Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Υγείας Νίκο Ξανθό με θέμα την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ρώτησε τον Υπουργό ευθέως για το θλιβερό ρεκόρ θανάτων από την εποχική γρίπη, που ξεπέρασε ακόμα και τον αριθμό σε περίοδο επιδημίας.

Κατά την ομιλία του ο Δημήτρης Κρεμαστινός έθεσε τρία σοβαρά ερωτήματα προς τον Υπουργό Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«…. Αλλά εγώ ρωτώ το Υπουργείο Υγείας. Υπάρχει δεδομένο κάπου στον πλανήτη η εποχική γρίπη να έχει στην ίδια χώρα περισσότερα θύματα απ’ ότι έχει η πανδημία ή, αν θέλετε, η επιδημία γρίπης;

Δηλαδή, με λίγα λόγια, θέλω να ρωτήσω, εάν και κατά πόσον οι 197 νεκροί που είχαμε φέτος, εκ των οποίων οι 25 εκτός μονάδας –γιατί δεν είχαν ανοίξει τα κρεβάτια για να μπουν στη μονάδα-, δικαιολογείται να έχουν πεθάνει, όταν στην πανδημία και σε όλες τις γρίπες που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα στη χώρα τέτοιος αριθμός δεν έχει επιτευχθεί. Ήταν ρεκόρ!

Πώς, λοιπόν, έγινε αυτό το ρεκόρ; Υπάρχει κάποια χώρα σε αυτόν τον πλανήτη που να έχει το αντίστοιχο φαινόμενο; Και το λέω αυτό για να αποδείξω ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα υγείας.

Η δεύτερη ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσει ο Υπουργός, είναι: Γνωρίζετε κάποιον ιατρικό σύλλογο στον πλανήτη –μπορεί να έχουν συνδικαλιστικές, πολιτικές διαφορές οι σύλλογοι με το Υπουργείο- που να μηνύει το Υπουργείο και να καλεί η Δικαιοσύνη τους εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και εμένα, για να εξηγήσουμε επιστημονικά πώς γίνεται αυτό το φαινόμενο; Νομίζω ότι αυτό το πράγμα, δηλαδή μήνυση κατά του Υπουργού με κατηγορία ανθρωποκτονίας -γιατί περί αυτού πρόκειται και το είπα και στον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου- αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, πέραν του Ιπποκράτη που λέει αλίμονο στον γιατρό που προβαίνει σε ανθρωποκτονία. Δεν θα επικαλεστώ τον Ιπποκράτη. Επικαλούμαι, όμως, κάτι το οποίο είναι μοναδικό στα χρονικά μας.

Το τρίτο και το σπουδαιότερο, κύριε Υπουργέ –και θέλω να το προσέξετε αυτό το τρίτο-, είναι ότι στο Υπουργείο σας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κάνουν σύγχυση μεταξύ του campaign, δηλαδή της ενημερωτικής εκστρατείας –που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- και της λεγόμενης διαφήμισης. Μα, η ενημερωτική εκστρατεία γίνεται με αυτόν τον μηχανισμό σε όλο τον κόσμο. Για αυτό δεν κάνατε ενημερωτική εκστρατεία και αυτό πληρώσαμε με τους θανάτους.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλά για καμπάνια, campaign, δηλαδή έντονη ενημερωτική εκστρατεία. Για το τσιγάρο, η εκστρατεία αυτή στοίχισε τρία τρισεκατομμύρια δολάρια. Αντιλαμβάνεστε.

Ποια είναι η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση, η δική μας, του Υπουργείου, της χώρας δηλαδή, τουλάχιστον φέτος; Πόσα ξόδεψε γι’ αυτό το πράγμα, για την ενημερωτική εκστρατεία, και πού έγινε; Διότι όταν λέμε ενημερωτική εκστρατεία, εννοούμε όχι τα μέσα ενημέρωσης, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα κ.λπ., αλλά εννοούμε την εκκλησία, εννοούμε τους συνδέσμους, εννοούμε τα σχολεία, εννοούμε τους αθλητικούς οργανισμούς, εννοούμε τον στρατό, τα πάντα, με φυλλάδια κ.λπ. Τέτοιο πράγμα δεν έχει γίνει. Με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα.

Διότι πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα και να το θυμάστε: σε επιδημία, ή εποχική ή οποιαδήποτε, γρίπης ακόμα και το πλύσιμο των χεριών κάθε ημέρα πριν από το φαγητό προστατεύει από πιθανά θύματα από τη γρίπη. Αυτό είναι αξίωμα.

Αν ο Υπουργός απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ειλικρινά, θα αντιληφθεί που βρίσκεται το πρόβλημα. Εγώ, λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος να κάνω σήμερα αυτήν την ερώτηση έστω και καθυστερημένα διότι είχα κληθεί από τη Δικαιοσύνη για να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, επιστημονικά –το επαναλαμβάνω- και όχι πολιτικά. Και, βεβαίως, θα ήθελα να ακούσω και την άποψη του Υπουργείου.»

Εξερχόμενος από την Ολομέλεια, ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε αναφορικά με τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

«Ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά πλανήθηκε σε λάθος δρόμους. Επιχείρησε με λάθος τρόπο να ισχυριστεί ότι είναι δυνατόν η εποχική γρίπη να έχει περισσότερους νεκρούς από τη μεγάλη πανδημία που πλήττει τον πλανήτη ή από χώρες με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας και με βαρύτατο χειμώνα, όπως η Σουηδία που είχε 30 νεκρούς αντί 197 της Ελλάδας! Αυτό το γεγονός προδικάζει ότι αν το Υπουργείο Υγείας δεν πάρει στα σοβαρά το ρόλο του κάνοντας εκτεταμένη και μεθοδευμένη ενημέρωση (σε ΜΜΕ, σχολεία, στρατό, ενορίες, υπηρεσίες κλπ), εάν δεν συγκροτήσει και ανακοινώσει τα κέντρα εμβολιασμών και δεν ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους της γρίπης ούτως ώστε να προσέρχονται εγκαίρως για θεραπεία, οι αδικαιολόγητοι αριθμοί θανάτων θα πολλαπλασιαστούν τα προσεχή χρόνια. Αλίμονο αν δεν γίνουν αυτά και στη χώρα έχουμε επιδημία γρίπης με ιούς τύπου SARS ή γρίπης των πτηνών. Θα υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων.»


Στο θέμα της ανυπαρξίας πολιτικής για την προάσπιση της υγείας των πολιτών επανήλθε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, εκδηλώνοντας τη σοβαρή ανησυχία του για τη μη τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών της ιατρικής επιστήμης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που οδήγησε σε αριθμό-ρεκόρ των θανάτων από την εποχική γρίπη στη χώρα μας φέτος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, ακολουθεί:

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Δημ. Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

06.07.2016

Αρ. Πρωτ.: 1097/06.07.2016

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

 

Θέμα: Η ανυπαρξία πολιτικής στην προάσπιση της υγείας των πολιτών

Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και δεύτερη οι διάφορες μορφές καρκίνου. Όμως, πρόσφατα ανακοινώθηκε διεθνώς ότι η τρίτη αιτία θανάτου είναι η μη εφαρμογή των κατευθυντηρίων οδηγιών σε όλο το φάσμα της ιατρικής επιστήμης. Κάθε κράτος για την προστασία του πληθυσμού του, ιδιαίτερα όπου ασκείται ανεξέλεγκτα η ιδιωτική ιατρική, συγκροτεί μηχανισμό ελέγχου του κατά πόσον εφαρμόζονται ή όχι οι κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν στη χώρα μας αποδεδειγμένα δεν εφαρμόζονται ούτε καν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με πρόσφατο παράδειγμα την ανυπαρξία ευρύτατης ενημερωτικής εκστρατείας για την αντιμετώπιση της γρίπης –  με αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ θανάτων όλων των εποχών από την εποχική γρίπη σε μια περίοδο που δεν υπήρξε πουθενά στον πλανήτη ούτε επιδημία ούτε πανδημία – διερωτάται κανείς εάν υπάρχει έστω και στοιχειώδης μηχανισμός ελέγχου εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών και, κατά συνέπεια, προστασίας της των πολιτών.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

Τι έχει πράξει για έως σήμερα για τον έλεγχο της τήρησης των κατευθυντηρίων οδηγιών σε όλο το φάσμα της ιατρικής και τι άμεσα σκοπεύει να πράξει;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Leave a Reply

Your email address will not be published.