίους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές οικονομίες. Η εικόνα είναι επιεικώς απαράδεκτη για ευρωπαϊκή χώρα: εκατοντάδες άνθρωποι κάθε βράδυ κοιμούνται στο ύπαιθρο, στα πάρκα και στις παραλίες με αποτέλεσμα να προκύπτει ακόμα και θέμα δημόσιας υγείας καθώς αποπατούν οπουδήποτε.

Το θέμα της ανάσχεσης και της σύλληψης των λεγόμενων «δουλεμπόρων» με τη βοήθεια της Frontex και ενδεχομένως της Interpol είναι θέματα τα οποία θα ‘έπρεπε ήδη να έχετε αντιμετωπίσει με επιτυχία.

Με βάσει τα ανωτέρω, ερωτάστε:

– Τι μέτρα θα λάβετε άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση με στόχο την ανάσχεση του κύματος των μη νόμιμων μεταναστών και προσφύγων;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Leave a Reply

Your email address will not be published.