ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο

Θέμα: «H αθρόα αποβίβαση προσφύγων – μη νόμιμων μεταναστών στο Καστελόριζο»

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αθρόα και μαζική αποβίβαση προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών στο Καστελόριζο από την απέναντι τουρκική ακτή, με κάθε είδους μέσον. Η προσέλευση είναι αθρόα σε τέτοιο βαθμό που έχουν γεμίσει ακόμα και τα μικρά ξερονήσια γύρω από το νησί από όπου οι εισερχόμενοι μεταφέρονται στο Καστελόριζο.

Το νησί δεν διαθέτει χώρο υποδοχής και τα εκατοντάδες άτομα περιφέρονται στην παραλία του. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν αυτό συμβαίνει σε ένα μικρό τόπο του οποίου οι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους 200, δηλαδή είναι υποπολλαπλάσιοι των εισερχόμενων, τα προβλήματα που δημιουργούνται – πέραν των ανθρωπιστικών – είναι τεράστια. Από τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που υπάρχουν στο Αιγαίο, μέχρι αυτή τη στιγμή κανένα δεν έχει φτάσει στην περιοχή του Καστελόριζου.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός, εάν η Δωδεκάνησος συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο περιπολιών της δύναμης του ΝΑΤΟ αλλά ιδιαιτέρως εάν το ΝΑΤΟ θα διαφυλάξει με την παρουσία του το Καστελόριζο από την αθρόα είσοδο προσφύγων και μη νόμιμων μεταναστών και, αν ναι, από πότε.

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Leave a Reply

Your email address will not be published.