Συναντήσεις του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης στα χωριά

       Την πρώτη συνάντηση με νέους και νέες από την Νότια Ρόδο, που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη Γεωργία στο νησί μας, πραγματοποίησε το Σάββατο στο Γεννάδι, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Πόκκιας. Σκοπός της συνάντησης ήταν να πειστούν οι νέοι από τα χωριά της Νότιας Ρόδου να στραφούν επαγγελματικά στον Πρωτογενή Τομέα αλλά με επιχειρηματικά κριτήρια και όχι με την παραδοσιακή έννοια του παραγωγού και μόνο.

     Στην τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος είπε στους παρευρισκόμενους, ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του Δήμου, είναι να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που ανοίγονται στον Πρωτογενή Τομέα με την νέα ΚΑΠ, τις ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων που δίνονται από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα της Νέας   « Προγραμματικής Περιόδου 2020 »  αλλά και να μπει η αγροτική ανάπτυξη σε νέους δρόμους πέρα από τις συνηθισμένες πρακτικές.

     Τόνισε oτι, όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον Πρωτογενή Τομέα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λειτουργήσουν πρώτα ως επιχειρηματίες και μετά ως παραγωγοί. Άρα απαιτείται να αποφασίσουν, με ποιες εξειδικευμένες καλλιέργειες θα ασχοληθούν, να συνδυάσουν την παραγωγή με την τυποποίηση των προϊόντων τους, με την ονομασία προέλευσης τους, με την πιστοποίηση τους αλλά και με συμφωνίες διάθεσης τους είτε σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ξενοδοχεία είτε με την δημιουργία δικών τους εμπορικών επιχειρήσεων.

     Η αντίδραση των νέων στην Νότια Ρόδο υπήρξε θετική και προέκυψε  έντονο το ενδιαφέρον τους και η πρόθεση τους να στραφούν επαγγελματικά στην Γεωργία, την Κτηνοτροφία κτλ. Απλά έθεσαν το ζήτημα της γραφειοκρατίας στον τομέα που πνίγει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά και της τραπεζικής χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των  νέων γεωργών.

     Την συνάντηση αυτή, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και άλλες αντίστοιχες σε διαφορές περιοχές του νησιού και όλη αυτή η διαδικασία θα κορυφωθεί με την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του κ. Μ.Μπόλαρη, στην Ρόδο για να μπορέσει και ο ίδιος να συζητήσει  πιο εξειδικευμένα τις όποιες προοπτικές ανοίγονται στον Πρωτογενή Τομέα. Ο ίδιος ο Αν. Υπουργός στην συζήτηση που είχε με τον Αντιδήμαρχο, του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υστέρηση που υπάρχει στην γεωργική ανάπτυξη στο νησί, με αποτέλεσμα το 80% περίπου των αγροτικών προϊόντων που απορροφούνται για τις ανάγκες του τουρισμού της Ρόδου να εισάγονται εκτός νησιού.

     Ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, τέλος, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λάρδου για θέματα του χωριού, ενώ επίσης παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Συλλόγων στα Απόλλωνα και στην Σορωνή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.