ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΛΕΡΟΥ

Η διεθνής μετανάστευση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του παγκόσμιου χωριού μας. Η διαχείριση  της μετανάστευσης προς όφελος όλων είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την  ευκαιρία να εστιάσουμε  την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων στην περιοχή την Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου έχουν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Χιλιάδες άνδρες , γυναίκες και παιδιά, φτάνουν καθημερινά στη χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, την πείνα και την εξαθλίωση.

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της  χώρας, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, επισκέφθηκε τη Λέρο.

Απώτερος σκοπός της επίσκεψης ήταν η ιδία ματιά του πρωθυπουργού στις  υπό σύσταση δομές Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ρόλος των ονομαζόμενων δομών ΚΕΠΥ είναι η αντιμετώπιση άμεσων και επειγουσών αναγκών που προκύπτουν από την μετακίνηση μεταναστών. Η ύπαρξη αυτών των δομών έρχεται να καλυτερέψει τις συνθήκες της ολιγοήμερης παραμονής τους. Ουσιαστικός ρόλος των ΚΕΠΥ είναι επίσης η   παροχή υπηρεσιών για την ευκολότερη υποδοχή , φιλοξενία , καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών.

Ο Πρωθυπουργός στην περιοδεία του επισκέφθηκε σημεία του νησιού που έπαιξαν και θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Αρχικά κατέφθασε στον χώρο των Λεπίδων όπου κατασκευάζεται η δομή πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης. Έπειτα επισκέφθηκε τον ήδη υπάρχον καταυλισμό των προσφύγων στην περιοχή του Λακκιού. Ένας χώρος που έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά από εθελοντικές οργανώσεις και υποστηρίζεται από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου. Τέλος βρέθηκε στον χώρο εγκαταστάσεων του ΠΙΚΠΑ. Ένας χώρος που πλέον ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευσης –  Πρώτη υποδοχή ,και είναι έτοιμος να φιλοξενήσει μετανάστες. Ο χώρος αυτός επίσης επισκευάστηκε εξ ολοκλήρου από αλληλέγγυες οργανώσεις από όλον τον κόσμο.

Εκπρόσωποι της κοινωνίας, που ακολούθησαν την σύντομη περιοδεία του πρωθυπουργού, έθεσαν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. Ο Πρωθυπουργός με τη σειρά του, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προτάσσει τον ανθρωπισμό και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή. Ανέφερε πως ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες που η χώρα μας βιώνει , θα βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους αλλά και των κοινωνιών που τους δέχονται. Δεσμεύθηκε την μέγιστη  συνδρομή σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και ανθρώπινο δυναμικό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που προέκυψαν από το μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να υλοποιεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνάει τα σύνορα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή»

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΡΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published.