ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Επαναλειτουργία της Οικονομίας της χώρας

Σήμερα η Οικονομία της χώρας βρίσκεται σε παράλυση. Το κλείσιμο των τραπεζών μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος σε συνδυασμό με τις αναλήψεις των 40 δις ευρώ που έγιναν το τελευταίο 5μηνο και που οφείλονται στο κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση, κλόνισαν τις τράπεζες οι οποίες χωρίς την επανακεφαλαιοποίηση των 25 δις ευρώ του τελευταίου δανείου θα ήταν αδύνατον να λειτουργήσουν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ατυχών ενεργειών ήταν το σοκ που επήλθε στην Οικονομία της χώρας. Οι συνέπειες από την ανυπαρξία τραπεζικού συστήματος ήταν άμεσες: η παράλυση της οικονομικής ζωής της χώρας και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Χωρίς τράπεζες και Χρηματιστήριο είναι αδύνατον να υπάρξουν επενδύσεις και Ανάπτυξη. Όμως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, ακόμα και όταν επαναλειτουργήσουν πλήρως οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο, είναι άγνωστο το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους. Δηλαδή, να επανέλθουν οι καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο να ανακτήσουν την υπόστασή τους.

Η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών μπροστά στα ATM είναι πρωτοφανές γεγονός για τη χώρα. Η μερική και προοδευτική επαναλειτουργία των τραπεζών είναι οπωσδήποτε θετική. Όμως, χωρίς την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας τους, η Οικονομία θα είναι αδύνατον να επιστρέψει σε εύρυθμη λειτουργία με αποτελέσματα απροσδιόριστα ακόμα και για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Ποιο είναι το σχέδιο, εάν υπάρχει, της πλήρους επαναλειτουργίας των τραπεζών και πότε προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κρεμαστινός

Leave a Reply

Your email address will not be published.